Zaradi podora ogroženih 10 hiš

Datum 12.1.2006 22:23:16 | Kategorija: Slovenija

Okoli 6.45 se je na cesti med Colom in Podkrajem nad Ajdovščino sprožil skalnati podor, zaradi katerega je ogroženih približno deset hiš.
 

Plaz

Skalnati podor ogroža deset hiš. Foto: RTV SLO

Podor se je usul s 60 metrov visoke stene, sprožilo pa naj bi ga taljenje snega. Voda je nato prišla v skalnate razpoke, ponoči pa je zaradi nizkih temperatur zmrznila.

Sprva se je utrgalo okoli 20 kubičnih metrov gradiva, nato pa še okoli 80. Ta gmota se je pred zaselkom Orešje na Colu vsula na regionalno in krajevno cesto.

Nevarnost ponovitveZaradi velike nevarnosti ponovitve ponovnega proženja skal je občina Ajdovščina krajane Orešja na Colu obvestila, naj se do dokončanja nujnih sanacijskih del ne zadržujejo na območju podora. Ta je bil po mnenju strokovnjaka posledica zmrzali.

Začasno je na zahtevo Direkcije za ceste zaprta tudi cesta Col-Podkraj, na območju podora pa bosta ponoči dežurala dva delavca ajdovskega cestnega podjetja. Že v petek zjutraj naj bi začeli čistiti pobočja, urejati brežine, odstranjevati še nevarnih skalnate bloke in montažo dvoplastne zaščitne ograje.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1400