Po plazu na Javi našli 34 trupel, še 100pogrešanih

Datum 5.1.2006 16:49:51 | Kategorija: Svet

DŽAKARTA - Reševalne ekipe so po zemeljskem plazu, ki je v sredo zasul več kot sto hiš na indonezijskem otoku Java, našle 34 trupel, še vedno pa pogrešajo okoli sto ljudi, so danes sporočile lokalne oblasti. Vodja reševalcev Arif Sudaryanto je bolj pesimističen in ocenjuje, da je pod blatom pokopanih še okoli 160 ljudi.

Iskanje mrtvih in morebitnih preživelih so morali danes zaradi hudih nalivov začasno prekiniti, saj razmočeni teren in blato otežujeta delo z bagri in buldožerji. Obenem so opozorili, da zaradi dežja obstaja nevarnost novih plazov. Zemeljski plaz je po treh dneh monsunskega dežja zasul hiše v gosto poseljenem okrožju Banjarnegara, okoli 370 kilometrov vzhodno od prestolnice Džakarta. "Predvidevamo, da je bilo v 120 hišah, ki jih je zalilo blato, kakih 200 ljudi," je v sredo povedal predstavnik indonezijske policije Budi Warityo. Po njegovih podatkih se je plaz sprožil v vasi Cijeruk zgodaj zjutraj, ko je večina ljudi spala ali bila pri jutranji molitvi.

Močno monsunsko deževje v preteklih dneh je na vzhodu Jave povzročilo hude poplave, ki so po podatkih dpa terjale že najmanj 85 življenj. Indonezijo poplave in zemeljski plazovi prizadenejo večkrat na leto, zanje pa je krivo predvsem nenadzorovano, pogosto tudi nezakonito krčenje gozdov. Konec leta 2003 je na otoku Sumatra v poplavah umrlo več kot 200 ljudi.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1374