Eksplozija v rudniku v Zahodni Virginiji

Datum 3.1.2006 16:51:22 | Kategorija: Svet

CHARLESTON - V ameriški zvezni državi Virginija je v ponedeljek zjutraj po krajevnem času odjeknila eksplozija v enem od rudnikov, po kateri je pod zemljo ostalo ujetih trinajst rudarjev. Vzrok za eksplozijo v rudniku Sago blizu mesta Tallmansville še ni znan, domnevno pa je eksplozijo povzročila strela. Reševalci so se na pomoč ujetim rudarjem podali šele po 12 urah, saj so morali počakati, da se je koncentracija nevarnega ogljikovega oksida zmanjšala.

Po poročanju ameriških medijev še ni podatkov, ali je rudarjem, ujetim pod zemljo, uspelo preživeti. Vsak rudar ima s sabo napravo za prečiščevanje zraka, ki mu lahko zagotovi do 7 ur čistega zraka. Guverner zvezne države Zahodna Virginija Joe Manchin je za CNN izjavil, da upajo, da se je rudarjem uspelo zateči v varen del rudnika in so še živi. Nahajali naj bi se 3 kilometre v rudniku 80 metrov pod zemljo. Družine ujetih rudarjev so namestili v baptistično cerkev blizu rudnika, kjer čakajo na novice o svojih bližnjih.

Reševalci so najprej zvrtali luknje do podzemnih rovov rudnika premoga in izpustili ogljikov oksid, nato pa se podali na naporno pot do ponesrečenih kolegov. Eksplozije v rudniku so ponavadi posledica visokih koncentracij metana, vendar pa za zdaj glede nesreče v rudniku Sago ni podatkov o vzroku eksplozije.

Zahodna Virginija je ena najmanj razvitih ameriških držav, kjer rudarjenje še vedno predstavlja najpogostejši vir zaslužka za velik del ljudi. Leta 2005 so v državi našteli 3 smrtne primere zaradi nesreč v rudnikih.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1372