Močan potres na vzhodu Afrike

Datum 5.12.2005 16:40:35 | Kategorija: Svet

NAIROBI - Vzhodno Afriko je danes okoli 13. ure po srednjeevropskem času stresel močan potres z močjo 6,8 stopnje po Richterjevi lestvici, so sporočili iz seizmografskega observatorija v Strasbourgu. Po podatkih ameriškega seizmografskega observatorija v Denverju pa je moč potresa dosegla kar 7,5 stopnje po Richterjevi lestvici, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O gmotni škodi in morebitnih smrtnih žrtvah potresa zaenkrat ni podatkov.

Središče potresa je bilo na redko poseljenem zahodu Tanzanije, blizu meje s Kenijo - na območju t. i. velikega afriškega jarka. Celo v skoraj tisoč kilometrov oddaljeni kenijski prestolnici Nairobi naj bi se zaradi potresa porušila večnadstropna zgradba, evakuirati pa so morali tudi več pisarn.

Potres sedme stopnje lahko načeloma na širokem območju povzroči ogromno gmotno škodo. V tanzanijskem mestu Kigoma, ki naj bi bilo od središča potresa oddaljeno kakih 150 kilometrov, so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP potres čutili, vendar pa o večji gmotni škodi ali smrtnih žrtvah zaenkrat ne poročajo.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1301