Kemično onesnaženje reke Songhua

Datum 23.11.2005 20:10:44 | Kategorija: Svet

Peking - Oblasti kitajske province Heilongjiang so posvarile pred morebitnim kemičnim onesnaženjem reke Songhua, potem ko je pred desetimi dnevi v kemični tovarni v mestu Jilin prišlo do močne eksplozije.


V glavnem mestu province, Harbin, so oblasti danes prekinile oskrbo z vodo za skoraj štiri milijone prebivalcev, zaradi česar se pred trgovinami vijejo dolge vrste.

Kot je povedal župan Harbina Du Yuxin, bi lahko nedavna eksplozije v kemični tovarni PetroChina v mestu Jilin povzročila onesnaženje reke Songhua. Pojasnil je še, da so se za ukrepe odločili zato, da bi zaščitili prebivalce.

Vsebnost benzena naj bi bila stokrat višja od dovoljene

Po podatkih urada za okolje province Heilongjiang je reka Soghua, ki teče skozi Harbin, onesnažena z benzolom v dolžini 80 kilometrov. Potrebnih bo najmanj 40 ur, da bo onesnažena voda stekla mimo mesta. Vsebnost benzena naj bi bila stokrat višja od dovoljene.

V mestu Jilin, 380 kilometrov od Harbina, je 13. novembra odjeknil niz eksplozij v kemični tovarni, ki stoji na bregu reke Songhua. Eksplozije so zahtevale eno smrtno žrtev, zaradi strahu pred zastrupitvijo in novimi eksplozijami pa je domove zapustilo 10.000 ljudi. (STA/Foto Reuters)
vir:siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1270