Nasilje se v Franciji spet širi

Datum 12.11.2005 19:44:23 | Kategorija: Evropa

Nasilje se v Franciji spet širi
Priprave na izgrede v središču Pariza

Svet, 12. november 2005 06:54
Pariz - RTV SLO/Reuters

Ulično nasilje se je v Franciji preteklo noč spet razplamtelo, čeprav je že kazalo, da se umirja. Policija je sprejela nove ukrepe.

V Parizu je za konec tedna prepovedano vsakršno zbiranje mladih, ki bi služilo širjenju nemirov. Policija je namreč prejela podatke, po katerih mladi nasilneži v samem središču mesta luči pripravljajo nove izgrede. Več tisoč policistov je bilo mobiliziranih.

Gasilec v boju z ognjem

V nasilju jo skupijo avtomobili. Foto: EPA


Nasilje se v Franciji spet širi

Ta konec tedna je še posebej kočljiv, saj Francija praznuje obletnico konca 1. svetovne vojne, kar velja za državni praznik. Policija je odkrila spletne strani skrajnežev, ki somišljenike pozivajo k novim nemirom, med mladimi pa naj bi se širila tudi SMS-sporočila z uporniškimi slogani.

Požar

Gasilci v boju z ognjem. Foto: EPA

O uličnem nasilju v 16. noči od nesrečne smrti dveh najstnikov, ki je sprožila nemire, poročajo iz nekaterih pariških predmestij ter iz Amiensa, Rambouilleta in Carpentrasa. Do dveh zjutraj so prijeli 119 ljudi in odkrili 309 požganih avtomobilov.

Napad na mošejoV Carpentrasu je neznanec z dvema molotovkama napadel neko mošejo, nato pa pobegnil na skuterju. Ni znano, ali je šlo le za provokacijo ali rasistično dejanje.

Javnomnenjska raziskava kaže, da 56 % Francozov odobrava trd pristop notranjega ministra Sarkozyja do protestnikov, ki jih označuje za drhal.

Policija dogodek preiskuje, urad premierja pa je napad obsodil in izrazil solidarnost s tamkajšnjo muslimansko skupnostjo. Žrtev nasilnežev je bila tudi neka šola na jugovzhodu Pariza. V Amiensu je množica uničila trasformator, zato je del mesta noč preživel v temi, v Rambouilleju sta bili uničeni dve trgovini.

Avtomobil

Gasilcem je uspelo pogasiti avtomobil, a je ta uničen. Foto: EPA

Pozivi proti nasilju
Še vedno glavna prizorišča nasilja tako ostajajo revne četrti, v katerih živijo mladi brez dela in perspektive. Nekaj sto prebivalcev teh naselij se je združilo v mirovni pobudi, s katero želijo mlade prepričati, naj končajo nasilje, vlado pa pozivajo, naj mladini prisluhne.

"Sem proti nasilju, a mislim, da bi se vlada morala lotiti reševanja težav, ki jih v predmestjih povzroča revščina," je dejala 24-letna Parižanka afriškega rodu na mirovnem shodu ob vznožju Eifflovega stolpa.

rtvslo.siNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1250