Restavrirali bodo spomenik sv. Florijana

Datum 17.8.2004 7:42:21 | Kategorija: Mimogrede

Datum: Torek, 17. Avgust 2004

Baročna figura na visokem stebru na Grajskem trgu potrebna prenove

Strokovnjaki zavoda za varovanje kulturne dediščine bodo spomenik očistili, odstranili tujke, impregnirali peščenjak, nato pa napravili še zaščitni premaz in nanovo nanesli pozlatoFoto: Janko Rath
Spomenik sv. Florijana bodo obnovili.


Spomenik, posvečen svetemu Florijanu, ki je zavetnik pred požari, poplavami in drugimi naravnimi katastrofami in ki stoji na Grajskem trgu, bodo v prihodnjih dneh začeli prenavljati. Kot je povedala Irena Krajnc Horvat, konzervatorka mariborskega zavoda za varovanje kulturne dediščine, gre za restavratorska obnovitvena dela, ki naj bi trajala mesec dni.

"Spomenik je dotrajan in nujno potreben vzdrževalnih del. Javili smo se na razpis za pridobitev republiškega denarja, nosilec akcije je restavratorski center Republike Slovenije oziroma mariborska organizacijska enota, za nadzor del pa je zadolžen mag. Viktor Gojkovič, restavratorski svetnik. Baročno figuro na visokem stebru, okrog katere se pravkar postavljajo delovni odri, bomo očistili, odstranili tujke, impregnirali peščenjak, nato pa napravili še zaščitni premaz in nanovo nanesli pozlato."

Spomenik svetega Florijana je mesto dobilo že v začetku 18. stoletja kot varovalo pred požari, ki so za tedanji Maribor pomenili veliko nevarnost. Sredi 19. stoletja so ga zaradi povečanega prometa odstranili in ga na Grajski trg vrnili leta 1970. Po legendi naj bi se bil Florijan rodil v tretjem stoletju blizu Dunaja. Kot krščansko vzgojenega ga je v času rimskega cesarja Dioklecijana seveda doletelo silovito preganjanje kristjanov, na koncu tudi smrt z utopitvijo. Ker je umrl v vodi, s katero gasimo požare, je poleg tega, da velja za zaščitnika dimnikarjev, kovačev, kmetov ob suši in nerodovitnosti zemlje, pivovarjev, sodarjev, lončarjev, milarjev in je tudi zaščitnik pred viharji in koristi pred opeklinami, postal še zavetnik pred požari in s tem zaščitnik gasilcev.

Senka Dreu


vir:večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=124