Vurs širi območja z ukrepi

Datum 26.10.2005 22:17:44 | Kategorija: Slovenija

EU: Uživanje perutnine ni nevarno

Zdravstvo, 26. oktober 2005 19:16
Ljubljana - RTV SLO

Vurs je ob potrditvi nevarnega virusa na Hrvaškem razširil območja v Sloveniji z izrazitim tveganjem, kjer veljajo ukrepi pred ptičjo gripo.


Direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič je povedala, da je razširitev začela veljati z objavo v Uradnem listu. Na teh območjih morajo rejci domačo perutnino obvezno zapreti v zaprte prostore.

Območja ukrepov

Območja, kjer velja zapora, so označena z zeleno. Foto: VursPriporoča

mo:
TV Slovenija: Prispevek Brigite Jeretina
TV Slovenija: Prispevek Gabrijele Milošič

Na Hrvaškem so potrdili virus H5N1.

Najbolj ogrožena območja so Vipavska dolina, dolini reke Krke in Drave, celotni tok Save, Ptujsko in Ormoško jezero ter Ljubljanska kotlina do Bleda in Jesenic. Izvzeta so le gorska in nekatera hribovita področja, kjer ni večjih rejcev in se ne zadržujejo vodne ptice.

Preverjanje zapore perutnine bodo veterinarskim inšpektorjem pomagali preverjati še kmetijski. Inšpektorji ugotavljajo, da so rejci že dobro seznanjeni z ukrepi in jih tudi izvajajo.

Mrtev labod

Slovenija poostruje ukrepe zaradi potrditve virusa H5N1 pri hrvaških labodih. Foto: EPA

Ukrepi na območju celotne države niso mogoči

Bruselj je zavrnil željo Slovenije, da po potrditvi virusa ptičje gripe na Hrvaškem izvede ukrep zapiranja celotne države. Evropska unija za zaporo na celotnem ozemlju predvideva dva kriterija: koncentracija domače perutnine na določenem območju in koncentracija divjih ptic na vodnih območjih. Ker nekatera območja v Sloveniji ne izpolnjujejo ne enega ne drugega kriterija, so se na Vursu odločili le za razširitev.

Bruselj je tudi zavrnil predlog Vursa, da se v najbolj ogroženih območjih prepove lov na divje ptice. Razložili so, da država članica tak ukrep lahko uvede le ob pojavu ptičje gripe.

Uživanje prekuhane perutnine naj bi bilo popolnoma varno. Foto: EPA

EU: Uživanje perutnine varno
V Bruslju zagotavljajo, da pride do porabnika le zdrava hrana in dodajo, da uživanje perutninskega mesa in jajc ni nevarno. To so sporočili predstavniki Evropske agencije za varno hrano, ki pojasnjujejo, da je zelo malo verjetno, da bi se lahko smrtonosna oblika ptičje gripe, virus H5N1, prenašal z zaužitjem surovega mesa. Zato agencija svetuje, da je treba uživati prekuhano meso in jajca, saj naj bi se s kuhanjem omenjeni virus zagotovi uničil.

WHO: Virus bo mutiralSvetovna zdravstvena organizacija (WHO) meni, da je le vprašanje časa, kdaj bo v Aziji virus ptičje gripe H5N1 mutiral in bo lahko prenosljiv med ljudmi. Trenutno so ljudje z virusom okužili z okuženimi piščanci ali z njihovimi iztrebki. Od leta 2003 je v štirih azijskih državah zaradi ptičje gripe umrlo več kot 60 ljudi.

WHO je še sporočil, da so evropske države bolje pripravljene na morebiten izbruh ptičje gripe, kot so bile pred pol leta. 46 od 52 držav naj bi imelo nacionalne načrte za boj proti možnim posledicam te bolezni. Teh načrtov naj ne bi imeli

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1229