V požaru uničena neprecenljiva železničarska dediščina

Datum 19.10.2005 15:32:22 | Kategorija: Evropa

Sreda, 19.10.2005  ob 12:41
(STA)

NUERENBERG - V velikem požaru v skladišču Muzeja nemških železnic (DB-Museum) v Nuerenbergu je bila v noči na torek uničena pomembna dediščina, povezana z zgodovino nemških železnic. Močno poškodovanih oziroma uničenih je 24 lokomotiv in vagonov, je v torek sporočil direktor muzeja Juergen Franzke.


"V Nuernbergu smo imeli najbolj pomembno skladišče," je poudaril Franzke. Ogenj je uničil petino muzejske zbirke lokomotiv in vagonov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.Vzrok požara še ni znan. Franzke gmotno škodo ocenjuje na več milijonov evrov in dodaja, da "zgodovinske škode v številkah sploh ni moč izmeriti". "Med zgorelimi eksponati je izvirniku povsem zvesta replika "adlerja" iz leta 1935, prve nemške lokomotive, ki je še delovala. Muzej poslej razpolaga le še s posnetkom te lokomotive iz 50-ih let, ki pa ni uporaben. Ta posnetek je razstavljen v muzeju v središču mesta in ga ni zajel ogenj. Tudi direktor železnic Hartmut Mehdorn je izjavil, da je "izguba za železnico težko izmerljiva".

Za posebno težko izgubo je Franzke označil izgubo zadnje parne lokomotive, ki so jo imele DB, iz leta 1959 iz tim. serije 23. "S tem je ta serija povsem izginila," je potožil vodja muzeja. Ljubitelje železnice je novica o posledicah požara pretresla, je pokazal spletni forum, na katerem je bilo v torek rekordno število obiskov.

Franzke je napovedal, da bodo skušali del izgubljenih lokomotiv in vagonov ponovno izdelati zvesto po originalih. V skladišču, ki ga je zajel požar, so bile spravljene lokomotive in vagoni, za katere v tri kilometre oddaljenem Muzeju DB ni bilo več prostora.

vir: www.dnevnik.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1222