Najpomembneje je ohraniti mirno kri

Datum 12.10.2005 6:03:10 | Kategorija: Slovenija

Včeraj požarna vaja na OŠ Draga Kobala

V zaprtih prostorih, kjer se zadržuje več ljudi, je nevarnost požara veliko večja - "Veseli smo, da nam je odpadla fizika!"Foto: Janko Rath
"Neverjetno, koliko prahu se skriva v gasilnem aparatu," so veselo komentirali šolarji.
V preddverju OŠ Draga Kobala so včeraj dopoldan čakali "požar", k sreči ne pravega, v šoli so včeraj pripravili požarno vajo. In če smo ob zvoku sirene čakali na množico otrok, ki se poskušajo prebiti iz goreče šole, so tovrstno dogajanje preventivno preprečili učitelji, ki so mladež na vajo temeljito pripravili. Brez kakršnegakoli strahu, celo s smehom, so otroci odšli na dvorišče, kjer so učitelji prešteli svoje varovance.

In prav to je bistvo in namen požarne vaje: "V resničnih požarih je za poškodbe in škodo največkrat kriva panika. Ljudje se nagnetejo pri izhodih, v gneči se mnogi poškodujejo, lahko se tudi zastrupijo z ogljikovim monoksidom. V zadnjem času je bilo kar nekaj požarov, denimo v diskotekah in trgovskih centrih, kjer je bilo največ poškodb in škode prav zaradi nepravilnega odziva obiskovalcev," je povedal Mirko Brod, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Pobrežje Maribor.

Prvošolci in malo starejši so velikih oči spremljali dogajanje na dvorišču, kjer so največ zanimanja vzbudili gasilni aparati. "Kdo bi si mislil, da je v tako mali "piksni" toliko prahu - in kako to "leti"," so veselo komentirali. Starejši so raje pogledali gasilni avto, a kaj, ko ta ne doseže prav bajnih hitrosti. "No, če bi šlo zares, verjetno ne bi bili tako mirni in verjetno bi bili tudi srečni, da smo se rešili. Za zdaj pa smo veseli, da nam je odpadla fizika!" je med smehom povedal Marko.

OŠ Draga Kobala v podobnih projektih sodeluje že več let: "Ob letošnjem prazniku gasilcev smo dobili tudi srebrno plaketo v zahvalo za sodelovanje z gasilskim društvom. Kajti to ni samo vaja za šolarje, ampak koristi tudi gasilcem, ki so dolžni obveščati ljudi, še bolj poučno pa je, kadar imamo prikaz v praksi. Gasilci si morda na ta način tudi pridobijo kakšnega mlajšega člana, saj je zanimanje za ta poklic med otroki kar veliko," pravi Tatjana Praprotnik, profesorica in višja gasilska častnica, ki je vodila vajo evakuacije v primeru požara.
Andreja Kutin
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1208