Ob jubileju dobijo PV-1 Subaru forester

Datum 22.9.2005 11:00:00 | Kategorija: Slovenija

130 let PGD Radlje ob Dravi Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Radlje ob Dravi, ki združuje več kot 120 članov in članic, sodi med bolje opremljene v SlovenijiSeptembra leta 1875 je bila v takratnem Marenbergu z namenom, da bi "rdečemu petelinu stopila na prste", ustanovljena Požarna obramba, ki je združevala požrtvovalne in delavne prostovoljce. Gasilcem, ki so krotili požare v tem delu Dravske doline, je Požarna obramba za nakup opreme in orodja podarila 200 goldinarjev, nato pa so s prostovoljnim delom in prireditvami tudi sami začeli zbirati sredstva.
Franjo Kniplič, predsednik PGD Radlje
.

V 130 letih so gasilci skupaj z lokalno skupnostjo nadgrajevali svoje znanje in opremo, predvsem pa pridobivali prepotrebne izkušnje. Skozi zgodovino najstarejšega društva v Dravski dolini se je v gasilskih vrstah zvrstilo več sto gasilcev, ki so v teh letih ukrotili na stotine požarov, ob tem vselej pomagali tudi ob naravnih in drugih nesrečah, ob sušnih letih pa zagotavljali oskrbo s pitno vodo.

Danes Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Radlje ob Dravi, ki združuje prek 120 članov in članic, sodi med bolje opremljene: "V svojem voznem parku premoremo štiri vozila, poveljniško, dve tehnični in moštveno vozilo, hkrati s tem pa posedujemo tudi profesionalno opremo za 40 operativnih gasilcev," pravi predsednik PGD Radlje ob Dravi Franjo Kniplič in dodaja, da bodo poveljniško vozilo PV-1 Subaru forester krstili in predali namenu prav ob jubileju. Svečani dogodek bo jutri ob 18.30 pri dvorcu Radlje, v katerem bo pol ure kasneje potekala še slavnostna seja PGD Radlje. Vsem, ki so pripomogli k razvoju gasilstva, bodo podelili častna društvena priznanja. V soboto po slovesni paradi bo ob 16.30 še slavnostna tribuna, na kateri bo 19 članom PGD Radlje ob Dravi predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry podelil visoka državna priznanja, med drugimi bosta priznanji ob 90- oziroma 80-letnici prejela Anton Katrašnik in Silvo Lasnik. Franjo Kniplič dodaja, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za dobro opremljenost in boljši status gasilcev v družbi.
Tomaž Karat
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1186