Prvič se bodo na sejmu izčrpno predstavili tudi gasilci

Datum 19.9.2005 15:52:02 | Kategorija: Slovenija

Tudi na tretjem sejmu Sodobna vojska bo imela glavno vlogo Slovenska vojska
Na pobudo slovenske obrambne industrije bo sejem v prihodnje organiziran vsaki dve leti


Letošnji mednarodni sejem Sodobna vojska, ki ga na sejmišču v Gornji Radgoni tretje leto zapored organizira Pomurski sejem in bo potekal od 22. do 25. septembra, prinaša nekaj novosti. Poleg Slovenske vojske, ki ima že od začetka glavno vlogo na sejmu, se bo letos prvič na tej prireditvi izčrpno predstavila Gasilska zveza Slovenije. Na pobudo sekcije za obrambno industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije pa bo sejem v prihodnje organiziran bienalno.

V obrambni industriji namreč ni tako hitrega razvoja, da bi lahko vsako leto predstavili novosti. Letos bo v komercialnem delu sejma sodelovalo 61 domačih in 49 tujih razstavljavcev, vključno s Slovenijo bo sodelovalo 14 držav, je povedal direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec. Skupnega razstavnega prostora bo 43.500 kvadratnih metrov, od tega 5500 v razstavnih halah, preostali del pa bo potekal na prostem - na zunanjem razstavnem prostoru in predstavitvenem poligonu. Tudi letos vstopnine za sejem ne bo, ob določenih urah pa bodo obiskovalci brezplačno prejeli še obrok značilne vojaške hrane.

Slovenska vojska bo prikazala opremo in oborožitev ter predstavila vojaške poklice in zaposlitvene možnosti v svojih enotah. Tokrat bo prvič predstavila svojo konjenico, sicer pa bo poudarek v njihovi predstavitvi na sodelovanju Slovenske vojske v mednarodnih enotah, je povedal podpolkovnik Vladimir Maher. Gasilska zveza Slovenije pa bo, tako njen poveljnik Ernest Eöry, na sejmu med drugim pripravila gasilsko vajo, ki jo bodo izvedli v sodelovanju z gasilci iz sosednje Avstrije in s Slovensko vojsko.

Sejem bo v četrtek odprl minister za obrambo Karl Erjavec. Prireditev bodo dan kasneje obiskali delegati, ki se bodo udeležili mednarodne konference o sodelovanju obrambne industrije v srednji in jugovzhodni Evropi (ta bo potekala v četrtek in petek v Mariboru). Sejem bo spremljalo več strokovnih dogodkov, med njimi razprava o problemih sodelovanja namenskih industrij v jugovzhodni in srednji Evropi, posvet o požarni varnosti na kmetiji pri uporabi in skladiščenju nevarnih snovi in okrogla miza o priložnostih slovenskega gospodarstva po vključitvi Slovenije v evroatlantske povezave. Vsak dan se bodo predstavljali vrhunski športniki - člani športne enote Slovenske vojske.
Nataša
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1181