Povezava med rakom in gasilskim usposabljanjem

Datum 2.8.2004 7:43:57 | Kategorija: Svet

Predstavniki gasilcev iz okrožja Anne Arundel v Marylandu se bodo skupaj s predstavniki sindikata sestali z doktorji univerze John Hopkins University in se dogovorili za začetek raziskave, ki bi pokazala morebitno povezavo med gasilskim usposabljanjem in rakom.

V sedemdesetih in osemdesetih letih so se tamkajšnji gasilci med usposabljanji uporabljali podarjeno gorivo, ki naj bi vsebovalo tudi rakotvorne snovi. Med usposabljanjem so gasilci brez dihalnih aparatov vstopali v zadimljeno stavbo in ugotavljali kdo zdrži najdlje brez kisika

Nenavadno veliko število rakastih obolenj in tudi smrti, je bilo zadosten razlog, da so se predstavniki okrožja in države odločili povezati z epidemiologi univerze John Hopkins. Mnenja strokovnjakov so deljena in zdravniki nastanek raka raje pripišejo rednemu kot enkratnemu stiku z rakotvornimi snovmi.

Študije gasilskih enot vključno s tistimi iz Chicaga in Seattla, so pokazale, da je pri gasilcih večja možnost za nastanek raka, vendar so le redke, če sploh, lahko dokazale, da je to posledica določenih vaj.

vir: Firehouse.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=113