Velika pridobitev

Datum 29.8.2005 10:17:43 | Kategorija: Slovenija

Pon 29.08.2005
Sežana – Požarno najbolj ogroženo območje v Sloveniji – Kras – je od petka bogatejše za dve pomembni pridobitvi. Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana je dobil novo večnamensko gasilsko vozilo, z novim gasilskim domom in vozilom pa se lahko pohvali tudi PGD Lokev pri Sežani.

Obe pridobitvi sta za gasilce izjemno pomembni, saj je Kras znan po velikem številu intervencij gasilcev, zlasti pri požarih v naravnem okolju. Gasilske »storitve« pa so, kljub izboljšani oskrbi z vodo, še vedno izjemnega pomena pri zagotavljanju oskrbe z zdravo pitno vodo.
V sušnem letu 2003 so gasilci zasebnikom in v vaške zbiralnike prepeljali več kot 1200 dvanajstkubičnih cistern vode, gasili pa več kot 400 požarov v naravi, je poudaril direktor ZGRS Sežana Igor Bole. Tudi zato so župani občin Divača, Hrpelje–Kozina, Komen in Sežana, sedli skupaj s predstavniki obrambnega ministrstva, uprave za zaščito in reševanje, GZS in kraške gasilske zveze.
Sklenili so ponovno oživiti program Kras, po katerem bo iz sklada republiške požarne takse vsako leto določena vsota namenjena za sofinanciranje nakupa nujno potrebnih vozil in opreme na zahodu Slovenije.
Uprava za zaščito in reševanje je lani namenila 50 milijonov tolarjev za nakup novih vozil na ožjem območju Krasa. Dobili so jih prostovoljni gasilci v Materiji, Divači, Komnu, Lokvi in Kostanjevici na Krasu. Od tega je sežanski zavod za gasilno in reševalno službo dobil 15,750.000 tolarjev za novo cisterno s 14.000 litri vode, vse štiri kraške občine pa so kot soustanoviteljice zavoda za nakup vozila prispevale 20,250.000 tolarjev.
Dušan Grča
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1124