Narasle reke se počasi umirjajo

Datum 25.8.2005 13:20:00 | Kategorija: Evropa

Narasle reke v Evropi se počasi umirjajo

Dunaj - Narasle vode in poplave tudi danes ogrožajo evropske države, preko katerih teče reka Donava, vendar se razmere počasi umirjajo. Poplave sicer še vedno ogrožajo Nemčijo, Poljsko in Češko. Tudi na Hrvaškem je še vedno v veljavi izredno stanje, saj ga še vedno ogroža narasla Mura. Medtem pa so reke že upadle v Švici.


Stanje nevarnosti pred poplavami tudi danes velja na Dunaju, vendar se razmere umirjajo. Oblasti pričakujejo, da se bodo v petek razmere že popolnoma umirile, saj ne pričakujejo drugega vala naraslih voda, ki bi lahko prišel po Donavi.

V Avstriji so reke terjale štiri smrtne žrtve

V Avstriji so narasle vode ta teden sicer terjale štiri smrtne žrtve, zadnje truplo 81-letnega utopljenca so našli v njegovem avtomobilu pozno v sredo.

V nemškem mestu Passau, kjer se reka Inn steka v Donavo, so vode do davi že upadle, vendar se mu sedaj po Donavi približuje nov val narasle vode. Donava je svoje bregove prestopila v sredo v Neu-Ulmu v Nemčiji, ponoči pa so podivjane vode dosegle Ingolstadt na Bavarskem, vendar so ostale v svojem toku.

Nevarnost pred trki valov na rekah

Po hudem deževju vode odtekajo v valovih, največjo nevarnost pa predstavljajo mogoči trki dveh takšnih valov, ki bi prišla po dveh rekah in na območju stičišča rek povzročila hude poplave. Bavarske oblasti zato poskušajo razširiti in zravnati stičišča. Prostovoljci na nevarna mesta nameščajo vreče s peskom, civilna zaščita pa je v Erdingu za pomoč zaprosila še dodatnih sto vojakov.

Mura na Hrvaškem upada

V medžimurski županiji na Hrvaškem še vedno velja preplah pred poplavami, čeprav narasla Mura že upada. Pričakujejo, da se bo stanje kmalu normaliziralo, saj se je raven Mure znižala že pri Gornji Radgoni. Lokalna cesta med Vuko in Beketinci je kljub temu še vedno zaprta za promet. Vodostaj reke Kupe upada, vendar pa narašča Drava, zato pri Osijeku velja stanje pripravljenosti za poplave.

Na jugu Poljske so po hudih nočnih padavinah poplavljene mnoge ceste, polja in kmetije, vas Porabka pa je odrezana od sveta. Prebivalci vasi so brez elektrike in plina, do njih pa še ni uspelo priti niti gasilcem.

Evakuacija na Češkem

Reke so svoje bregove prestopili v močno poseljeni pokrajini Ostrava na Češkem, zaradi česar so morale oblasti danes ponoči evakuirati najmanj 208 ljudi. Krivec za nevšečnosti je reka Olsa, ki naj bi po pričakovanjih tekom današnjega dne že upadla.

V Švici reke in jezera večinoma upadajo, glavne skrbi pa oblastem povzročajo naplavine, ki plavajo po rekah in onesnaženost rek, ki so jih ni moč uporabljati za pitno vodo. V mestu Luzern je nekaj ulic še vedno zaprtih, v Bernu pa so morali iz strahu pred poškodovanimi temelji hiš evakuirati več prebivalcev.

(STA)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1118