Evropa vse bolj poplavljena

Datum 25.8.2005 12:31:12 | Kategorija: Evropa

Več deset žrtev v Avstriji, Nemčiji, Švici, Romuniji

Svet, 25. avgust 2005 07:30
Bern/Lienz/München/Sofija - RTV SLO/Reuters

    Razmere na poplavljenih območjih v Švici, Avstriji in Nemčiji se še ne umirjajo, vode pa naj bi po napovedih vremenoslovcev še narasle.

Poplavljeni pomol ob jezeru v centralnih švicarskih Alpah. Foto: EPA


Še naprej naj bi namreč deževalo, zato se na prizadetih območjih bojijo, da bodo narasle reke in zemeljski plazovi povzročili še več škode.

Reke so v nekaterih švicarskih mestih tako narasle, da prebivalcev niso mogli več reševati s čolni, ampak le še s helikopterji. Nekateri prebivalci prestolnice Bern so se pred naraslimi vodami in močnimi tokovi reke Aare zatekli na strehe hiš, več kot 1.000 Švicarjev pa so že evakuirali. Poplavljenih je večina dolin od bernskih Alp na jugu do meje na severovzhodu. V Švici so do zdaj umrli najmanj štirje ljudje.

Donava prebila nasipe

V Nemčiji je najhuje na Bavarskem, kjer je Donava prebila nasipe in poplavila številna mesta. Oblasti so evakuirale bolnišnico v mestu Neu-Ilm. V Nemčiji so umrli najmanj trije ljudje.

Prizor iz Švice

Najbolj ogrožene prebivalce so morali rešiti s čolni. Foto: EPA


Na zahodu Avstrije vlada popoln kaos, prizadetim prebivalcem pa pomaga okrog 17.000 gasilcev in vojakov. Zaradi poplav so umrli trije ljudje, enega človeka pa pogrešajo. Ponoči je nehalo deževati, predstavnik notranjega ministrstva pa je povedal, da je najhuje že mimo. Najbolj prizadeti sta dolini Lechtal na Tirolskem in Kleinwalsertal v Vorlalbergu.

Osrednja Romunija plava

Še vedno se razmere niso umirile tudi v Romuniji in Bolgariji. Samo v preteklih desetih dneh je zaradi poplav v Romuniji umrlo 25 ljudi, več sto pa so jih moral preseliti. Narasle vode so poplavile najmanj 1.400 hiš v osrednjem delu države.

Prizor iz Avstrije

Nekatere hiše so dobesedno postale otok sredi morja. Foto: EPA


V Bolgariji je v poplavah v preteklih treh mesecih umrlo najmanj 20 ljudi, 14.000 pa jih je ostalo brez domov. Poplavljena je tudi moldavijska prestolnica Kišinjev.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1115