Divjanje požarov na Portugalskem

Datum 24.8.2005 1:02:08 | Kategorija: Evropa

Ogrožena tudi Španija

Na Portugalskem gozdni požari, ki divjajo z nezmanjšano močjo, ogrožajo starodavno mesto Coimbra s 150.000 prebivalci.


Divjanje požarov na Portugalskem
Ogrožena tudi Španija

Svet, 23. avgust 2005 18:11
Lizbona - RTV SLO

Požar ogroža eno izmed naselij na Portugalskem.

S požari se bori 3.600 gasilcev. Foto: EPA

V mestu z več kot 710 let staro univerzo, ki leži 200 kilometrov severno od Lizbone, za zdaj še niso razglasili evakuacije, čeprav se iz središča že vidi dim.

Priporočamo:TV Slovenija: Izjava portugalskega gasilca

V boju s požari so državi že priskočile na pomoč preostale članice EU-ja, ki so na območje poslale potrebno opremo za 3.600 gasilcev. Na prošnje portugalske vlade so se z gasilskimi letali odzvale tudi Francija, Italija in Španija, Nemčija pa je poslala helikopterje.

Utrujenim gasilcem v boju z ognjenimi zublji pomaga tudi 500 pripadnikov portugalske vojske. Za zdaj si ne morejo obetati pomoči narave, saj naj bi nekoliko nižje temperature in možnost dežja nastopili šele v sredo.

Portugalsko so požari prizadeli po najhujši suši v zadnjih desetletjih. Po vsej državi jih gori 27, do zdaj pa je pogorelo že 134.000 hektarjev zemljišč in umrlo 13 ljudi, od tega deset gasilcev. Požari so prizanesli le južnemu delu države, ogenj je pogoltnil več deset stanovanjskih hiš, dim pa je bilo mogoče vohati tudi v Lizboni, poroča CNN.

V Španiji požari ogrožajo tudi prebivalce. Foto: EPA

Ogorožena tudi Španija
Na severozahodu Španije pa divja 24 požarov. Na območju kraja O Pindo de Carnota, kjer gori že tri dni, naj bi bile ogrožene celo bližnje vasi. Od začetka meseca je na tem območju zgorelo že 19.000 hektarjev površin. Večina požarov naj bi bila podtaknjenih. V povezavi s tem je španska policija prijela že 99 ljudi.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1105