Po poplavah nevarnost plazov

Datum 23.8.2005 10:36:08 | Kategorija: Slovenija

Gladina Mure počasi upada

Slovenija, 23. avgust 2005 08:56
Ljubljana - RTV SLO

   Po zadnjem neurju je v Posavju še vedno velika nevarnost plazov, nadaljuje pa se tudi boj z Muro, ki je ponoči upadla za 22 centimetrov.


Plaz, ki se je sprožil po obilnem deževju.

Deževje je ponehalo, Posavju zdaj grozijo plazovi. Foto: RTV SLO

Vodja oddelka za hidrološko prognozo Agencije za okolje Janez Polajnar nam je povedal, da se bo pretok Mure čez dan počasi zmanjševal. Danes naj bi bila njena vodnatost še velika, vendar ne bo več naraščala.

Gasilci, pripadniki civilne zaščite in prostovoljci nasipe, ki vedno bolj popuščajo pod močjo vode, še utrjujejo. Najbolj ogrožena mesta so Petanjci, Ižakovci in Melinci.

Pretok reke Mure se je v Gornji Radgoni z včerajšnjih 1.356 zmanjšal na 1.260 kubičnih metrov na sekundo. Običajni pretok Mure je od 200 do 300 kubičnih metrov na sekundo.

Velika nevarnost plazov
V Posavju, predvsem v Sevnici, je velika nevarnost zemeljskih plazov. Ponoči se je sprožil v Rečici pri Loki in odnesel gospodarsko poslopje. Doslej se jih je tako sprožilo že več kot 120, je poročal Radio Slovenija.

Plazovi po deževju.
 

V Posavju se je doslej sprožilo že več kot 120 plazov. Foto: RTV SLO

Dolgotrajna sanacija

Ponoči so na vseh prizadetih območjih odpravljali posledice neurij. Več domačij v okolici Celja je še vedno odrezanih od sveta, številna poslopja so še poplavljena, lokalne ceste pa neprevozne. Ponekod je poslabšana tudi kakovost pitne vode, zato priporočajo prekuhavanje.

Rdeči križ že pomaga
Rdeči križ poziva k zbiranju pomoči za tiste, ki so jih poplave in plazovi ob obilnem deževju najbolj prizadele. Prispevke lahko nakažete na TRR NLB 02922-0019831742, sklic 4020, pripis Ujma. Od 23. 8. bo mogoče pomagati tudi prek SMS-sporočil. Pošljite besedilo UJMA na 1919.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1103