Gasili bodo lahko še uspešneje

Datum 8.8.2005 10:49:23 | Kategorija: Slovenija

Poljčanski gasilci zbrali 40 milijonov tolarjev za novo vozilo

Več kot polovico denarja zbrali gasilci sami - Članstvo v društvu narašča.
V nedeljo popoldne so v Poljčanah krstili nov, 40 milijonov tolarjev (166.970 €) vreden gasilski avtomobil, popolnoma opremljen za posredovanje v požarih, ob tehničnih nesrečah, nesrečah z nevarnimi snovmi in pri naravnih nesrečah (poplavah, potresih in plazovih). Prireditve sta se udeležila predsednik Gasilske zveze Slovenska Bistrica Jože Črešnar in županja občine Slovenska Bistrica Irena Majcen.

Foto: Boris Vugrinec
Slovesnost je združila gasilski in kmečki praznik
Začetki razvoja gasilstva v Poljčanah segajo v obdobje, ko je bila skozi kraj speljana železnica. Leta 1888 je bila ustanovljena požarna bramba, ki je imela zgolj prevozno ročno brizgalno. Konec 19. stoletja je društvo štelo 38 rednih in 55 podpornih članov, danes je rednih skoraj še enkrat več, 64, skoraj toliko je tudi podmladka. Med drugo svetovno vojno, ko je že bilo preimenovano v prostovoljno gasilsko četo, je bilo vodstvo društva predano gestapu in zaprto zaradi očitka protinacistične propagande. Po koncu vojne sta s prostovoljnim delom stekla obnova opreme in orodja ter gradnja novega doma. V bistriško gasilsko zvezo, eno najuspešnejših v državi (PGD Šmartno na Pohorju je nedavno v Varaždinu že v drugo osvojilo zlati olimpijski naziv, poklicna enota iz Impola pa olimpijsko srebro), so Poljčančani vstopili konec osemdesetih let.

Predsednik PGD Poljčane Mirko Slatenšek, višji gasilski častnik, je ob krstni prireditvi povedal, da gasilci delujejo v javnem interesu in prostovoljno. Pomen kajpak ni majhen. Akcija zbiranja denarja za vozilo se je pričela že pred dvema letoma, 25 milijonov tolarjev (104.356 €) so gasilci zbrali sami z delovnimi akcijami in donatorji, nekaj pa so privarčevali tudi pri nabavi prejšnjega vozila. Na slovesnosti, ki je združila gasilski in kmečki praznik z veselico, so po sprevodu gasilcev v kulturnem programu nastopili Marko Bračič ob klavirju, godba na pihala KUD Janka Živka iz Poljčan in poljčansko folklorno društvo.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1071