Sto uspešnih let ribniških gasilcev

Datum 27.7.2005 14:38:04 | Kategorija: Slovenija

 
Leta 1905 je bila v Ribnici na Pohorju ustanovljena požarna bramba

V paradi je sodelovalo 185 članov gasilskih društev iz Mislinjske, Mežiške ter Dravske doline
Osrednja prireditev ob stoletnici Prostovoljnega gasilskega društva Ribnica na Pohorju je bila minulo soboto s parado, v kateri je sodelovalo 185 članov gasilskih društev iz Mislinjske, Mežiške ter Dravske doline. Na tej prireditvi so razvili tudi novi prapor.Foto: Jože MarhlGasilska parada v Ribnici na Pohorju
Začetki gasilske dejavnosti v kraju segajo v leto 1898, ko je takratna občina Ribnica na Pohorju kupila prvo ročno vodno brizgalno. Za organizirano gašenje pa je poskrbel župan Tommasi, ki se je zavedal, da brez strokovnega vodenja gašenje ne more biti učinkovito. Tako je bila na njegovo pobudo leta 1905 ustanovljena požarna bramba. Njen prvi načelnik je bil Josip Petrun, ki je kmalu po tem, ko je društvo zaživelo, funkcijo predal Janku Zabovniku, ta je društvo vodil vse do prve svetovne vojne, leta 1914. Pod njegovim vodstvom se je društvo preimenovalo v prostovoljno gasilsko društvo. Leta 1928 je bil zgrajen gasilski dom, leta 1930 pa so blagoslovili prvo motorno brizgalno. Leta 1961 so nabavili prvo motorno vozilo. Velik dogodek je bil izgradnja novega gasilskega doma leta 1984 in dve leti kasneje nabava prve avtocisterne. V letu 1988 so se člani društva odločili, da v sosednjem Josipdolu ustanovijo gasilsko enoto in že leta 1992 so tu predali namenu novo orodišče in krstili obnovljeno orodno vozilo. Za uspehe društva v zadnjih desetletjih ima velike zasluge poveljnik Jože Zapečnik, ki to dolžnost opravlja že od leta 1978.

Na slovesnosti ob razvitju prapora, ki ga je blagoslovil domači župnik Fredi Mlinarič, so bili številni gostje, med njimi tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Öry in predsednik Gasilske zveze Dravske doline Zdravko Haberman. Predsednik društva je Štefan Lesjak, društvo vodi že 19 let.
Jože Marhl
vir:večer 
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1020