Zveza Nato in Evropska unija-Simulacija jedrskega napada

Datum 6.5.2004 4:38:00 | Kategorija: Evropa

Zveza Nato in Evropska unija sta izvedli simulacijo terorističnega jedrskega napada na sedež Nata v Bruslju, ki je predvidela 40.000 smrtnih žrtev in ogromno škodo.
Kot so poudarili udeleženci vaje, mora mednarodna skupnost narediti veliko več, da bi preprečila morebitne teroristične napade z jedrskim orožjem. Vaja z imenom Black Dawn (Črni svit) je potekala v ponedeljek za zaprtimi vrati pod okriljem washingtonskega Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS).

"Neopravičljivo je, da svetovni voditelji ne upoštevajo bolj problema varnosti jedrskih materialov," ki bi lahko padli v roke terorističnim skupinam, je na tiskovni konferenci poudaril nekdanji ameriški senator Sam Nunn. "Potrebno je preprečevanje. To je ključ," pa je menil nekdanji vodja inšpektorjev ZN za razoroževanje Rolf Ekeus.

Pri simulaciji napada so sodelovali predstavniki in strokovnjaki 15 držav, med njimi visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in koordinator EU za boj proti terorizmu Gijs de Vries.

vir:večer/staNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1