Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
8 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 7

vide, več...
Slovenija : Zaradi dežja zaprta cesta Maribor-Dravograd
Objavil Mitja - 12.7.2005 8:52:53 (2134 x prebrano) Novice tega avtorja


Močni nalivi so povzročali težave komunalnim službam
Dežurne ekipe Cestnega podjetja Maribor so bile na območju Slovenske Bistrice na terenu skoraj vso noč - Lepše in toplejše vreme od jutri naprej - Povečan tudi pretok Drave
Potem ko so močnejši nalivi v noči na ponedeljek zajeli večji del Slovenije, so komunalne službe na širšem mariborskem območju pričele intervencije že okoli ponoči. Toče tokrat ni bilo, največ težav pa je močno deževje povzročilo prebivalcem Ruš, Selnice ob Dravi in Slovenske Bistrice. Iz mariborske izpostave regijskega centra za obveščanje so sporočili, da je voda na omenjenih območjih zalila številne kleti, meteorne vode so odplavile del cestišča na dveh lokalnih makadamskih cestah v selniških grapi in na ceste spravile večje količine zemlje ter kamenja.
Foto: Marko Vanovšek
Neurje je odneslo del ceste na gradbišču v središču Limbuša.


Jože Planinc, vodja vzdrževanja pri mariborskem cestnem podjetju, ki skrbi za 712 kilometrov državnih in tisoč kilometrov občinskih cest, je povedal, da je odšla njihova dežurna ekipa na intervencijo že okoli polnoči.

"Zaradi močnega deževja je voda zalila podvoz na Pragerskem. Sicer so bile dežurne ekipe na območju Slovenske Bistrice večji del noči, okrog 4. ure zjutraj pa smo aktivirali še dežurne ekipe na območju Kozjaka," je pojasnil Planinc in nadaljeval, da je bilo zaradi močnega dežja na večjem območju, ki ga pokrivajo, na cestah veliko zemlje, gramoza, kamenja, ponekod pa so promet ovirali še zemeljski plazovi. "Prav zato je bil oviran tudi promet na glavni cesti Maribor-Dravograd na odseku Ruta, kjer smo postavili popolno zaporo cestišča. Promet je bil zaprt dobro uro," je pojasnil Planinc.

Slavko Bunderla, pomočnik direktorja pri podjetju Nigrad, je dejal, da deževje v Mariboru ni povzročilo večjih težav.

"Dežurne ekipe smo imeli sicer pripravljene, vendar smo dopoldne prejeli le nekaj klicev iz Ledine in Bohove. Tam je voda zalila nekaj kleti, saj požiralniki niso požirali vode," je pojasnil Bunderla.

Vodja izmene pri mariborskih poklicnih gasilcih Igor Premelč je dejal, da tudi oni niso imeli veliko dela. "Imeli smo samo eno intervencijo, saj je voda zalila prostore podjetja v Melju. Ker je v kratkem času padla velika količina vode, so se zamašili požiralniki," je pojasnil Premelč.


Foto: Sašo Bizjak
Poplavljena cesta v Bresternici
Drava narašča

Zaradi obilnih padavin se je pričel povečevati tudi pretok Drave. Aljaša Bravc, svetovalka direktorja za odnose z javnostmi v Dravskih elektrarnah Maribor, je povedala, da se je pričel pretok Drave povečevati v ponedeljek zjutraj.

"Dotok iz Avstrije je 420 kubičnih metrov na sekundo, trenutni pretok Drave pri elektrarni Mariborski otok je 720 kubičnih metrov na sekundo, na jezu Melje pa pretakamo v strugo Drave 240 kubičnih metrov na sekundo," je pojasnila Bravčeva in dodala, da povprečje lokalnih dotokov do elektrarne Mariborski otok znaša za zadnjih pet ur 120 kubičnih metrov na sekundo, povprečje lokalnih dotokov za zadnjih dvanajst ur pa znaša 55 kubičnih metrov na sekundo. Napoved vode iz Avstrije za naslednja dva dni pa je pretok 420 kubičnih metrov na sekundo in glede na trenutno vremensko napoved v Dravskih elektrarnah Maribor ocenjujejo, da lokalni dotoki za daljši čas ne bodo dosegli kritičnih meja.

Jure Cedilnik, dežurni prognostik na Uradu za meteorologijo Agencije Republike Slovenije za okolje, je dejal, da je včeraj dopoldne deževalo večinoma le še na vzhodu Slovenije.

"Prve padavine so se pričele pojavljati že v nedeljo okoli 23. ure, deževalo pa je skoraj vso noč na večjem delu Slovenije Jutri (danes, op. p.) so še možne manjše padavine, izboljšanje vremena pa bo lahko pričakujemo od srede naprej. Iz prognostičnih kart je razvidno, da bo druga polovica tedna prijetno topla, vročino pa lahko pričakujemo morda že v nedeljo," je razložil Cedilnik.
Gabrijel Toplak

Poplavljene njive v Črešnjevcu ob Dravi

Tudi poštarji so imeli zaradi dežja včeraj kar precej težav.

vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.