Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Evropa : Tudi za izboljšanje odzivnosti na vse vrste nesreč
Objavil Mitja - 21.6.2005 13:28:19 (1473 x prebrano) Novice tega avtorja

V Pekrah redni letni posvet o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami

Franc Žnidaršič iz ministrstva za obrambo pravi, da želijo povezati poklicno in prostovoljno gasilstvo, med katerima je v zadnjih letih vse večje neskladje - Sestavni del programov aktivna vloga pri vključevanju v mirovne misije ter humanitarne operacije

Foto: Janko Rath
Na posvetu predstavnikov ministrstva za obrambo z župani slovenskih občin o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami so sodelovali tudi (od leve) državni sekretar v ministrstvu za obrambo RS Franc Žnidaršič, predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Maks Lešnik in poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj.
V Izobraževalnem centru Pekre pri Mariboru je bil včeraj redni letni posvet predstavnikov ministrstva za obrambo z župani občin severovzhodne Slovenije o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Predstavili so strateške cilje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in aktualne naloge pri zaščiti, reševanju in pomoči.

Franc Žnidaršič, državni sekretar v obrambnem ministrstvu, je dejal, da so temeljito preučili razmere v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter določili glavne cilje.

"To področje je kompleksno in namenjeno preventivi ter ukrepanju ob nesrečah vseh vrst, ne glede na posledice. Je eno redkih področij, na katerih se pripravljenost, usposobljenost, opremljenost in izurjenost preverjajo vsak dan," pravi Žnidaršič in dodaja, da so v vladi kot eno temeljnih nalog določili, da že letos pripravijo novo resolucijo o strategiji zagotavljanja nacionalne varnosti, ki bo razvojni strateški dokument in bo omogočil usklajen razvoj vseh podsistemov nacionalne varnosti.

Najpomembnejša cilja v vladnem programu sta izvedba in uveljavitev normativnih, organizacijskih in drugih sprememb. "Povezati želimo poklicno in prostovoljno gasilstvo, med katerima je v zadnjih letih vse večje neskladje. Zaradi uveljavljenih obrambnih reform je treba v zaščiti in reševanju na novo urediti državljanske dolžnosti in v javnem sektorju urediti nekatera vprašanja poklicnega dela, drugih reševalcev in strokovnih delavcev na področju zaščite in reševanja ter ustrezno urediti status prostovoljnih reševalcev," pojasnjuje Žnidaršič in nadaljuje, da so kot naslednji cilj zapisali povečanje učinkovitosti, racionalnosti in izboljšanje odzivnosti na vse vrste nesreč. Za naloge, kot je na primer prva pomoč, bo treba najti tudi nove organizacijske oblike in težiti k ponovni vrnitvi področja samozaščite in vzajemne zaščite v redni vzgojno-izobraževalni proces.

"Svetu za nacionalno varnosti smo predložili izhodišča za sistemsko uveljavitev načel kriznega upravljanja po vzoru Nata in Evropske unije. Mišljena je predvsem uveljavitev načel in splošnih ukrepov, ki jih je mogoče izvajati v vseh podsistemih in dejavnostih, če je treba. To nam bo omogočilo tudi primerljivost in povezljivost z drugimi državami," je razložil Žnidaršič in dodal, da je sestavni del programov aktivna vloga pri vključevanju v mirovne misije ter humanitarne operacije.

Poveljnik republiške civilne zaščite Miran Bogataj pa je poudaril, da je zdaj najaktualnejša novela zakona o gasilstvu, ki so jo pripravljali več kot leto dni s prostovoljnimi in poklicnimi gasilci ter gasilskim sindikatom. "Pri pripravi zakonskih določil o tem, kako organizirati javno gasilsko službo, sta se pojavila dva koncepta. V prvem je treba prek požarnih standardov predpisati raven storitev, ki jih zagotavlja javna gasilska služba, in samo v tem okviru jo je mogoče financirati, drugi koncept pa temelji na tem, da se poskuša javna gasilska služba vključiti v sile, ki so na voljo. Ob tem pa je treba upoštevati ogroženost in s tem povezane potrebe," je dejal Bogataj in pojasnil, da poskušajo popraviti tudi deviacije, ki so se pojavile pri požarnem varovanju premoženja. Tam nastopa čedalje več družb, ki poskušajo tržiti tudi izvajanje gasilskih operativnih nalog. Take naloge naj bi opravljale le gasilske enote, ki so vključene v javno gasilsko službo.

O prizadevanjih, da bi zagotovili ustrezne možnosti reševalnim službam, ki delujejo prostovoljno, je Bogataj dejal, da so aktivno sodelovali pri novem predlogu zakona o društvih. V njem je namreč na podlagi njihovih predlogov enostavneje urejen postopek priznavanja, da posamezno društvo deluje v javnem interesu. Novi zakon o društvih, ki delujejo v javnem interesu, določa tudi poseben sistem soglasij pristojnega ministrstva v primeru stečaja oziroma likvidacije.
Gabrijel Toplak

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.