Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online

člani: 2
gosti: 3

seselstanislav, slavc112, več...
Slovenija : Čiščenje luke bo stalo milijon evrov
Objavil Mitja - 21.6.2005 8:10:00 (1406 x prebrano) Novice tega avtorja

Forenziki niso odkrili krivca
Boris Šuligoj/DaP, Pon 20.06.2005, 19:56

Koper – Izlita nafta v koprskem pristaniškem bazenu je povzročila veliko več škode, kot so pričakovali. Paolo Crismani, lastnik tržaškega podjetja Crismani Group, ki pospešeno čisti morje in koprsko obalo, je na novinarski konferenci menil, da je v morje steklo med pet in deset kubičnih metrov mazuta, da bodo potrebovali tri tedne za temeljito očiščenje obale in da škodo ter stroške za odpravo posledic onesnaženja ocenjuje na približno en milijon evrov.Čiščenje naftnih madežev | foto: Tomaž Primožič/Delo


Za posebno presenečenje je poskrbel pomorski inšpektor Ivo Maraspin, ki je dobil analize iz centra za forenzične preiskave pri generalni policijski upravi, vendar si z njimi ne more pomagati – z njimi ne more dokazati krivde eni ali drugi ladji, ki sta bili tistega dne privezani v prvem bazenu koprskega tovornega pristanišča. Bodo škodo plačali davkoplačevalci?

Ivo Maraspin nam je dejal, da primernejšega laboratorija za preiskavo vzorcev izlite nafte ni našel in da je na podlagi rezultatov preiskave zanj postopek končan. Ker ne more nobeni od obeh ladij dokazati krivde, ju ne bo preganjal. Hkrati pa je pojasnil, da je struktura pogonskega goriva podobna prstnim odtisom in da dva naftna vzorca ne bi smela biti enaka. Očitno je tehnologija v policijskem forenzičnem laboratoriju premalo izpopolnjena, da bi lahko dokazali različnost dveh vzorcev. To se je koprskemu inšpektorju zgodilo že tretjič.

Na posebnem sestanku kriznega štaba v Kopru so se sicer dogovorili, da bo stroške čiščenja za zdaj prevzela Luka Koper, vendar pa noče prevzeti vse odgovornosti za nastalo škodo. Ta je večja, kot bi bila, tudi zato, ker domači službi za varovanje obalnega morja ni uspelo pravočasno zajeziti onesnaženja; že zato bi Luka Koper lahko pričakovala poravnavo stroškov tudi iz državnega proračuna, je kot teoretično možnost navedel Vito Mavrič, pomočnik glavnega direktorja Luke Koper. Seveda si bo Luka prizadevala še drugače odkriti, kdo je povzročil onesnaženje. Poleg ugodnih vremenskih razmer je bila sreča tudi to, da sta osumljeni ladji last znanih ladjarjev, ki redno prihajata v koprsko pristanišče in se bo z ladjarjema mogoče dogovarjati, je še dejal.

Sicer pa je v Kopru čutiti odločna nasprotovanja med tistimi, ki bi morali poskrbeti za preprečitev nesreče, in drugimi, ki so odločneje posegli v odpravljanje njenih posledic. Tako so na občinskem varnostnem sosvetu včeraj zjutraj ugotovili, da so pristojne službe ukrepale neustrezno, nestrokovno in nepravočasno. Od državnih institucij je zahteval, naj se čim prej zagotovi plovilo in primerna oprema za učinkovito ukrepanje in evidenco izpustov balastnih vod z ladij. Dotlej bi morala država skleniti pogodbo s primerno usposobljenim izvajalcem. Varnostni sosvet je predlagal, naj država da koncesijo za varovanje morja gasilski brigadi Koper in naj pristojni ugotovijo, ali je v tem primeru kdo krivdno odgovoren. Koprska občina je sklenila kazensko ovaditi neznanega povzročitelja onesnaženja. Od sodišča bo zahtevala sodnega izvedenca, da bo pregledal stanje in zavaroval dokaze, kaj vse je treba narediti za odpravo posledic onesnaženja – da pozneje ne bi bilo očitkov o nepotrebnih previsokih stroških. (Nekaj tovrstnih očitkov je že slišati.)

Več o tem v torkovi tiskani izdaji Dela.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.