Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Uspela vaja Požar 2005
Objavil pes - 28.5.2005 13:52:07 (1534 x prebrano) Novice tega avtorja

Na Bledu je v okviru 16. mednarodnega srečanja gasilcev potekala državna kombinirana terenska praktična vaja Požar 2005.

Gasilno vozilo
V današnji akciji je sodelovalo okoli 100 gasilcev

Organizatorji so si zamislili, da je zagorelo v tretjem nadstropju hotela Park, požar pa se je hitro razširil in ogrozil goste hotela ter zaposlene. Različne sile za zaščito, reševanje in pomoč so prikazale učinkovito usklajeno akcijo in med drugim opravile zelo zahtevno evakuacijo in reševanje z višin.

Prvi vtis akcije je dober, vendar pa se je ponovno pokazalo, da bi morala država več vlagati v opremo gasilcev, je ob zaključku povedal vodja akcije Rajko Simič, ki je vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje ministrstva za obrambo v Kranju. Končna ocena akcije, v kateri je sodelovalo okrog sto gasilcev, bo znana v prihodnjih dneh.

Gasenje pozara
Glavni namen vaje je bila kompleksna izvedba gašenja požara v notranjih prostorih

Vaja je poskušala zajeti vse probleme, ki lahko nastanejo v primeru požara v takem objektu. Vzrok požara je bilo, v realnosti sicer precej malo verjetno, namerno razlitje vnetljive tekočine po sobi in delu hodnika. Zaradi značilnosti gorenja v notranjih prostorih se zelo hitro sprostijo velike količine dima, ki se razširijo po hodniku hotela. Prek prehoda se dim širi tudi v druge dele etaže hotela. Receptorska služba je sprožila alarm s klicem na telefonsko številko 112. Regijski center za obveščanje Kranj je nato pričel z alarmiranjem gasilskih enot, poleg blejskih gasilcev tudi jeseniške in kranjske. Na zahtevo vodje službe nujne medicinske pomoči je potekalo aktiviranje službe v večjem obsegu, zaradi pričakovanega večjega števila poškodovanih oseb.

Quote start Poleg preveritve operativne usposobljenosti in pripravljenosti na skupno delovanje je bil namen vaje tudi dodatno povečanje te usposobljenosti in izboljšati postopke ukrepanja, obveščanja in alarmiranja ob večjem požaru v hotelskih in drugih turističnih objektih. Quote end
Skupaj z gašenjem velikega požara je bilo hkrati prikazano reševanje v in iz vode. Gasilci in potapljaška reševalna služba naj bi namreč iz vode reševala večje število radovednežev, ki so si ogledovali potek gašenja velikega požara in padli v jezero. Poleg tega so pripadniki 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske predstavili tudi gašenje s pomočjo zrakoplovov.

Osrednji namen vaje, ki so jo pripravili ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Gasilska zveza Bled - Bohinj, občina Bled, Golf & Park hotel Bled ter izvajalci nalog, določeni z načrti zaščite, reševanja in pomoči ob velikem požaru, je bilo preskusiti kompleksno izvedbo preiskovanja, reševanja in gašenja notranjih požarov v objektih z več manjšimi prostori.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.