Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Povsod ustrezno usposobljeni poveljniki
Objavil Mitja - 21.7.2004 8:45:54 (2139 x prebrano) Novice tega avtorja

Bresnica: Proslavili 33. dan gasilcev občine Ormož

Pri obvezni občinski javni službi sodeluje nad 300 prostovoljcev - Nujna okrepitev ekip za zaščito in reševanje

Članice in člani skupno 21 prostovoljnih gasilskih društev v občini Ormož so minulo nedeljo popoldan praznovali 33. dan gasilcev občine Ormož. Gostitelj njihovega vsakoletnega srečanja je bilo tokrat Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Bresnica, ki je hkrati praznovalo 50 let delovanja in razvilo svoj prvi prapor. Nanj so pripeli 18 trakov in pritrdili skupno 82 okrasnih žebljičkov, ki so jih darovali posamezniki, družine, društva ter druge skupnosti. Prapor, ob priložnosti pa tudi prenovljen dom gasilcev in krajanov Bresnice, je blagoslovil domači (podgorski) župnik in velikonedeljski dekan Jožef Šipoš.

Dnevi gasilcev, ki jih v ormoški občini prirejajo že tradicionalno enkrat letno, vsakič pri drugem gostitelju, so po mnenju ormoškega župana Vilija Trofenika "priložnost za izkazovanje pozornosti do tistih, ki se prostovoljno žrtvujejo za varnost in zaščito drugih". Pred množico udeležencev, zbranih na novo asfaltirani ploščadi pred domom gasilcev in krajanov Bresnice, je bil župan zadovoljen, da je v to pomembno občinsko javno službo vključenih nekaj nad 300 gasilcev operativcev in da imajo zdaj vsa društva ustrezno usposobljene poveljnike. Toda izobraževanje operativcev bo po njegovem treba nadaljevati in za razliko od prejšnjih let, ko so PGD tekmovale med seboj ter kupovale gasilske avtomobile, še več kot doslej vlagati v posodobitev gasilske opreme ter okrepiti ekipe za zaščito in reševanje.

Pozdravom se je pridružil tudi Janez Lipovnik, predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS), predsednik Gasilske zveze Ormož Jože Šterman pa je med drugim povedal, da dogovorjen program razvoja gasilstva do leta 2009 občanom zagotavlja ustrezno varnost in zaščito. Za ohranjanje vrednot in tradicije gasilstva pa bi radi, da bi se jim pridružilo še več mladih.

Pred priložnostnim kulturnim programom, ki so ga pripravili člani Kulturnega društva Alojza Žurana Podgorci, so številnim gasilkam in gasilcem podelili priznanja različnih stopenj. GZS pa je z gasilsko plamenico I. stopnje odlikovala Friderika Notesberga, Otmarja Šoštariča, in Cirila Bratuša. Avgust Ivančič, Franc Jambrovič, in Ludvik Belec so bili odlikovani s plamenico II. stopnje, Jožef Horvat, Željko Kukovec, in Vekoslav Prejac pa so dobili gasilsko plamenico III. stopnje. Odlikovanja GZS so dobili: Hinko Meško, Rozika Veselko, Anton Kuharič, Štefka Petek, Marija Kolmanič, Anton Kuharič, Jožef Tkalec, Alojz Job, Terezija Majcen, Viktor Munda, Ivanka Puklavec, in Darinka Mlakar. PGD Bresnica je ob 50-letnici delovanja GZS odlikovala z gasilsko plamenico III. stopnje, Franc Rižnar in Franc Mar, edina še živeča ustanovna člana tega društva, pa sta dobila posebna priznanja.(Jože Rakuša)

Ocena: 1.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.