Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Gasilci pripravljeni na sušo
Objavil Mitja - 10.4.2005 20:14:47 (1375 x prebrano) Novice tega avtorja

Postojna | 10.4.2005 | STA

Čedalje pogostejša sušna obdobja, ki jih zaznavajo po celem svetu, so tudi za Slovenijo resno opozorilo.

.
spacer
spacer

Poklicni in prostovoljni gasilci, ki so se v teh dneh udeležili usposabljanja za vodje gasilskih intervencij za gašenje požarov v naravnem okolju, so na vojaškem poligonu Poček pri Postojni prikazali pridobljeno znanje.

Vaja gasilcev na Pocku
Posebej zahtevni so požari na kraškem terenu in v visokogorju (Foto: POP TV)

Čedalje pogostejša sušna obdobja, kot morda ena od posledic makroklimatskih sprememb, ki jih zaznavajo po celem svetu, so tudi za Slovenijo resno opozorilo, je v nagovoru udeležencem sklepne vaje poudaril obrambni minister Karl Erjavec. Ob tem pa je kot posledico omenil 2000 v sušnih letih pa do 3000 in več požarov v naravi.
Požarov je pogosto nad 30 dnevno

Nekateri požari zajamejo tudi tisoč in več hektarov. Še posebej so zahtevni požari na kraškem terenu in v visokogorju. Zato je izjemnega pomena za učinkovito gašenje velikih požarov v naravi delo vodij intervencij. Od njihovega znanja in usposobljenosti je odvisno koliko časa bo trajala intervencija, koliko sil bodo morali uporabiti in kakšni bodo stroški.

Program Kras kot priprava na požare

Da bi povečali skupno pripravljenost za požare v naravi, ministrstvo za obrambo že tretje leto uresničuje program Kras. Ta obsega organizacijske, pravne, tehnične, materialne, kadrovske in druge ukrepe. Ministrstvo sodeluje z občinami zlasti v zahodnem delu države. Ob tem so povečali zmogljivosti vojske, zlasti z nabavo srednjih helikopterjev, je med drugim omenil minister Erjavec.

Gasilec
Gasilci so na vojaškem poligonu Poček pri Postojni pokazali svoje znanje (Foto: POP TV)

Ministrstvo je v letu 2004 navezalo stike z gasilsko šolo v Valabreju v Franciji, s pomočjo katere so tudi izpeljali tokratni tečaj za vodje gasilskih intervencij ob požarih v naravnem okolju. Usposabljanje, ki je prvo takšno v Sloveniji so namreč izpeljali prav trije gasilski inštruktorji iz omenjene gasilske šole. Poleg ministra Erjavca sta se sklepne vaje udeležila še francoska veleposlanica Dominique Gazuy in ataše za notranjo varnost in civilno zaščito Jean Pierre Guine.

Teoretični del usposabljanja je potekal od 1. do 5. aprila, na vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni je od 6. do 10. aprila potekal praktični del usposabljanja, ki se je končal z današnjo zaključno vajo. V ponedeljek, 11. aprila, bo na vrsti analiza, na kateri bodo ugotovili, koliko zastavljenih ciljev so uresničili in kaj je ostalo nedorečeno. Inštruktorji iz Francije bodo 12. aprila izpeljali še delavnico, na kateri bodo predstavili izkušnje in sistem gašenja velikih gozdnih požarov v Franciji.

vir:24ur

Ocena: 5.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.