Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Ne napaka, neumen izziv: skrit v temi je čakal, da skoči pred gasilce
Objavil Varing - 13.4.2018 23:44:25 (1286 x prebrano) Novice tega avtorja

Nezaslišano, nespametno, neodgovorno. S temi besedami bi lahko opisali dejanje pešca na Polici pri Naklem, ki je pri rdeči luči na semaforju nenadoma stekel čez cesto pred gasilsko vozilo, ki je bilo na nujni vožnji. Ni šlo za napako, pač pa za namerno dejanje, nekakšen izziv, ki ga je pospremil ignorantski smeh. "Česa takšnega še nisem doživel," pravi voznik.

Gorenjski prometni policisti so na podlagi prijave Gasilsko reševalne službe Kranj ta teden preverjali nezaslišano dejanje pešca, ki je v nedeljo okoli 21.17 na Polici pri Naklem pri rdeči luči na semaforju za pešce nenadoma stekel čez cesto pred gasilsko vozilo, ki je bilo na nujni interventni vožnji.

Domnevnega kršitelja so prometni policisti izsledili v sredo in proti njemu vodijo prekrškovni postopek, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Skrit v temi čakal na pravo priložnost in svoj 'izziv' pospremil z ignorantskim smehom

Pozneje nam je posredoval še več informacij o dogodku. S posnetka je razvidno, da pri ravnanju pešca – gre za odraslo osebo – ne gre za napako, pač pa za namerno dejanje in izzivanje usode, saj pešec na eni strani ceste najprej nekaj časa čaka na gasilsko vozilo, ki se približuje s sireno in modrimi lučmi, potem pa nenadoma steče pred vozilo in čez cesto.

Gasilsko vozilo je imelo v svoji smeri vožnje zeleno luč na semaforju, pešec pa rdečo in bi se moral ustaviti že zaradi tega. Še bolj zastrašujoče pa je, da je bil v trenutkih pred nevarnim in nenadnim dejanjem na temnem delu v počepu skrit za prometno signalizacijo, so še razkrili kranjski policisti.

S svojim dejanjem je izzival hudo nesrečo. Na vozišču se je namerno pojavil nenadoma in nepričakovano, čez cesto pa je stekel pri rdeči luči za pešce in pred gasilskim vozilom na nujni vožnji. Ko je opravil svoj "izziv", se je, glede na zbrane podatke, s še eno osebo, ki ga je čakala na nasprotni strani ceste, zelo ignorantsko smejal in veselil.

Pri nespametnem dejanju pešca ni šlo za napako, pač pa namerno dejanje, ki bi se lahko končalo tragično za več vpletenih.
Pri nespametnem dejanju pešca ni šlo za napako, pač pa namerno dejanje, ki bi se lahko končalo tragično za več vpletenih.FOTO: PU Kranj

Voznik gasilskega vozila zgrožen: Česa takšnega še nisem doživel

Voznik gasilskega vozila je situacijo obvladal, saj je pešca pravočasno opazil in se pred njim ustavil. Samo zato je lahko preprečil nesrečo. "Peljali smo se proti križišču. V daljavi sem opazil temno senco in nekaj skritega za prometnim znakom. Zato sem stopnjo pazljivosti še povečal in še dobro da sem jo, saj je pešec nekaj metrov pred našim prihodom na križišče nenadoma stekel na cesto in mimo nas. Z močnim zaviranjem sem preprečil nesrečo. Zgrožen sem. Nisem pričakoval take objestnosti. Česa takega še nisem doživel," je povedal policistom.

Policisti so ogled posnetka pospremili z besedami, da gre za nezaslišano, izredno neodgovorno ter nespoštljivo vedenje. "Kdor ne spoštuje voznikov na nujni vožnji, naj jih vsaj ne ovira pri nudenju pomoči drugim!" so pozvali.

Zelo kritičen je bil tudi vodja gasilske operative Andraž Šifrer. "Praktično dnevno smo napoteni na zelo stresne dogodke, ki vsakemu posredovalcu pustijo nek grob pečat. Pazimo, da ne peljemo prehitro in da tudi sami ne povzročimo nesreče ali ogrožanja. Potem pa nas preseneti še tak dogodek in nesprejemljivo ravnanje osebe. To je vredno vsakega obsojanja. Želimo si, da do tovrstnih dogodkov v bodoče ne bi več prihajalo."

Primeri, ko štejejo sekunde ...

Gorenjski policisti in reševalne službe (brez NMP) so lani opravile več kot 2.500 nujnih voženj, kjer so do prihoda na mesto dogodka praviloma uporabljali posebne svetlobne znake vozil s prednostjo. Gorenjski policisti so opravili približno tisoč takih voženj, kranjski poklicni gasilci pa okoli 500.

Kljub visoki številki interventnih voženj, so prometne nesreče vozil s prednostjo zelo redke. Kranjski poklicni gasilci lani niso bili udeleženi v prometnih nesrečah na nujnih vožnjah, gorenjski policisti pa v dveh manjših. V enem primeru je bilo poškodovano samo policijsko vozilo, ki se je drugemu vozilu umikalo na pločnik, v drugem primeru pa sta policijsko in drugo vozilo trčili z vzvratnimi ogledali.

V vseh primerih teh voženj je šlo za situacije, kjer je bilo ogroženo življenje, zdravje ali premoženje večje vrednosti, za požare, huda kazniva dejanja ali kjer je grozila nevarnost. Policisti, gasilci in reševalci so namreč tisti, ki želijo čim hitreje in varno priti na kraj dogodka z enim samim namenom – da lahko nekomu pomagajo. V nekaterih primerih štejejo sekunde.

Vozniki med vsako nujno vožnjo obravnavajo mnogo informacij, ki jih dobivajo od napotitvenih služb (112, 113), iz okolice, prometa, predvidevati morajo ravnanja udeležencev itd. Vse to je treba sproti vrednotiti in se med vožnjo tudi že pripravljati na intervencijo, saj ni vedno povsem jasno, kaj in kako zahtevna situacija jih čaka na kraju. Zato je že sam prihod na kraj, ki je sicer šele prva stvar v postopku obravnave intervencije, vedno zelo odgovorno in razmeroma stresno početje, vendar ga ti vozniki zaradi varnosti drugih znajo obvladati do te mere, da se svojimi dejanji v največji možni meri poskušajo izogniti povzročanju še večjih nevarnosti. In ravno zato pri takih dogodkih ni in ne sme biti nobenega prostora za motnje in še dodaten stres, kakršnega je povzročil izpostavljen objesten pešec.

Modra luč pomeni nekaj nujnega!

Policisti in gasilci se za varno vožnjo z vozili s prednostjo dodatno usposabljajo in izpopolnjujejo. Vsaka nujna vožnja je zelo zahtevna in zahteva posebno zbranost, izkušnje in veliko predvidevanja. Zato si policisti želijo, da bi vsi udeleženci razumeli, da modra luč pomeni nekaj nujnega in neodložljivega, ter da bi se po tem tudi dosledno ravnali.

Posebni svetlobni in zvočni znaki na vozilu s prednostjo so:

- najmanj dve posebni opozorilni svetilki, ki oddajata svetlobo modre barve (modra svetilka). Ne glede na to določbo se sme za zagotavljanje prednosti na vozilih policije brez policijskih oznak izjemoma uporabljati samo ena modra svetilka. Ta svetlobni znak se sme na teh vozilih uporabiti tudi za opozarjanje na nesrečo, zgostitev prometa ali druge okoliščine, ki predstavljajo nevarnost za udeležence cestnega prometa;

- zvočni znak spreminjajoče se frekvence (sirena).

Vsak udeleženec mora omogočiti neovirano vožnjo mimo za taka vozila, so še opozorili kranjski policisti.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.