Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Odstopil poveljnik gasilske zveze
Objavil Mitja - 5.4.2005 12:00:00 (1843 x prebrano) Novice tega avtorja

Je Občina Radenci brezbrižna do svojih prostovoljnih gasilcev?
V petih letih potrebujejo 120 milijonov tolarjev - Obljub posameznim društvom je bilo veliko, a zdaj še nobeno ni opremljeno povsem v skladu s predpisi.Čeprav so prostovoljni gasilci v Občini Radenci v minulih letih naredili ogromno in bi jim morali mnogi biti hvaležni, ko pogosto v akcijah gašenja in reševanja tvegajo tudi lastna življenja, so se zapleti z denarjem končali z odstopom poveljnika občinske gasilske zveze.


Branko Trstenjak: "Ali ne bi bilo laže, če bi breme razdelili na pet delov?"
Načrt razvoja in dodatnega
financiranja občinske gasilske zveze Radenci je v predalu župana Jožefa Toplaka ležal skoraj dve leti, preden je prišel na dnevni red seje občinskega sveta. Ko se je to konec lanskega leta zgodilo, so gasilci pričakovali, da se bo stanje vsaj delno izboljšalo, a že ob sprejemanju letošnjega občinskega proračuna so leteli očitki, češ "vsi imajo uniforme in po večini tudi gasilska vozila, kaj bi še radi". Zaman so bila opozorila nekaterih članov sveta, da bodo do leta 2009 morali, poleg rednega financiranja dejavnosti, nameniti še okoli 120 milijonov tolarjev (500.531 €), če hočejo, da občina opravi svojo zakonsko obveznost tako, kot je treba. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da nekatera društva sploh ne bodo mogla več opravljati svoje dejavnosti, in potem bi v primeru požara ali kakšne druge nevšečnosti morali posredovati gasilci iz drugih krajev in občinskih zvez, domača društva pa bi lahko le še pripravljala veselice.

Že na omenjeni seji občinskega sveta konec lanskega leta je poveljnik OGZ Radenci Branko Trstenjak županu Jožefu Toplaku očital, da je kot predstavnik ustanovitelja zgolj podpisal z zakonom predpisane pogodbe z gasilsko zvezo, nikoli pa ni vprašal, ali so gasilci v občini za svoje delo primerno opremljeni. Obljub posameznim društvom je bilo v zadnjem času veliko, dejansko stanje v društvih v občini pa je tako, da za zdaj nobeno ni opremljeno povsem v skladu s predpisi. Za opremljenost društev v skladu s predpisi bi morali v občini do leta 2009 kupiti eno veliko gasilsko vozilo s cisterno, manjše gasilsko vozilo in vozilo z lestvijo. Ta tri vozila bi stala okrog 75 milijonov tolarjev (312.832 €). Poleg tega bi po društvih potrebovali tudi za skoraj 30 milijonov tolarjev (125.132 €) različne osebne zaščitne opreme gasilcev, saj na primer v vsej občini nimajo niti ene obleke za zaščito pred visokimi temperaturami, od predpisanih 68 imajo samo devet reševalnih vrvi, od 120 predvidenih pa samo 20 gasilskih zaščitnih oblek. O varnem delu prostovoljcev, ki že tako ali tako za druge nosijo svojo kožo naprodaj v različnih nesrečah in požarih, za zdaj v radenski občini torej ni mogoče govoriti. In čeprav mnogi uvrščajo občino Radenci med najbolj razvite v državi, preprostemu občanu nikakor ni jasno, da ne morejo zagotoviti nujnih sredstev za gasilce.

Ko je bil sprejet občinski proračun za leto 2005, je vodstvo gasilske zveze na pogovor povabilo župana Jožeta Toplaka in oba podžupana, Vladimira Rantašo in Zlatka Mira. A ker je na pogovor prišel zgolj slednji, se je ogorčenje vodstva gasilcev samo povečalo. Poveljnik občinske gasilske zveze Radenci Branko Trstenjak je že takrat napovedal odstop in ga na skupščini zveze tudi uresničil. Zdaj naj bi se kriza še dodatno stopnjevala.

"Ali ne bi bilo lažje, če bi breme razdelili na pet delov, ne pa da so v letošnjem proračunu, poleg sredstev za redno delovanje, dodali samo še štiri dodatne milijone tolarjev, ki smo jih v zvezi soglasno namenili za nabavo nujnega gasilskega vozila za PGD Hrašenski Vrh. Imamo društvo, ki nima niti zaščitne opreme, kar pomeni, da člani tega društva niti ne bi mogli posredovati v primeru požara v svoji vasi. Res nas je podžupan pred dnevi razumel in tudi marsikaj obljubil, toda obljub imamo že čez glavo," je povedal zdaj že bivši poveljnik Trstenjak.
vir:večer

Ocena: 8.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Tona
Objavljeno: 5.4.2005 12:37  Osveženo: 5.4.2005 12:37
Pridružen: 19.6.2004
Od: BREZJE-MB
Objav: 33
 Re: Odstopil poveljnik gasilske zveze
Žalostno je , da se kaj takšnega dogaja . Škoda da je odstopil poveljnik , "odstopiti" bi bilo treba župana , zlepa ali zgrda . Nekateri še zmeraj ne vedo , za kaj so odgovorni . SRAMOTA !
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.