Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Povezave)

člani: 1
gosti: 3

Mitja23, več...
Slovenija : Gasilca med akcijo zadela kap
Objavil matej_9 - 12.4.2016 10:39:15 (1470 x prebrano) Novice tega avtorja

Včeraj dopoldne je 35-letni gasilec iz Senožeč, ki je v petek zvečer gasil halo podjetja Pur-pla-tex v Povžanah, še vedno ležal v komi v ljubljanskem kliničnem centru. Med gašenjem je namreč doživel zastoj srca, v hrpeljski ambulanti so ga oživljali več kot pol ure. Lastnik podjetja je proizvodnjo že danes preselil v Ilirsko Bistrico in Gradišče, če bodo stene hale primerne za obnovo, pa se namerava vrniti v Povžane.

 
 
 

POVŽANE > Nesrečni 35-letni gasilec iz Senožeč, ki je v petek zvečer gasil halo podjetja Pur-pla-tex v Povžanah pri Materiji, je včeraj dopoldne po naših neuradnih podatkih v ljubljanskem kliničnem centru še vedno ležal v komi. Nekaj kilometrov stran od zadimljene hale, brnenja gasilskih tovornjakov in curkov vode, v hrpeljski ambulanti, se je v petek namreč dogajala prava drama.

Nekaj minut po osmi uri zvečer, ko so gasilci že prebijali streho in skozi okna poskušali pogasiti še zadnja ognjena žarišča v hali, je gasilec senožejskega društva prišel do poveljujočega in mu potožil, da se slabo počuti. Peklo ga je v prsih, tožil naj bi, da ne more dihati. Takoj so ga odpeljali v hrpeljsko ambulanto in tam čakali, da pridejo ponj reševalci iz Sežane.

Kriminalisti so v soboto zaključili z ogledom požarišča. Med vikendom so zbirali obvestila in ugotavljali okoliščine požara, preverjali so sum, da je nekdo namerno podtaknil požar. Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je pojasnila, da preverjajo tudi posnetke z mobilnih telefonov očividcev.

Po pol ure čakanja se je v ambulanti sesedel in izgubil zavest. Zdravniško osebje ga je takoj začelo oživljati in se z njim trudilo več kot pol ure. Ko so pri njem spet zaznali življenjske funkcije, so ga hitro odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer so ga obdržali v komi. Po neuradnih podatkih je zaradi napora doživel srčni zastoj. Eno od žil naj bi namreč imel zamašeno, ob naporu pa srce ni dobilo dovolj krvi in se je ustavilo.

Gasilec je menda brez težav pred kratkim opravil redni zdravniški pregled, njegovi kolegi pa ga niso slišali tarnati, da bi se slabo počutil. V Ljubljani naj bi mu takoj naredili obvod zamašene žile in ga obdržali v komi. Po naših neuradnih informacijah naj bi ga včeraj zdravniki še vedno ohranjali v umetni komi.

Težko delo gasilcev

Drama senožejskega gasilca samo dokazuje, kako naporno in težko je bilo gašenje polne hale goreče poliuretanske pene v Povžanah. Gasilci so se lotili dela v petek ob pol petih popoldne, šele po deveti uri zvečer so uspeli pogasiti zadnja žarišča v hali, intervencijo pa so zaključili šele v soboto pol ure čez poldne. Zaradi gostega dima in izredno visokih temperatur namreč niso mogli v halo, ampak so morali požar gasiti skozi okna, ko se je sesula streha in ko so z južne strani z bagrom prebili del stene hale, pa so lahko šele vstopili v notranjost.

Gasilci so ob tem pohvalili odziv hrpeljske občine in predvsem županje Saše Likavec Svetelšek, ki je bila skupaj s poveljnikom občinske civilne zaščite Robertom Kastelicem ves čas z njimi. Tako sta lahko s terena koordinirala oskrbo gasilcev in takoj poklicala gradbenika z dvema delovnima strojema. Županja je petkov večer tudi sicer nameravala preživeti z gasilci, saj je imela kraška gasilska zveza na Finidi pri Obrovu skupščino, tako pa je večina sodelujočih prej pogasila požar, nato pa šla še na skupščino.

Namesto članov skupščine so hrano iz gostilne Finida nato odpeljali gasilcem v Povžane. Ves čas pa so matarski gasilci v gasilskem domu, nekaj sto metrov od hale, gasilcem kuhali čaj in kavo. Gasilcem so pijačo in hrano prinašali tudi člani družine Šepič.

Stroji in oprema so za na odpad

“Jutri si bodo razdejanje ogledali zavarovalničarji, v torek pa bomo klicali na pivški odpad, da pridejo po stroje in opremo,”je včeraj dejal lastnik podjetja Pur-pla-tex Hektor Šepič iz Podgrada. Požar je popolnoma uničil sedem žag za poliuretansko peno, dva viličarja, nekaj frez, pisarno z računalnikom, vsemi programi in načrti. “Vse je šlo. Škoda je totalna. Najprej sem jo ocenjeval na 400.000 evrov, zdaj lahko zatrdim, da bo med 500.000 in 600.000 evri,” je povedal Šepič.

“Od novega leta smo našteli že 15 požarov, za katere slutimo, da so bili podtaknjeni,” pravi predsednik gasilskega društva iz Materije Valter Fabjančič“Najbolj so nam dali misliti požar zapuščenega tovornjaka ob stavbi Pletenine na Baču, kjer je zagorelo na sedežih v kabini, požara bal sena pri Tabru in poljske barake nekaj deset metrov stran od hale, ki je v petek zgorela.” Poleg teh treh požarov so pogasili še dvanajst požarov v naravi, vse od Markovščine do Tubelj, torej v okolici Materije, Povžan in Bača. “Najhujše je bilo zadnja dva tedna, ko je gorelo vsak drugi dan,” je dodal.

Zadnje dni marca so na pobudo gasilcev iz Materije na občini v Hrpeljah sklicali sestanek s civilno zaščito in policijo, na katerem so se dogovorili, da bodo v okolici Materije povečali svojo prisotnost in opazovali dogajanje. “Naši fantje so bili na terenu s svojimi vozili vsak popoldne, vendar ni pomagalo. Še posebno zdaj smo vsi prebivalci Materije, Bača in Povžan resno zaskrbljeni in se bojimo za svojo lastnino. Človek je očitno sposoben zažgati tudi hišo,” je sklenil.

Da bi ohranili delo, so se že v soboto dogovorili, da bodo naročene izdelke odslej izdelovali v njihovem proizvodnem obratu v Ilirski Bistrici, kjer bodo oblikovali nočno izmeno (ki je doslej niso imeli) in v prostorih podjetja Patis v Gradišču. Vodita ga Šepičeva nečaka, sinova njegovega pokojnega brata Jožeta Šepiča, ki se je pred leti smrtno ponesrečil ob spustu s himalajskega Daulagirija.

Proizvodnje ne bodo ustavili

“Proizvodnje ne bomo ustavili, delavcev ne bomo odpuščali. To smo sklenili že v soboto,” zagotavlja Šepič. “V ponedeljek nadaljujemo delo, sicer na drugih dveh lokacijah, pa vendar.” Šepič namerava nadaljevati tudi delo v Povžanah, če bodo statiki ocenili, da stene hale niso preveč poškodovane. Povedal je še, da so imeli stroje, stavbo in zaloge zavarovane tudi proti požaru. “Upajmo, da bomo dobili nekaj denarja povrnjenega. Najpomembnejše pa je, da proizvodnja teče dalje,” je poudaril Šepič, ki je doživel svoj tretji hud požar. V začetku 70. let je delal v Plami, ko je skoraj v celoti pogorela, kasneje je bil v Plami direktor Izoterma, kjer je prav tako zagorelo.

DANIJEL CEK

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.