Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 2
gosti: 5

marjan82, pes, več...
Slovenija : Izbrali ste junaka leta 2014: to so prostovoljni gasilci
Objavil Peter - 2.1.2015 22:04:07 (1178 x prebrano) Novice tega avtorja

Največ glasov ste bralke in bralci namenili prostovoljnim gasilcem, ki so tako postali junaki leta 2014! Čestitamo!

12 junakov, med katerimi ste bralci in bralke izbrali prostovoljne gasilce

12 junakov, med katerimi ste bralci in bralke izbrali prostovoljne gasilce

Novo leto prinaša nove zgodbe in nove junake. In tudi leta 2015 bomo v rubriki Junaki za jutri predstavljali ljudi s pogumom in dosežki, saj želimo pokazati, da je mogoče tudi v Sloveniji nekaj doseči, da imamo zmagovalce in prvake.

Leta 2014 smo vsak delovni dan predstavili tiste zgodbe in tiste ljudi, ki v naša življenja prinašajo pozitivnost, v uredništvu smo vsak mesec izmed vseh junakov izbrali pet kandidatov, med katerimi ste bralci in bralke izbrali tistega, ki vas je najbolj prepričal.

Konec decembra pa smo med izbranimi junaki iskali junaka leta. Bralci in bralke ste med 24. decembrom in 1. januarjem največ glasov – kar 1379 – namenili zgodbi prostovoljnega gasilca Alberta Ponikvarja, ki je predstavnik vseh prostovoljnih gasilcev in tudi tistih električarjev ter prostovoljcev, ki so pomagali po februarskem žledolomu.Ob koncu glasovanja smo se pogovarjali s predsednikom Gasilske zveze Slovenija Joštom Jakšo.

Zakaj menite, da so bralci izbrali ravno prostovoljne gasilce?
Kot se je leta 2014 narava poigrala z naravnimi ujmami, se v Sloveniji še ni. V začetku leta je našo državo v objem vklenil led, sledili so topljenje ledu in posledično poplave ter zemeljski plazovi. Obilica padavin, teh leta 2014 res ni manjkalo, je septembra povzročila nove poplave večjih razsežnosti in jih ponovila še konec oktobra. V vseh primerih smo gasilci opravili izjemno delo ter bili vedno hrbtenica sil za zaščito in reševanje.

V zelo zahtevnih razmerah smo dokazali, da smo kos vsaki nalogi ter da si sistema zaščite in reševanja ni mogoče zamisliti brez nas. V naravnih nesrečah, ki so nas prizadele, se je izkazala solidarnost med slovenskimi gasilci in gasilci v Evropi. Ko nas je pestila ledena ujma, je skoraj 700 gasilcev iz evropskih držav priskočilo na pomoč ter z opremo in delom pomagalo tovarišem v Sloveniji.

Gasilci v letu 2014

stran 1/2

Kakšno vlogo imate torej prostovoljni gasilci v slovenski družbi? Kako ste sprejeti?
V veliki večini ljudje gasilce sprejemajo zelo pozitivno, redki so primeri, da ima kdo glede našega dela pripombe oz. odpor. To dokazujejo tako ankete, izbori, javnomnenjske raziskave kot pripravljenost ljudi, da nam pomagajo, da lahko opravljamo svoje delo, svoje poslanstvo.

S kakšnimi težavami se srečujete?
Seveda delo ne poteka brez težav, ki so lahko od društva do društva različne, a želeli bi si, da so za naše delovanje zagotovljena sredstva tako na ravni lokalne skupnosti, ki je nosilka in odgovorna za požarno varnost v
svojih okvirih, kot v proračunu, da bomo še naprej lahko zagotavljali tako visoko stopnjo varnosti za naše občanke in občane. Treba bo še urediti nekaj stvari v povezavi s statusom prostovoljnega gasilca v odnosu do delodajalcev in pri njih zaposlenih prostovoljnih gasilcih. Tu mislim tako na dobrobit prostovoljnega gasilca kot motivacijo za delodajalca, da ima zaposlenega prostovoljnega gasilca.

Kaj menite, kakšna je prihodnost slovenskega gasilstva?
Za nami je 145 let neprekinjenega delovanja naše organizacije in v vseh družbeno-političnih sistemih v vseh težkih razmerah smo dokazali, da znamo in zmoremo opravljati svoje poslanstvo.


Gasilska organizacija je največja in najmočnejša organizacija v državi. Sestavlja jo 1.347 prostovoljnih gasilskih društev, od tega 48 prostovoljnih industrijskih društev, ki so povezana v 120 gasilskih zvez, in 17 regij. Včlanjenih je več kot 158 tisoč gasilcev, od tega več kot 48 tisoč žensk, več kot 38 tisoč mladih in imamo armado več kot 42 tisoč operativnih članov, ki so sposobni v vsakem trenutku nuditi pomoč, posredovati ob nesrečah.

Članstvo v organizaciji narašča, predvsem na račun mladih, ti prepoznavajo organizacijo, ki jim lahko ponudi vrednote, kot so prostovoljstvo, tovarištvo, druženje, ki jim lahko ponudi znanja in delo, torej mnogo več kot virtualni svet medmrežja, pove predsednik GZS Jošt Jakša.


Jošt Jakša: Če bi merili po sredstvih, ki jih družba vloži v našo dejavnost, in ovrednotili vse, kar s svojim delom vrnemo tej družbi, smo zagotovo podjetje z najvišjo stopnjo donosnosti, podjetje z najvišjo razliko v ceni.
Jošt Jakša: Če bi merili po sredstvih, ki jih družba vloži v našo dejavnost, in ovrednotili vse, kar s svojim delom vrnemo tej družbi, smo zagotovo podjetje z najvišjo stopnjo donosnosti, podjetje z najvišjo razliko v ceni.

Zakaj je pomembno, da imamo prostovoljne gasilce?
Brez prostovoljnih gasilcev si v Sloveniji nikakor ne moremo predstavljati sistema zaščite in reševanja, smo daleč najpomembnejši in najmočnejši člen te verige. Če ne bi bilo prostovoljnih gasilcev, bi bila Slovenija samo v preteklem letu na izjemno težkih preizkušnjah, pomislimo le na žled in ponavljajoče se poplave.

Pa ne le to, tu je naše delo, z našim delom zbrana sredstva, ki jih vlagamo v nabavo opreme, gradnjo in vzdrževanje naših domov, sredstva, da sploh lahko opravljamo svojo dejavnost. Če bi merili po sredstvih, ki jih družba vloži v našo dejavnost, in ovrednotili vse, kar s svojim delom vrnemo tej družbi, smo zagotovo podjetje z najvišjo stopnjo donosnosti, podjetje z najvišjo razliko v ceni. Poleg tega pa smo nepogrešljivi v družbenem življenju, smo največji delodajalec slovenskim glasbenikom.

Vsem, ki ste naši organizaciji leta 2014 na kakršenkoli način pomagali, bi se v imenu organizacije, njenega vodstva in v svojem imenu zahvalil in vam zaželel, da bo leto 2015 bolj mirno kot preteklo leto, če pa bo treba, smo prostovoljni gasilci tu, pripravljeni pomagati v vsakem trenutku.


"Želim izpostaviti še, da smo soglasno sprejeli sklep, da Gasilska zveza Slovenije ne pristopi k sodelovanju pri Resničnostnemu šovu Gasilci Enota 14, ki naj bi ga snemala POP TV. Gasilci smo uniformirana služba, ki za svojo delovanje nimamo boljše reklame kot naše uspešno in požrtvovalno delo, kar se je v vseh letih naše zgodovine pokazalo kot edina vrednota, ki šteje. To je bilo izkazano tudi leta 2014, zato smo proti takšnemu načinu prikazovanja našega dela, našega poslanstva, bili bi pa veseli dokumentarnih oddaj. Vodstvo Gasilske zveze prejema mnogo ogorčenih mnenj in pisem, ki nasprotujejo razvrednotenju našega dela, ki temelji na tovarištvu, zaupanju in timskem delu."

vir: http://www.siol.net/novice/junaki_za_jutri/2015/01/junak_leta.aspx

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.