Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 3

več...
Evropa : Do lokacije z SMS-sporočilom
Objavil Peter - 18.4.2014 9:58:34 (808 x prebrano) Novice tega avtorja

Lociranje klica v sili. Spletno orodje že uporabljajo na Finskem, Islandiji in v Švici.

Pametni lokator naj bi do poletja uvedli v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje v Sloveniji. Pogovori pa potekajo tudi z gorsko reševalno službo in številnimi drugimi državami po svetu. (Foto: razno 7.04.14. smart locator)

Pametni lokator

Na enega izmed bavarskih centrov za obveščanje je konec novembra poklical Nemec, ki mu v mraku ni uspelo najti poti iz gozda. Lokalna reševalna služba je na njegov pametni telefon poslala SMS-sporočilo s povezavo na spletno stran. Ko je uporabnik povezavo odprl, so operaterji v klicnem centru v nekaj sekundah pridobili njegovo lokacijo in ga v eni uri našli. Šlo je za eno od prvih uspešnih rab orodja za lociranje klicev v sili Pametni lokator (Smart Locator), ki ga je v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanj razvilo ljubljansko tehnološko podjetje Xlab. Poleg Bavarske, kjer inovacijo testirajo, Pametni lokator že uporabljajo v švicarski policiji ter v klicnih centrih 112 na Finskem in Islandiji. Testirajo pa ga tudi v operativno-komunikacijskem centru slovenske
policije in regijskem centru za obveščanje v Ljubljani.

Izpopolnjeno lociranje

Lokator, ki deluje v tridimenzionalnem geografskem informacijskem sistemu (3D GIS), klicatelja v nekaj sekundah locira na podlagi GPS-povezave, baznih postaj ali točk wi-fi. Njegovo delovanje je neodvisno od operaterjev in proizvajalcev telefonov. Da spletno orodje klicatelja locira, mora ta imeti vključen le prenos podatkov in lokacijske storitve. Do zdaj je bilo prek mobilnih operaterjev mogoče dobiti le približno lokacijo klicateljev, mobilna aplikacije 112, ki naj bi rešila težave, pa med uporabniki ni razširjena. Za kako velik problem gre, kažejo tudi številke, saj so stroški reševanja izgubljenih ljudi zaradi nenatančnih lokaciji v Evropi ocenjeni na skoraj štiri milijarde evrov.

vir: http://www.zurnal24.si/do-lokacije-z-sms-sporocilom-clanek-230289

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.