Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija :  Ujma žled in posledično poplave so nam dale misliti - hvala vsem, ki ste pomagali (v) Logatcu
Objavil Varing - 5.3.2014 11:21:49 (3215 x prebrano) Novice tega avtorja

Ledeni oklep, ki je lomil vse pod seboj ter ohromil električno, komunikacijsko in cestno omrežje po celotni občini, posledično pa še poplave Planinskega polja, so pokazali kje smo šibki in kje dobri v Logatcu. Področja šibkosti oz. slabosti in nevarnosti bomo morali čimprej odpraviti, naše prednosti in priložnosti pa negovati in okrepiti.

Šibkosti so v tem, da smo pozabili biti pripravljeni na najhujše. Ne samo javne inštitucije, predvsem pri ljudeh je bilo opaziti, da bo potrebno marsikaj spremeniti. Vnaprej si bo potrebno zagotoviti zalogo hrane vsaj za kakšen dan več, se opremiti s pripomočki za ohranjanje zdravja in poskrbeti, da ne bomo tako zelo odvisni zgolj od enega energenta kot je elektrika. Spremeniti bo potrebno tudi miselnost, da je nekdo drug zadolžen za to, da nam reši kožo. V izrednih razmerah smo vsi posamezniki dolžni poskrbeti tako zase kot za ostale. Potrebno je stopiti skupaj in pomagati po najboljših močeh.  

Izredno sem vesel, ko sem videl, da imamo v naši občini zelo dobro ekipo Civilne zaščite, kjer so posamezne službe in njihovi predstavniki znali stopiti skupaj in poskrbeli, da se je stanje kolikor se je le dalo normaliziralo in to na najboljši možen način, kar se je le dalo v najhitrejšem možnem času. Pohvale in čestitke za zelo dobro naoljen sistem civilne zaščite prihajajo tudi iz drugih koncev Slovenije, kjer so se spopadali s podobnimi situacijami kot pri nas.

Kronologija dogodkov
Prvo aktiviranje enot civilne zaščite je bilo izvedeno že v petek 31.1.2014 v popoldanskih urah. Naslednji dan so bila zvečer de facto aktivirana in v pripravljenosti vsa gasilska društva v občini Logatec.

Ker je bilo ugotovljeno, da bo intervencija presegla tako pristojnost in razpoložljive sile in sredstva na nivoju gasilstva je bil v noči iz 1. 2. na 2. 2. 2014 skladno z Načrtom zaščite in reševanja ter v dogovoru z menoj - županom, aktiviran operativni del štaba Civilne zaščite (poveljnik, namestnik, operativni vodja in član za gasilstvo, član za komunikacije oz. za izredno komuniciranje med enotami in štabom CZ, član za odnose z javnostjo, član za prvo pomoč, v kontaktu je bil tudi komandir Policijske postaje in član štaba za javni red in mir – vodja okoliša, kontakt je bil vzpostavljen z odgovornimi na Komunali in z ostalimi službami, za katere so se do takrat že začele kazati potrebe..

Vse komunikacije so padle v noči iz nedelje 2. 2. na ponedeljek 3. 2. okoli 1. ure zjutraj. Od takrat naprej je bila izredno motena tudi komunikacija z oddaljenimi gasilskimi enotami na podeželju. Edina komunikacija je bil stacionarni telefon v štabni sobi gasilske zveze Logatec. Štab Civilne zaščite je tako po enotah (kar je bilo možno) razporedil radijske postaje (posebno policiji, ker ni imela nikakršne povezave ne z OKC ne z ReCO) in je komunicirala preko občinskega komunikacijskega centra. Redno se je izvajalo občasne hitre usklajevalne sestanke na sedežu štaba Gasilske zveze in Civilne zaščite z enotami, ki niso imele radijskih zveze (Elektro Ljubljana – nadzorništvo Logatec, Komunala Logatec, Treven d.o.o., itd.), da smo se dogovarjali o namestitvah večjih generatorjev in za vzdrževanje dela (dovažanje goriva, priklopov in odklopov).

V ponedeljek 3. 2. 2014 je bilo uradno preko telefonske linije izdana zahteva za pomoč (preko CORS – Centra za obveščanje RS) o večjih agregatih zaradi napajanja transformatorskih postaj, saj sami nimamo takih generatorjev. Hkrati smo zaprosili tudi za manjše – mobilne agregate za posamezne hiše, vendar neke omembe vredne pomoči ni bilo, saj je bilo vse razpoložljivo poslano na Pivško in Postojnsko, kjer se je ujma zelo silovito izkazala že cca dva dni pred nami.
Ker pomoč do torka ni prišla v zadovoljivem obsegu, smo se odločili sami najeti tuje agregate in agregate zasebnikov, ki so bili dovolj močni za vzpostavitev osnovnih pogojev za življenje ob naravni nesreči, kamor sodijo med drugim nujna zdravstvena oskrba, oskrba s pitno vodo, zagotovitev nujnih prometnih povezav in delovanja komunalne infrastrukture, sproti pa zagotovitev električne energije. Na ta način je bilo na območje občine Logatec v času ujme žled pripeljanih in uporabljenih 82 agregatov, od tega 26 večje moči od 30 do 500 kW ter 56 mobilnih agregatov moči med 1,7 do 15 kW.

V torek 4. 2. 2014 smo pričeli izvajat paralelno obveščanje o potrebah po agregatih in dodatnih enotah (preko redne linije skladno z načrti zaščite in reševanja: štab CZ –poveljnik CZ – ReCO Ljubljana – CORS – URSZR) in preko osebnih povezovalnih kanalih. Slednji so omogočili, da smo v naslednjih dneh dobili tako iz Obalne regije kot iz Prekmurja izdatno pomoč v silah in sredstvih, predvsem gasilcev – sekačev, ki so odstranjevali posledice žleda ob cestah ter agregatih, ki so bili namenjeni na podeželje za oskrbovanje hiš (sistem nekaj urnega izmenjevanja mobilnih agregatov za zagotavljanje elektrike za ogrevanje in za zamrzovalne skrinje ter hladilnike, molzne stroje itd.).

V sredo 5.2.2014 je bilo napajanje z agregatom končno zagotovljeno tudi za Upravni center in smo lahko vse aktivnosti centralno koordinirali iz štabne sobe, ki je po načrtih predvidena v mali sejni sobi. Vzpostavili smo tudi direkten poseben telefon, ki je do srede 12. 2. 2014 deloval v 24-urnem dežurstvu. Elektriko smo namenili za delovanje dveh računalnikov, tiskalnika in kopirnega stroja. Ogrevanje ni bilo vzpostavljeno. Je pa bila zato olajšana možnost obveščanja. Ne samo bolj obiskane točke, kapilarno smo pričeli z obveščanjem po krajevnih skupnostih, po blokovskih naseljih, pa tudi po posameznih soseskah. Do takrat pa smo lahko občane obveščali samo na štiri načine, in sicer z smsi, plakati, ki smo jih pisali na roke in obešali na mesta z večjim prehodom (Upravni center, gasilski dom, bencinski servisi, trgovine), preko megafonov iz gasilskih vozil do koder smo se lahko prebili po cestah in ustno. Hkrati so bile od sobote, 1. 2. 2014 dalje zadnje informacije ažurno objavljene tudi na uradnem spletišču Občine www.logatec.si ter nekaj dni kasneje še na https://www.facebook.com/izrednerazmerevlogatcu. Že od začetka dalje pa so bili mediji preko elektronske pošte obveščeni o dogodkih na Logaškem, o tem, da vse novice sproti objavljamo na uradnem občinskem spletišču ter, da jih prosimo za spremljanje logatec.si, ker je oteženo komuniciranje po drugih kanalih in, da jih prosimo za pomoč pri obveščanju javnosti, saj smo bili komunikacijsko odrezani od sveta.

Tudi gasilske enote so vse informacije, ki so jih centralno prejemale iz štaba CZ, posredovale kolikor se je dalo po naseljih. Za potrebe logistike in obveščanja smo aktivirali Društvo tabornikov – Rod Srnjak ter logaške skavte steg Logatec 1. Slednji so bili od nedelje do srede tudi prostovoljci v kriznem centru v dvorani Sv. Jožefa v Domu Marije in Marte. Pred odprtjem kriznega centra, pa smo zagotavljali začasno prehrano v jedilnici OŠ 8 talcev, namenjeno vsem operativcem na terenu ter za občane, ki so to potrebovali. Že od samega začetka so s štabom tesno sodelovali predstavniki Rdečega križa – OO Logatec in območnih Karitas.

Po žledu in visokem snegu je nastala hitra in močna otoplitev, ki je zaradi posledičnega naraščanja vodotokov grozila, da se nam obeta poplavni scenarij iz leta 2010. Jamarsko društvo Logatec in štab Civilne zaščite smo organizirali akcijo čiščenja ponora Jačka in struge Logaščice od Broda proti Jački ter do Grajskega parka. Tako so občini proskočili na pomoč iz večjega števila jamarskih društev in sama jamarska reševalna služba Slovenije, veliko prostovoljcev iz Logatca in okolice, gasilci, Civilna zaščita iz Brežic ter prav tako kinološka enota IZAR iz Posavja. Jačka in s tem poplavna ogroženost je bila tako do nedelje 9.2.2014 rešena.

Vse aktivnosti so z izredno hitro in naporno dinamiko odvijale vse do ponedeljka 10. 2. 2014, ko so se stvari umirile, gasilske enote so intervencijo zaključile, na terenu pa so ostajali še prostovoljci, delavci Elektra-Ljubljana s podizvajalci in pripadniki Slovenske vojske. V času izrednih razmer se je na terenu zvrstilo preko 2000 pripadnikov civilne zaščite, delavcev Elektra, vojakov in prostovoljcev. Štab je zaključil z intervencijo zaradi ujme v sredo 12. 2. 2014 ob 15. uri.


Žled, ki se je izredno hitro stopil, je konkretno pripomogel tudi pri poplavljanju Planinskega polja. V Lazah so zgradili nasip za ohranitev komunikacijske poti do Jakovice in zaščitili najbolj ogrožene objekte. Občinska služba za civilno zaščito je redno dostavljala protipoplavne vreče, a voda je bila močnejša, zato je bil Štab Civilne zaščite ponovno vzpostavljen v Lazah, in sicer 17. 2. 2014. Domačini, pripadniki civilne zaščite in vojska so družno zavihali rokave in uspešno vzpostavili cestno komunikacijo do Jakovice in zaščitili objekte kolikor se je le dalo. A žal je bila narava v nekaterih primerih izredno kruta in je z vodo udarila od spodaj, če je človeški sili sicer že uspelo zajeziti vodo na površju. Je pa povezanost krajanov Laz in Jakovice vzorni pokazatelj kako močni smo lahko, če stopimo skupaj in pomagamo en drugemu ter tako hitreje in uspešneje zavarujemo svoje zdravje in premoženje.ZAHVALA ZA IZJEMNO DELO IN POMOČ IZRAŽENO NA NAJRAZLIČNEJŠE NAČINE

Župan Občine Logatec se za vse vrste pomoči, tako moralne kot materialne, iz srca zahvaljujem vsem hkrati in vsakomur posebej, ki ste kakor koli pomagali v ujmi žled in njenim posledicam v obliki poplavljanja Planinskega polja. Ujma je odkrila marsikatero pomanjkljivost, ki jo moramo odpraviti, a hkrati poudarila mnoge dobre rešitve in primere, ki jih je potrebno nadgrajevati.


Za pomoč pri odpravi posledic izrednih razmer v obliki organizacije, logistike in obveščanja se tako zahvaljujem:

- Boštjanu Rupniku, poveljniku Civilne zaščite Logatec za skrbno opravljeno organizacijo in izvedbo štabnih nalog,
- Damjanu Barutu, Svetovalcu Civilne zaščite za temeljito operativno in logistično opravljene naloge,
- Gasilski zvezi Logatec in njenemu poveljniku Antonu Artaču za natančno koordinacijo in izvedbo vseh potrebnih nalog,
- Renati Gutnik, P.R. Štaba Civilne zaščite za ažurno in strokovno informiranje javnosti in izvedbo logističnih nalog.


Za vse zelo uspešno izpeljane naloge tako s področja čiščenja cest in okolice daljnovodov, pomoči pri vzpostavitvi omrežja, ažurne dostave mobilnih agregatov in drugih potrebnih nalog sleherni gasilki in gasilcu, ki so tvegali svoje zdravje in življenja:

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Dolnji Logatec v sestavi
Anže Albreht, Florijan Bajc, Žiga Balek, Miha Bošnjak, Marko Cempre, Mojca Cempre, Marija Cempre, Matija Cempre, Marinka Cempre Turk, Anja Cerpič, Matej Cerpič, Primož Cerpič, Branko Dolinar, Robert Hrast, Bernard Jereb, Tadeja Jereb, Franci Jesenovec, Darko Jug, Blaž Korenč, Branko Korenč, Drago Korenč, Frančiška Korenč, Ladislav Korenč, Urban Korenč, Tadej Leskovec, Marija Logar, Tadej Lukan, Roman Lukančič, Andrej Maček, Jan Masle, Miha Nagode, Agnes Pajsar, Luka Popit, Toni Račnik, Franc Remic, Vid Rupnik, Milan Selan, Darko Šemrov, Anja Šen, Stanislav Šen, Tomaž Šen, Klemen Šen, Edvard Šinkovec, Primož Šinkovec, Tadej Turk, Dejan Verbič, Andreja Vidmar, Martin Vidmar, Matej Vidmar, Mitja Žigon, Matjaž Žunič.

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Gornji Logatec v sestavi
Matic Bernghac, Matej Brus, Marko Cepič, Boštjan Čuk, Toni Čuk, Matic Demšar, Simon Demšar, Sebastjan Dodič, Rok Galijaševič, Irena Gostiša, Janez Gostiša, Janez Gostiša, Boris Govekar, Alojz Jereb, Marija Klavžar, Tadej Korenč, Dušan Krašna, Alojz Molk, Lovro Nagode, Matjaž Nagode, Mojca Nagode, Tonček Nagode, Marko Oblak, Filip Rupnik, Gašper Sajovic, Ivan Sajovic, Janez Sajovic, Tomaž Sajovic, Gregor Tomazin, Marko Tomazin, Marjan Žigon, Pavel Žigon.

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Rovte v sestavi
Anton Artač, Gašper Brenčič, Janez Brenčič, Marjan Brenčič, Andrej Čuk, Tomaž Grdadolnik, Dejan Hladnik, Peter Istenič, Miha Jereb, Miha Jereb, Mitja Jereb, Žiga Jereb, David Jurca, Janez Jurca, Ken Jurca, Niki Jurca, Dominik Jurca, Sebastjan Jurca, Matej Kogovšek, Miha Košir, Uroš Kunc, Jaka Logar, Jan Loštrek, Iztok Lukan, Luka Lukan, Andrej Maček, Tadej Marolt, Boštjan Martinšek, Janez Medved, Matej Medved, Robert Nartnik, Rok Nartnik, Franc Oberžan, Marjan Oberžan, Janez Petkovšek, Martin Petkovšek, Franci Slabe, Janez Slabe, David Šinkovec, Boris Trček, Marjan Trček, Gregor Treven, Janez Treven, Jože Treven, Robert Treven, Iztok Trpin, Jurij Trpin, Marko Trpin, Marko Trpin, Jože Tušar, Blaž Žakelj, Gregor Žakelj. 

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Medvedje Brdo v sestavi
Albin Bezeljak, Janez Cigale, Jan Cigale, Edo Čuk, Jože Gladek, Aleš Jereb, Robert Kavčič, Primož Korenč, Franc Kržišnik, Ivan Markič, Danijel Markič, Andrej Markič, Gregor Mlinar, Martin Mlinar, Simon Mlinar, Vojko Panič, Boštjan Podobnik, Klemen Reven, Slavko Reven, Bojan Rupnik, Boštjan Rupnik, Blaž Rupnik, Uroš Trček, Bogdan Vehar, Marko Vehar, Simon Vehar, David Žakelj, Marko Žakelj, Erik Žakelj, Simon Žerjal.

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vrh Svetih Treh Kraljev v sestavi
Matjaž Alič, Miha Alič, Sandi Eniko, Marjan Gabrovšek, Robert Gabrovšek, Borut Hribrnik, Blaž Jelovčan, Luka Jelovčan, Marija Jelovčan, Peter Jelovčan, Sandi Jelovčan, Jure Jelovčan, Janez Kogovšek, Anica Kokelj, Anton Kokelj, Martina Kokelj, Štefan Kokelj, Janez Krvina, Jože Krvina, Rafael Krvina, Matic Krvina, Ciril Kržič, Miha Kunc, Srečko Leskovec, Boštjan Mivšek, Marjan Mivšek, Primož Novak, Simon Novak, Miha Oblak, Janez Petrovčič, Jože Petrovčič, Aleš Petrovčič, Matija Sedej, Jerneja Smrtnik, Slavko Smrtnik, Slavko Šraj, Janez Šubic, Marijo Šubic, Žan Šubic, Janez Žust, Janez Žust, Jože Žust, Jože Žust, Marko Žust, Milena Žust, Tomaž Žust.

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Hotedršica v sestavi
Borut Albreht, Ivan Beigot, Matej Brus, Edvard Čuk, Matej Dolenc, Blaž Eržen, Tomaž Eržen, Anton Gostiša, Grega Kranjc, Irena Leskovec, Andrej Lukan, Milan Markič, Darja Merlak, Erik Merlak, Jože Merlak, Zvonko Merlak, Žan Merlak, Primož Mikuž, Janko Moroz, Urška Moroz, Egon Moroz, Domen Moroz, Jernej Moroz,  Anže Nagode, Peter Nagode, Tadej Nagode, Simon Nagode, Blaž Nagode, Janko Petkovšek, Leopold Ml. Petkovšek, Mirko Petkovšek, David Pivk, Roman Pivk, Tadej Pivk, Blaž Rudolf, Aleš Rupnik, Boštjan Rupnik, Franc Ml. Rupnik, Jože Rupnik, Silvo Rupnik, Tomaž Rupnik, Tanja Slabe, Rok Štucin, Boris Treven, Maja Treven, Roman Treven, Drago Trpin, Klemen Trpin, Milan Vehar, Mateja Zelenc, Aleš Zelenec, Primož Zelenec.

o Prostovoljnemu gasilskemu društvu Laze-Jakovica, ki še vedno vztraja na svojem poplavljenem področju, za kar gre posebna pohvala vsem v sestavi
Matej Benčan, Marko Blažič, Borut Bole, Vlasta Bole, Alenka Facija, Boštjan Facija, Metod Facija, Stane Facija, Simon Facja, Aleksander Frančeškin, Mojca Frančeškin, Gregor Frančeškin, Milan Jeran, Jernej Jeriša, Andreja Jurca, Ivan Jurca, Jože Jurca, Borut Kermavnar, Janez Kermavnar, Jože Kermavnar, Matjaž Kermavnar, Urban Kermavnar, Primož Kermavnar, Frančiška Kermavner, Miran Kermavner, Stanislav Kermavner, Janez Klemenc, Janko Klemenc, Andrej Kobal, Anton Kolar, Maja Kolar, Marijan Kolar, Matjaž Kolar, Mirjam Kolar, Silvo Kolar, Uroš Kolar, Aleš Krmavnar, Franc Krmavnar, Pavla Krmavnar, Slavka Krmavnar, Sonja Krmavnar, Stanislav Krmavnar, Ljubo Krmavner, Vanda Lavrič, Karmen Laznik, Žiga Laznik, Franci Merlak, Marko Merlak, Luka Merlak, Klavdija Modic, Luka Nagode, Tadeja Nagode, Gregor Nemgar, Petra Nemgar, Robert Nemgar, Albin Petrič, Mihael Petrič, Primož Primožič, Branko Simšič, Ciril Simšič, Igor Simšič, Ivan Simšič, Jožica Simšič, Metoda Simšič, Tadej Simšič, Tomaž Simšič, Jaka Simšič, Irena Simšiš  Martin Šabec, Andrej Šušmelj, Denis Šušmelj, Jerneja Šušmelj, Miha Šušmelj, Aleksandra Tegelj, Boris Tegelj, Suzana Tegelj, Dejan Tegelj, Žan Tegelj, Andrej Urbas, Kristina Urbas, Ladislav Urbas, Janez Vrabec, Ivan Židanek.

o Gasilskim društvom Prekmurske regije
Emil Hari, Dejan Hari, Dominik Hari, Aleš Režonja, Drago Vinčec, Igor Franko, Jože Ternovšek, Franc Ternovšek, Sebastjan Gjerkeš, Jasmin Šemovčan, Kristijan Bertalan, Simon Gönc, Damir Lučić, Rihard Kovač, Milan Stanko, Mišel Saksida, Boštjan Slepec, Milan Dajč, Ervin Könye, Jožef Peilschmidt, Kristjan Roka, Drago Jošar, Peter Vrečič, Zdenko Žganjar, Zlatko Glavač, Igor Marič, Dejan Miholič, Jože Sinic, Štefan Slavic, Marjan Jurhar, Simon Matjašec, Danijel Magdič, Jože Magdič, Štefan Gjerkeš, Milan Zadravec, Matej Horvat, Bojan Sobočan, Danijel Seči, Jože  Toplak, Ivan Lebar,  Ciril Sečkar, Matej Bico, Miha Pucko, Kristjan Sreš, Ervin Lukač, Blaž Mlinarič, Rok Luk, Damjan Mesarič, Aleš Pavlinjek, Roman Perša, Srečko Plej, Denis Kavaš, Gregor Kavaš, Damijan Jaklin, Danilo Jeneš, Stanko Jeneš, Milan Žižek, Štefan Hozjan, Janez Sobočan, Denis Raj,  Dragutin Jerebic, Boris Kreslin, Matej Gabor, Bojan Raduha, Silvo Feher, Vlado Majcen, Dušan Vučko, Robi Gjerek, Sebastjan Šuster, Miha Antolin, Marko Hohšteter, Boris Šemen, Leon Cigan, Rok Tompa, Ignac Žerdin.

o Gasilskim društvom Obalno-kraške regije,
o Civilni zaščiti občine Brežice in kinološki reševalni enoti IZAR,
o Gasilcem iz Avstrije, Nemčije in ostalih evropskih držav za pomoč v obliki agregatov in delovne sile.


Za pomoč pri vzpostavljanju osnovnih pogojev za življenje ob naravni nesreči, ki so nujna zdravstvena oskrba ljudi in živali, nastanitev in oskrba ogroženih s pitno vodo, hrano, zdravili in drugimi osnovnimi življenjskimi potrebščinami, oskrba z električno energijo, zagotovitev nujnih prometnih povezav in delovanja komunalne infrastrukture, zagotovitev in zaščita nujne živinske krme ter zaščita kulturne dediščine:

- Elektru Ljubljana in njihovim zaposlenim, še posebej  Miranu Kermavnerju, Janezu Homovcu in Dominiku Pivku,
- Podjetju Treven d.o.o.,
- Bernardu Mlinarju s.p.,
- Podjetju Šušteršič d.o.o.,
- Betonarni Oblak commerce d.o.o.,
- Anvini - Trgovini z inštalacijskim materialom,
- Policijski postaji Logatec in vsem vpoklicanim policistom,
- 1. Brigadi Slovenske vojske in stotniku Simonu Kavčiču za koordinacijo dela ter vojaškemu psihologu Tomažu Kovaču,

- Komunalnemu podjetju Logatec in njihovim zaposlenim Boštjanu Averju, Gorazdu Bošnjaku, Darku Brusu, Boštjanu Drmoti, Metodu Faciji, Stanku Faciji, Tanji Facija, Poloni Ferjančič, Špeli Ferjančič, Andreju Gantarju, Janku Hodniku, Alojzu Jakopu, Francu Klevišarju, Slavicu Korenč, Juretu Kuncu, Marijani Kunc, Matjažu Kurentu, Srečku Leskovcu, Janezu Marinku, Dominiku Menardu, Branetu Menartu, Dejanu Mikcu, Franciju Morozu, Cirilu Nagodetu, Simonu Petriču, Milanu Pivku, Primožu Primožiču, Katji Rupnik, Pavlu Rupniku, Petru Senčurju, Andreju Tomincu, Darku Trčku, Nadi Trpin Jereb, Tadeji Trpini, Andreji Urbasu, Simonu Veharju, Marku Ženku.

- uslužbencem Občinske uprave Občine Logatec za aktivno sodelovaje pri delu štaba CZ kot prištabna in logistična služba, še posebej Filipu Gantarju, Miri Celarc Jereb, Tanji Oblak, Andreju Vrhuncu, Mojci Igličar, Špeli Bezgovšek, mag. Maji Lukan Lapornik, Mateji Čuk, Borutu Smrdelju, Zvonki Moljk, Teni-Daši Lavrič, Ireni Židanek, Nini Gregorič, Juretu Plečniku, Samu Mervarju, Gvidu Bokalu, Greti Treven, Đurđici Ferlin, na čelu z direktorjem mag. Jožetom Sečnikom.

- Članom Jamarskega društva Logatec z Dragom Korenčem na čelu, in sicer Gorazdu Bošnjaku, Dejanu Novaku, Milanu Merlaku, Marku Erkerju, Boštjanu Bajsu, Davidu Jerini, Marjanu Šenu, Viku Verbiču, Jožetu Bajsu, Bojanu Volku, Marku Verbiču in traktoristom Janezu Modicu, Sebastjanu Jurci, Marjanu Mačku, Tomažu Mačku in Jamarski reševalni službi Slovenije, in sicer so pomagali Franc Arh, Walter Zakrajšek, Marko Kavčič, Branko Mur, Maks Merela, Matija Gašperšič, Primož Kanič, Andrej Bizjak, Rok Planinc, Daniela Štrempfelj, Dejan Žugelj, Anže Tomšič, Uroš Ilič, Roman Bogataj, Matjaž Milharčič, Matjaž Božič, Edvard Gregorčič, Flamiano Bonisolo, Zdenka Žitko, Robert Rehar, Bogomir Remškar, Marko Erker za izredno izvedeno nalogo čiščenja Jačke in struge Logaščice,

- Izobraževalnemu centru URSZR – enota Logatec in njihovim predstavnikom za logistiko.

 

Za pomoč domačim gasilcem pri različnih nalogah in pomoči Štabu Civilne zaščite pri informiranju javnosti, vzpostavitvi kriznega centra in neposredno pomoč občanom:
- Župniji Dolenji Logatec in župniku Janezu Komparetu za organizacijo prostora za Krizni center in možnost tuširanja
- Društvu tabornikov Rod Srnjak Logatec: Vesni Istenič, Marinki Istenič, Ožbeju Isteniču, Christianu Jerebu, Aljažu Grubarju, Roku Povšetu, Luki Nagodetu, Filipu Gabrovcu ter za dolivanje goriva pri repetitorjih Primožu Sedeju, Petru Tomažiču in Urošu Cerpiču.

- Skavtom Stega Logatec 1: Tilnu Lukanu, Vitalu Mihelčiču, Klari Tomazin, Aljažu Mihelčiču, Boštjanu Mačku, Katarini Maček, Tjaši Malavašič, Matevžu Breznikarju, Poloni Trček, Jerneji Mihelčič, Mateji Žagar in Ani Lukan.

- Upokojenim policistom iz Logatca in okolice Ivanu Medvedu Hvali, Branku Berzinu, Tonetu Kolerju, Jožetu Lahovniku, Miroslavu Kešlju in Zdravku Nagodetu za aktivno sodelovanje kot prištabna služba štaba CZ.

- Kuharicam OŠ 8 talcev Frančiški Plantarič, Martini Omerzel, Urški Lapajne, Danijeli Žunić, Marjetki Rupnik, Đuli Meštrovac in hišniku Franciju Remicu za vse tople obroke in pijačo in Miranu Nagodetu ter Franciju Pristopniku za logistiko.

- Vodstvu OŠ 8 talcev Logatec in Domu starejših občanov Grapovčnik za organizacijo toplih obrokov in ogrevanega prostora in možnost tuširanja v Grapovčniku.

- Urošu Colji in Humanitarnemu društvu Hrana za življenje za vse tople obroke in pijačo.

- Dragi Kutnar in Rdečemu križu Logatec za organizacijo prevzema perila, prevzema oddaje agregatov in ostalo pomoč, pri čemer so pomagale Danica Rupnik, Marinka Petkovšek, Marija Razložnik, Zinka Gostiša, Mili Brenčič, Minka Mihevc, Milka Kojadinovič, Robert Perič, Stanka Prezelj, Doroteja Zgonc, Milena Lukan, Vida Nagode, Joži Horvat, Helena Škrlj, Darko Bajsar,.

- Urši Zakrajšek iz Kranja s prijatelji za kupe opranega perila.

- Vsem zaposlenim na Centru za socialno delo Logatec, Karitasu Dolenji Logatec z Marijo Klančar na čelu, Karitasu Rovte s Hieronimom Kavčičem na čelu, Skupini Starejši za starejše z Marijo Modrijan na čelu in upravnikom naselij ter blokov Rajku Rupniku, Igorju Rupniku, Bojanu Plečniku, Nedi Vladič, Janezu Kurentu in Primožu Godini za solidarnostno pomoč in obiske starejših in samih ter obveščanje slednjih.

- Vsem ravnateljem šol in vrtcev na logaškem za prilagoditev razmerah in ažurno organizacijo, Karmen Cunder - OŠ 8 talcev, Mitji Turki - OŠ Rovte, Miši Stržinar - OŠ Tabor, Fridi Rupnik - Vrtec Kurirček Logatec, Primožu Malavašič - Glasbena šola Logatec.

- Dr. Francetu Šušteršiču za strokovno podporo in pomoč pri delu štaba CZ v Lazah.

- Aljažu Molku in Urbanu Smerkolju za soglasje in ureditev dvorišča v povezovalno cesto do Jakovice.

- Raulu Semeniču za pomoč pri informiranju občanov in pogostitvi gostujočih gasilcev ter za pomoč pri izdaji agregatov.

- Za tople obroke in pogostitve gostujočih gasilcev: Gostilni Turk, Pizzeriji in okrepčevalnici Zvonček, Gostišču Jeršin, Tamari Košir, Pizzeriji in okrepčevalnici Tavžentroža, Nastanitveni kmetiji Žigon, Pizzeriji Furman Rakek in ostalim.

- Podjetju Avtomati Šušteršič za brezplačno izposojo avtomata s toplimi napitki za potreve Kriznega centra.

- PGD Bizovik in Zgornji Kašelj za dostavo vode s cisternami.

- Reševalni enoti na vodi in iz vode CZ Cerknica za čiščenje površja Planinskega polja in pregledovanje stanja.

- Ekipi Smučarsko skakalnega kluba Logatec z Luko Knausem na čelu za vztrajno bdenje nad oddajniki in repetitorji.

- Vsem prostovoljcem in ostalim občanom in obiskovalcem, ki so se ažurno odzvali na klic na pomoč in pomagali pri raznoraznih opravilih v teh izrednih razmerah: Srečku Likarju, Gregorju Jakopiču, Sašu Borišku, Gašperju Demšarju in Rotary clubu, Tatjani Česen z možem, Gašperju Pestotniku in njegovim prijateljem, Poloni Piltaver, Luki Ložarju, Rožletu Lovraču, Didieru Delayu in sinu, Primožu Tollazziju, Tomažu Hribarju s prijatelji, Gorazdu Rožniku, Denisu Molku, Samu Čamerniku, Miranu Obrezi, Tomažu Šlibarju, Boštjanu Lukančiču, Filipu Bračevcu, Damjanu Korenču, Janezu Trpinu, Sebastijanu Hrovatinu, Sašu Borišku, Jožetu Bajsu, Boštjanu Bajsu, Alešu Zorcu s prijatelji, Davorju Grgičeviču, Horimirju Ohdrački, Manci sedej, Blažu Beširju, Hani Kavčič, Iztoku Rudolfu, Andrejki iz Sončnega loga, Matjažu Cimpermanu, Roku Grubarju, Mitji Hozjanu, Davidu Jerini, Marku Lapajnetu, Matevži Škofu, Boštjanu Smodišu, Onji Čulk, Alešu Čulku, Franciju Hrnčiču, Vesni Radonjič, Terezi Novak iz Slovenske Filantropije, predstavnikom Moris, Humanitarni organizacije Art of Living in drugim.

- Mirjam Kupše in družini Mramor za ponujeno pomoč v obliki stanovanja in toplih obrokov.

- Jožetu Hebarju za ponujeno pomoč pri prevajanju in radioamaterstvu.

- Borisu Čičmirku za operativno pomoč na območju Martinj hriba.

- Anji Sedej, Milanu Trobiču, Bojanu Leskovcu, Marku Škrlju, Primožu Godini in ostalim  novinarjem in medijskim hišam ter Slovenski tiskovni agenciji za medijsko podporo in pomoč pri obveščanju javnosti.

- Janezu Polajnerju in sodelavcem za vse ažurne hidrološke napovedi in opozorila.

- Boštjanu Smodišu za brezplačna popravila manjših agregatov.

- Predstavnikom krajevnih skupnosti za informiranje krajanov in posredovanje informacij o njih.

- Francu Nagodetu, Jožetu Rupniku, Cvetu Brenčiču, Andreju Lukanu, Petru Nagodetu, Andreju Zelencu, Franciju Rupniku in Mateju Dolencu za sanacijo daljnovoda in čiščenje rečne struge v Hotedršici.

- Pri čiščenju in izsekavanju cest in izposoji agregatov, postavljanju vodovodov in popravilih ostrešij na področju KS Trate so pomagali: Tadej Ambrožič, Haris Balič, Bojan Bogataj, Janko Bogataj, Nejc Bogataj, Franc Cigale, Jože Cigale, Rado Cigale, Miha Laknar, Alojz Lazar, Jernej Lukan, Damjan Mivšek, Franc Nagode, Janez Nagode, Luka Nagode, Maja Nagode, Marjan Nagode, Erik Pišljar, Marjan Pišljar, Klemen Pivk, Milan Pivk, Sandi Pivk, Tomaž Pivk, Toni Pivk, Boštjan Podobnik, Bernard Sovan, Zvone Treven, Robert Trpin, Bogdan Žerjal, Henrik Žerjal, Simon Žerjal, Tomaž Žerjal. Vsem hvala.

- Pri  čiščenju in odpiranju cest na področju KS Rovte so pomagali: Janez Hladnik, Marjan Brenčič, Janez Petrovčič, Andrej Kavčič, Miha Kunc, Sebastjan Jurca, pri reševanju problemov z električnim tokom so vseskozi sodelovali Boštjan Čuk, Slavko Šinkovec in Marko Šebalj. Vsem hvala.

- V KS Tabor so se še posebej izkazali: Franc Kraševec, Tomaž Šebenik, Florjan Masle, Aleš Kobal, Bojan Klavžar, Simon Demšar, Miha Demšar, Štefan Novak, Peter Novak, Franci Kolar, Janko Hodnik, Dejan Hodnik, Franci Gantar, Franc Slabe, Branko Rupnik, Tone Čuk, Davodin Slabe, Aleš Lampe, Boštjan Koprivnjak, Franc Nagode – Elvipo, Darko Uršič, Anton Nagode, Andrej Lampe, Nejc Koren, Jože Istenič, Borut Gostiša, Damjan Šalomon, Robert Jagodic, Matjaž Marinč. Vsem hvala. 
  
- Romanu Rupniku iz Kmetijsko svetovalne službe za prezentacijo težav na Planinskem polju in kmetijskih zemljiščih.

- Prevajalki Viktoriji Kunc Osolnik za prevode oz. komunikacijo z avstrijskimi in nemškimi gasilci.
    

Za donacije v različnih oblikah:
- Podjetju s.Oliver za podarjen 23.000 eur vreden agregat,
- Unicommerce za podarjene motorke in ostalo orodje,
- Pivovarni Union in Laško za vodo,
- Gasilski zvezi Zgornje Savinjske doline (PGD Solčava, PGD Luče in PGD Okonina) za vodo,
- Slaščičarni Kljukec za sladke dobrote,
- Podjetju Telmak za podarjene rezervne dele za agregate,
- Petru Črnilogarju za podarjen dele in material za agregate,

- Rotary club za finančno in fizično pomoč,
- Martinu Pogačniku in podjetju Futuristični marketing d.o.o. za finančno donacijo za Lažane in Jakovčane,
- 3 Port d.o.o. Koper za finančno donacijo,
- Vesni Petrovčič za finančno donacijo
- Rozinki, Boženi Perko iz Kranja za finančno donacijo
- Jani Lužar za finančno donacijo,
- vsem neimenovanim (na njihovo željo ali ker ne vemo zanje) - za finančno donacijo.


Za soglasja za postavitev elektrovodov pod zemljo se zahvaljujem vsem lastnikom, vsem občanom, ki  ste strpno in mirno prenašali tegobe te leden ujme in poplav pa za potrpežljivost in iznajdljivost.

 

Nenazadnje pa se za moralno podporo in obljubljeno pomoč v različnih oblikah zahvaljujem tudi vsem visokim obiskom: Ljubljanskemu pomožnemu škofu dr. Antonu Jamniku, Borutu Pahorju - predsedniku Republike Slovenije, ministru mag. Dejanu Židanu in njegovi ekipi iz MKO-ja, ministru dr. Gregorju Virantu, direktorju Policije Stanislavu Venigerju, ministrici Dr. Anji Kopač Mrak, Mihi Škrbincu - poveljniku 1. Brigade Slovenske vojske in predstavnikom URSZRja z vseh področij.

Vse občane, podjetja, javne službe in člane civilne zaščite ter predstavnike krajevnih skupnosti in prostovoljce vabim, da nam pomagate dopolniti poimenski seznam vseh, ki ste našim občanom na najrazličnejše načine pomagali skozi dolge izredne razmere. Seznam zaslužnih smo objavili na naši uradni spletni strani logatec.si ter tudi na https://www.facebook.com/izrednerazmerevlogatcu. Hkrati pa dovolite, da se zahvalim za deljenje informacij med vaše prijatelje tudi vsem, ki ste tako množično obiskovali naši spletni strani in nam tudi na internetu pomagali tako z dobrimi željami kakor zavedanjem, da nismo ostali čisto sami.


Berto Menard
Župan


P.S. Vsem naštetim se zahvaljujemo tudi predlagatelji: Štab civilne zaščite, KS Tabor, KS Rovte, KS Trate, KS Hotedršica, Jamarsko društvo Logatec, Gasilska zveza Logatec in posamezniki.

www.logatec.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.