Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Kamniški župan, prostovoljni gasilec, igralec,...o...
Objavil stoplopar - 25.2.2014 16:34:01 (996 x prebrano) Novice tega avtorja

Marjan Šarec: Naši "kamniški" gasilci se lahko kosajo s profesionalci
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvchat&op=chat&func=read&c_id=1950
Ljubljana - MMC RTV SL

"Gasilec ne dobi ničesar povrnjenega, razen tistega najpomembnejšega, zahvalo ljudi pomoči potrebnim, kar je v končni fazi najbolj pomembno!" je v klepetalnici povedal Marjan Šarec, prostovoljni gasilec in župan Kamnika.

Nedavna ledena ujma in odpravljanje njenih posledic sta ponovno razkrila, zakaj je v Sloveniji tako pomembno prostovoljno gasilstvo. O pomenu prostovoljnega gasilstva je v naši klepetalnici spregovoril prostovoljni gasilec Marjan Šarec, ki se kot vodilni mož kamniške občine trudi gasilstvo ohranjati na čim višji ravni.
Celotni klepet z Marjanom Šarcem


"Namenjamo 320.000 evrov letnega proračuna, vsako leto eno od trinajstih društev zamenja dotrajano vozilo. Poleg tega pa gasilska zveza organizira redna izobraževanja, vsako društvo pa skrbi za dovolj mladine," je delovanje gasilstva v kamniški občini opisoval Šarec.

Prostovoljna dežurstva
Ker nimajo profesionalne gasilske brigade kot jo imajo večja slovenska mesta, je njihov sistem zasnovan tako, da imajo organizirano 24-urno dežurstvo. "Izvoz izvedemo v približno 3 minutah z dovolj usposobljenimi gasilci. Če bi imeli tako imenovano poklicno jedro, bi šlo ogromno denarja zgolj za plače in bi ga zmanjkalo za opremo. V večjih mestih pa brez poklicne brigade ne gre. Naši gasilci se seveda lahko kosajo s profesionalci," je povedal Šarec.

RTV Slovenija pripravlja dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za naše junake - za slovenske gasilce, ki bo v sredo, 26. februarja.


Pomagajmo pri nakupu gasilske opreme za prostovoljne gasilce!


Prispevke zbiramo v sredo, 26. februarja, med 7. in 22. uro na
01/475 – 0011 ali 01 512 25 00


Kot eno izmed težav, s katero se ukvarja prostovoljno gasilstvo je navedel dejstvo, da država zmanjšuje sredstva na vseh področjih, tudi za gasilce. "Največji problem je vedno oprema, ki se na intervencijah izrabi, uniči, treba pa je tudi iti v korak s časom. Največji del financiranja pade na občine in od proračuna je odvisno opremljanje," je dejal.

Pijančevanje na veselicah je stereotip
Dejavnosti prostovoljnih gasilcev imajo tudi bolj zabavno plat, kot denimo organizacijo gasilskih veselic, s katerimi skušajo zbrati dodatna sredstva za svoja društva. Marsikdo pa meni, da gre zgolj za organizirana pijančevanja. Toda kamniški župan meni, da gre zgolj za preživet stereotip.

"Veselic se udeležujem, pijančevanje pa je zgolj stereotip. Veselice so namenjene zbiranju sredstev za opremo gasilcev. Sam dam precej na protokol in urejenost, zato v naših društvih gasilca v uniformi s pivom v roki, ko je na dolžnosti, ne boste videli. Na tem področju sem neizprosen," je še razložil Šarec.
G. C.

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.