Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Padavine tudi ponoči zalivale kleti, obeta pa se še močan veter
Objavil stoplopar - 10.11.2013 9:07:49 (804 x prebrano) Novice tega avtorja

Zaradi obilnih padavin je bilo ponoči zalitih nekaj hiš, tudi bolnišnica na Golniku. Padavine so se sicer umirile, naraščajo pa še nekatere reke. Ponoči bo začel pihati močan veter. Burja bo na Primorskem pihala s hitrostjo do 130 kilometrov na uro.
http://www.24ur.com/novice/slovenija/padavine-tudi-ponoci-zalivale-kleti-obeta-pa-se-se-mocan-veter.html

Močnejše padavine, ki so v zadnjih dveh dneh povzročile več nevšečnosti po državi so se danes zjutraj umirile. Že danes popoldne pa se bodo začele krepiti najprej na jugozahodu, nato pa se bodo razširile nad večji del države. Predvidoma bodo ponehale šele v ponedeljek zjutraj, spustila pa se bo tudi snežna meja, ki bo pri približno 700 metrih nadmorske višine.

Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič zaprta. Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko ter na cestah, kjer se sneg oprijema cestišča, je obvezna zimska oprema.

Agencija za okolje pa bolj kot na padavine, tokrat opozarja, da bo danes ponoči začel pihati močan severni veter, na Primorskem pa močna burja. Sunki burje bodo v Vipavski dolini, na Krasu in na Bovškem v sunkih dosegali hitrost med 100 in 130 kilometri na uro, na Obali pa bodo najvišje hitrosti med 80 in 100 kilometri na uro. Pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami bo severni fen v sunkih dosegal hitrosti od 80 do 100 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji. Veter bo postopno oslabel v prvem delu noči na torek.

Zaradi vode na cestišču je promet oviran na cesti Robič-Kobarid, cesta Cogetinci-Cerkvenjak je na podvozu pod avtocesto zaprta, v občini Majšperk je zaprta tudi lokalna cesta Stogovci-Naraplje, na glavni cesti Bistrica-Ljubelj je pri Tržiču oviran promet zaradi zemeljskega plazu.

Zaradi obilnih padavin in vetra so morali tudi ponoči marsikje posredovati gasilci. Na Gorenjskem so morali malo po 23. uri iz kleti stanovanjske hiše v občini Kranj na Cesti na Belo na Kokrici izčrpati okoli štiri kubične metre vode in odmašiti glavno cev meteorne vode. Malo pred 2. uro pa je meteorna voda zalila kurilnico bolnišnice na Golniku.

Nekaj dela so imeli tudi na Severnem Primorskem. V vasi Kamno v občini Tolmin so okoli polnoči izčrpali meteorno vodo, ki je zalila stanovanjsko hišo, v vasi Volarje, prav tako v občini Tolmin, pa so gasilci ponoči postavili protipoplavne vreče in preuredili odvodnjavanje.

Na cesti Juršinci-Rotman pa je danes malo pred peto uro veter podrl drevo, ki je padlo na dve vozili ob cesti. V Kadrencih v občini Cerkvenjak pa je že prej čez cesto padlo drevo, ki so ga odstranili lokalni gasilci.
Pretok rek
Današnje opozorilo velja predvsem za severozahod in južni del države.

Na Koroškem so v soboto popoldne in zvečer imeli precej težav na območju občine Mislinja. V Gornjem Doliču so narasli hudourniki pričeli ogrožati več stanovanjskih hiš, pa tudi reka Paka je pričela ogrožati stanovanjsko hišo, most in cesto. Posredovali so gasilci, ki so ponekod pomagali nameščati vreče s peskom.

Voda je kleti zalivala tudi v Črni na Koroškem, v Šentjanžu pri Dravogradu je bila zaradi zamašenega cestnega prepusta v soboto zvečer poplavljena cesta pri Gozdnem gospodarstvu Slovenj Gradec, protipoplavne vreče pa so nameščali v Starem trgu pri Slovenj Gradcu, kjer je narasla Suhodolnica ogrožala deset hiš.

Zaradi naraslega potoka Šumca in udrtega mostu so mežiški gasilci ponoči zaprli lokalno cesto v Podkraju, v Otiškem Vrhu pa so pomagali s protipoplavnimi vrečami zaščititi podjetje Monter, ki ga je ogrožala narasla Mislinja.

Precej težav so imeli tudi na območju Nove Gorice, kjer je v občini Šempeter-Vrtojba meteorna voda zalila prostore Tehnološkega parka, vodo pa so izčrpali gasilci.

Meteorne vode so kleti zalivale tudi na Celjskem, Kočevskem in na širšem območju Maribora. Prav tako je voda zalila kleti več hiš v občini Kranj, na Golniku pa kurilnico bolnišnice.

Nekaj po osmi uri v soboto zvečer se je v Škalah v občini Velenje sprožil zemeljski plaz, velik okoli 600 kvadratnih metrov. Teren so pregledali gasilci in plaz prekrili s plastično folijo ter o dogodku obvestili velenjsko občino.

Prav tako okoli osme ure zvečer je voda na Bledu začela zalivati prostore tovarne Lip Bled, tako da so posredovali gasilci, ki so s cevjo preusmerili potok in očistili jaške.

V občini Jezersko se je v soboto pozno popoldne v dolini Komatevra na cestišče sprožilo nekaj zemeljskih plazov in zaprlo edino cestno povezavo iz tamkajšnjih krajev, niso pa bili ogroženi ljudje. Občina je aktivirala delovne stroje, gasilci pa so čez noč zagotavljali dežurstvo.
narasla Soča


Hidrologi pa opozarjajo, da opozorilni pretok še vedno presegata Sava Bohinjka, ki je imela ob 7. uri v Bodeščah pretok 250 kubičnih metrov na sekundo in na vzhodu države Mestinjščica, ki je imela prav tako ob 7. uri v Sodni vasi pretok 45 kubičnih metrov. Obe reki bosta popoldne upadli pod opozorilne vrednosti.

Večino ostalih rek po državi upada, še vedno pa v spodnjem in srednjem toku naraščajo Mura, Krka in Sava. Rečne struge na severozahodu, severu in severovzhodu države so polne. Upadajo veliki pretoki Soče v Solkanu, Save v Mednem, Sore v Suhi in Savinje v Nazarjah. Pretok reke Drave je bil ob po podatkih upravljavca hidroelektrarn na otoku v Slovenijo okoli 500 kubičnih metrov na sekundo in je trenutno ustaljen.

Pretok Save v srednjem toku znaša 800 kubičnih metrov na sekundo in se je že ustalil. V spodnjem toku bo Sava naraščala še do poznega popoldneva, pri čemer se bo njen pretok ustalil pri približno 1400 kubičnih metrih na sekundo.

Mura in Krka bosta naraščali še ves dan. Krka bo čez dan presegla opozorilni pretok in se bo predvidoma razlila na območju pogostih poplav. Reka Mura bo kljub naraščanju najverjetneje ostala v rečni strugi.

Danes proti večeru in v noči na ponedeljek bodo reke po državi znova porasle, sprva na zahodu, kasneje pa tudi v osrednjem, južnem in vzhodnem delu države.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.