Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Ni učinka reševalca, če ne pride na kraj dogodka
Objavil pes - 24.8.2013 13:04:25 (2236 x prebrano) Novice tega avtorja

Pripravili smo krajšo serijo pogovorov s tistimi posamezniki, ki s svojim delom ogrožajo svoje življenje, da rešijo vaše. Tokrat: reševalec na motorju.

VIDEO: Ni učinka reševalca, če ne pride na kraj dogodka

Boštjan Polenčič - reševalec na motorju in hkrati voznik reševalnega vozila z 20 letnim stažem v vrstah reševalne službe. Ob klicu na 112 bo v primeru, da potrebujete nujno medicinsko pomoč, najverjetneje prav on prvi na vaši lokaciji, saj kot sam pravi, je lahko z motorjem na cilju v polovici časa, kot bi ga potrebovalo reševalno vozilo. Obiščemo ga med držurstvom na Cesti proletarskih brigad, kjer se nahaja tudi Center za obveščanje 112.

Včeraj smo vam predstavili gasilca, naslednjega posameznika, ki pri svojem delu ogroža svoje življenje, da reši vaše, pa vam bomo jutri.

Kaj je bolj stresno, bolj adrenalinsko - vloga reševalca na motorju ali voznika reševalnega vozila?

"Obojna vožnja je nek adrenalin, ki pa morda z leti malo uplahne. Definitivno pa je treba biti na motorju bistveno bolj previden kot v vozilu, ker če te voznik, ki se na cesti ukvarja z vsem drugim, ne z vožnjo, potem so posledice padca bistveno hujše, kot če se zaletiš z vozilom. Vsekakor pa si ne želimo niti enega, niti drugega."

Teren, ki ga pokriva obsega približno radij 35 kilometrov od Centra. V smeri proti Koroški to pomeni do kraja Lovrenc na Pohorju, Recenjaka in Kozjak do Avstrijske meje. V drugo smer Šentilj, Sladki vrh, Trate, v smeri Ptuja Zlatoličje ter nekaj hiš v Slovenji vasi, v smeri Slovenske Bistrice pa Fram ter del Zgornje Polskave.Potreben je poseben trening

Ob izrednih razmerah, kljub varnostnim lučem in sireni, pa motorist potrebuje poseben trening. Motoristi si potrebne sposobnosti za vožnjo pridobijo z dodatnim uposabljanjem. Postaja prometne policije Maribor in MNZ reševalce vsako leto vključita v usposabljanje policistov motoristov, ki imajo posebej prilagojen program, kjer se urijo iz tehnike vožnje ter iz kondicijskih voženj. Vsa ta znanja, ki jih policisti že vrsto let uporabljajo, pa prenašajo na reševalce, pojasni Polenčič. Del izkušenj pa pridobivajo tudi s treningi varne vožnje na Vranskem, ki jim jih financira Ministrstvo za zdravstvo. Tako je vsako leto, preden se prične sezona, usposabljanje predpogoj, da gre sploh reševalec na cesto. "Ni učinka motorista, če ta ne pride na kraj dogodka," poudari Polenčič, ki ga je med neko intervencijo ga je spregledal voznik štirikolesnika. pri srečanju v križišču sta tako oba padla, a jo k sreči odnesla z lažjimi poškodbami, saj hitrost ni bila velika. "Sirene in modre luči ne smejo odnest treznega razuma."Avtošole voznikov ne pripravijo dovolj

Polenčič ugotavlja, da jih kljub kričeči barvi motorja, glasnim sirenam in utripajočim lučem vozniki ne vidijo, saj se med vožnjo ukvarjajo z mobilnimi telefoni, z radijem, in vsem ostalim kar ne sodi na cesto. Prepričan je, da bo potrebnih kar nekaj generacij, da se bo miselnost v glavah teh voznikov spremenila. Meni, da bi morali že v avtošolah dati več poudarka tem zadevam. Velikokrat se namreč zgodi, da ljudje ne vejo kaj narediti in kako reagirati, ko zaslišijo ali vidijo reševalno vozilo, tako nastane zmeda in panika. "Mi smo tisti, ki moramo predvideti vse situacije in vedno ko voziš moraš pričakovati, da bo nekdo naredil tisto, kar najmanj pričakuješ," strne razmišljanje reševalec.

"Predvsem pri Slovencih mislim da je problem v tem, da nas radovednost vleče k temu, da bi radi čim bliže z avtom prišli pogledat, kaj se je zgodilo," ugotavlja reševalec, ob tem pa ne razmišljamo, da s tem dejansko zapiramo pot interventnim vozilom.Kot voznik reševalnega vozila odgovarja zase in za posadko, ki jo vozi na intervencijo, kot tudi za poškodovanca ali obolelega. Ko je pacient v vozilu, skušajo hitrost vožnje prilagoditi glede na razmere na cesti in razmere poškodovanca. Reševalec tako pozna vse večje luknje in grbine na cesti, ki bi lahko povzročale pacientu še morebitne dodatne bolečine. Poznati pa mora tudi in biti kreativen pri premagovanju ovir, ki mu jih na pot postavljajo ostali udeleženci v prometu. Vozniki namreč svoje jeklene konjičke pogosto ustavljajo in parkirajo na mestih, kjer to ni dovoljeno, še posebej problematično pa je, ko gre za ozek prehod, ki reševalnemu vozilu onemogoča dostop. "Problemi so predvsem blokovska naselja, kjer so se ljudje začeli ograjevati z raznimi zapornicami, stebrički, betonskimi gobicami. V popoldanskem času bi vsi radi parkirali pred domom, in tako se pogosto zgodi, da reševalci ne moremo dostopiti do objekta, kjer bi naj bil vhod," pojasni sogovornik. S tem pa se podaljša čas dostopa in transporta.

"To delo moraš imeti rad," odgovori Boštjan Polenčič na vprašanje o tem, kakšen tip človeka moraš biti, da drviš pomagati človeku v stiski, ki ga sploh ne poznaš. "Morda je včasih neprijetno, ko moraš opravljati intervencijo, kjer so udeleženi otroci. Takrat pač moraš izključiti tisti faktor čustev, in moraš narediti vse, da človeku pomagaš ali preprečiš poslabšanje stanja." Zahvale velikokrat prejmejo, od ljudi ki so jih rešili, vendar je Polenčiču največja pohvala to, da so uspešni in da so nekomu pomagali in mu podaljšali življenje. "To je dovolj velika nagrada na naš trud, in niti ne pričakujemo nekih velikih pohval in zahvaljevanja s strani pacientov," zaključi reševalec na motorju.

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013082405947962

Ocena: 7.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.