Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 2
gosti: 4

bolcn, slavc112, več...
Slovenija : En gasilec na telefonu, dva naj gledata naokoli
Objavil BAČO - 10.8.2013 9:42:41 (1832 x prebrano) Novice tega avtorja

Petek, 9. avgust 2013

“Smo edina občina v obalno-kraški regiji, ki ob razglašeni veliki požarni ogroženosti ne izvaja požarnih straž,” odkrito priznava poveljnik postojnske gasilske zveze Primož Bajec in s prstom kaže na postojnsko občino.

POSTOJNA -  Rifet Kendič z občine trdi, da so klasične gasilske patrulje po terenu metanje denarja skozi okno in osrednji enoti predlaga, da je lahko od treh dežurnih eden na telefonu, dva pa se osem ur vozita naokoli in opazujeta.
Poveljnik koprske gasilske zveze Matjaž De Faveri je povedal, da jih občina dan pred razglasom velike ogroženosti obvesti, sam pa nato določi vrstni red dežurstev, pri katerem se izmenjuje vseh deset gasilskih društev. Vsako društvo na območju celotne koprske občine patruljira 24 ur, v tem času se skozi vsako naselje zapeljejo do trikrat dnevno. “Patrulje delujejo predvsem preventivno in dejansko opažamo, da ljudje v tem času ne zažigajo več, kot so včasih. S temi stražami se je stanje na terenu občutno izboljšalo. Glede stroškov pa ni nobenih težav, občina jih brez težav plača. Ob lanskih sušah so bili ti stroški bistveni višji kot druga leta in je župan brez težav postavko povišal,” je pojasnil.
“Gre za popolno aroganco občine do nas. V sosednji občini Pivka so imeli že isti dan, ko so razglasili veliko požarno ogroženost, vrstni red dežurstev. Pa imajo samo štiri gasilska društva. Vendar se v občini zavedajo pomena teh stvari,” ugotavlja poveljnik postojnske gasilske zveze Primož Bajec. Po razglasu velike požarne ogroženosti pred dobrima dvema tednoma so vodstva devetih gasilskih društev v postojnski občini prejela obvestilo z zaprosilom, naj ob svojem rednem delu uvedejo stanje pripravljenosti in opazovanje okolice. “Če bo potrebno dodatno opazovanje, vas bomo o tem obvestili. Za vse dodatne aktivnosti iščite predhodno odobritev Rifeta Kendiča,” je bilo zapisano v obvestilu postojnske občine.
Gasilci tega obvestila niso razumeli kot uvedbo dodatne požarne straže, zato menijo, da postojnska občina krši zakonodajo. “V tem obvestilu ne nalagajo dodatnega opazovanja. Dejstvo je, da požarnih straž, kot jih izvajajo v sosednjih in vseh drugih primorskih občinah, v občini Postojna ni. Nihče ne izvaja pregledov terena, nihče nima razporeda straž, nihče ne piše dnevnikov ogledov ...” je jasen Bajec.
“Nesporazum” le v dveh občinah
Da morajo občine ob razglasitvi velike požarne ogroženosti organizirati požarne straže, trdijo tudi na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki nadzorujejo stanje na terenu.
Dodajajo, da lahko požarno stražo opravljajo le pristojne gasilske enote, obseg in način opravljanja gasilske službe pa občina z gasilskimi enotami določi v pogodbi.
Dodajajo še, da morajo biti ob povečani požarni ogroženosti gasilske enote v povečani pripravljenosti, njihov poveljnik pa mora določiti število gasilcev in razporeditev na območju. Ena od oblik požarne straže so tudi gasilske patrulje, ki nadzorujejo območje občine, sestavo in delo patrulj pa prav tako določi poveljnik enote.
“Po naših podatkih vse občine izvajajo predvidene ukrepe. Res pa je, da je v dveh prišlo do polemik med občino, občinsko gasilsko zvezo in posameznimi gasilskimi društvi, vendar smo po pridobitvi dodatnih poročil ugotovili, da se na terenu izvajajo predpisani ukrepi. Potrebe po dodatnih ukrepih zato ni,” so zapisali v odgovoru na vprašanje, ali se v kateri od ogroženih občin res požvižgajo na razglas in potrebne ukrepe. Do včeraj niso prejeli nobene prijave proti kakšni občini.
“Patrulje so potrata”
Referent za okolje, prostor in investicije postojnske občine Rifet Kendič pravi, da kljub drugačnim informacijam, ki jih imamo, tudi na območju postojnske občine izvajajo požarne straže. “Gasilci imajo nalogo, da ob svojem rednem delu opravljajo tudi to. To so dolžni početi in ne vidim razloga, zakaj tega ne bi delali,” je zatrdil. Po našem pojasnilu, da druge občine to počnejo drugače in da novogoriška za preglede terena najema celo letalo, je odgovoril, da se njemu to zdi metanje denarja skozi okno.
Poveljnik javne gasilske enote v Novi Gorici Simon Vendramin je povedal, da občina po razglasu spiše še poseben sklep in ga pošlje poveljstvu javne gasilske službe. Vendramin nato določi vrstni red treh novogoriških društev, ki se izmenjujejo pri opazovanju. Nadzor terena letos opravljajo z letalom Aerokluba Gorica. “Če bi to ne bi bilo dovolj, bi uvedli tudi klasične patrulje z vozili. O vsakem dimu, ki ga opazi iz zraka, gasilec sporoči na zemljo, najbližja enota pa preveri, kaj gori,” pravi Vendramin. Pri preletih z letalom se jim je letos pridružila že kanalska občina. “Stroški letala in drugi stroški so skrb občine. S tem nismo nikoli imeli težav in jih tudi nimamo,” dodaja Vendramin.
“A se vam ne zdi, da je to velika potrata? V naši občini imamo devet gasilskih društev, ki imajo v požarnem načrtu alarmiranja točno zapisano, v koliko minutah morajo izvoziti. Na katerikoli požar pridejo v desetih minutah. Kaj lahko več naredi posebna požarna straža, če je v Planini, zagori pa v Razdrtem? V postojnskem gasilskem domu so trije dežurni; eden je lahko na telefonu, dva pa imata osem ur časa, da lahko hodita naokoli in gledata. Če pa je treba na intervencijo, pa tako ali tako alarmirajo še ostale kolege,” razmišlja Kendič in pohvali gasilce, ki so na sredin požar pri Bolku prišli v osmih minutah.
Kendič še pojasnjuje, da ima v postojnski občini vseh devet gasilskih društev sklenjeno neposredno pogodbo z občino, po kateri morajo ob razglasu opravljati tudi obhode. “Iz njihovih poročil, ki smo jih zahtevali, izhaja, da so po razglasu in našem obvestilu opravili vrsto aktivnosti, od pregleda vozil do obhodov terena,” je povedal in pojasnil, da bi z ukazom o uvedbi požarnih straž gasilce morali klicati s pozivi, tudi z delovnih mest, nato pa delodajalcem povrniti stroške.
Bajec trdi, da so gasilska društva pred dnevi res prejela prošnjo občine, naj naštejejo dejavnosti, ki jih izvajajo po razglasu velike ogroženosti. Bajec trdi, da so društva naštela razne dejavnosti, od pregleda vozil do spremljanja vremena, nihče pa ni napisal, da izvajajo redne požarne straže. “Ker jih ne. Za to bi morala občina izdati sklep ali se z gasilci jasno dogovoriti,” je prepričan Bajec.
DANIJEL CEK

Ocena: 9.00 (3 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.