Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Položaj se umirja, dima vse manj
Objavil himi - 22.7.2013 15:51:43 (875 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Tudi ponoči je več deset gasilcev gasilo požar v mariborskem podjetju Gorenje Surovina. Dima je vse manj. Zaradi visokih temperatur pa si kriminalisti danes še ne bodo začeli ogledovati pogorišča.

V mariborskem podjetju Gorenje Surovina se z ognjem bori še okoli 50 gasilcev. Poveljnik Javnega zavoda za zaščito in požarno reševanje Maribor Aleš Ciringer ocenjuje, da naj bi z gašenjem zaključili še danes, zatem pa bo pogorišče nujno treba nadzirati, da ne bi znova zagorelo. Tudi dima je vse manj.

Požar je izbruhnil v hali za predelavo odpadkov v nedeljo okoli 13. ure. Gasilci so bili o dogodku obveščeni ob 13.06 prek avtomatskega pozivnika, nekaj minut pozneje pa jih je nanj opozoril tudi eden od občanov.

Po besedah vodje občinske službe za zaščito in reševanje Slobodana Stojanovića domnevajo, da je začelo goreti na strehi, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje, kjer so nameščeni javljalniki požara. Več o tem, kaj točno je zanetilo požar, Stojanović na današnji novinarski konferenci ni znal povedati. Ali je zagorela fotovoltaika na strehi, kot je domneval v nedeljo, naj bi ugotovila natančna preiskava v prihodnjih dneh.

Stojanović je ob tem opozoril na nevarnost požarov na fotovoltaičnih modulih, ki se težko gasijo in predstavljajo veliko tveganje za gasilce. Prav tako je opozoril, da je imelo podjetje prešibko hidrantno omrežje, neprehodne dostopne poti, med posameznimi deli proizvodnje pa ni imelo pregrad, ki bi preprečile širjenje požara. Zato se je požar ponoči razširil iz hale v sosednjo deponijo odpadnega materiala, kjer danes še vedno delno gori.

Vodja gasilske intervencije Božidar Vivod je potrdil, da so imeli gasilci na začetku težave s pridobivanjem potrebnih informacij od pristojnih v podjetju, kar pripisuje dejstvu, da je požar izbruhnil v nedeljo sredi dopustov. Gašenje so jim oteževali tudi visoke temperature in popuščanje strešne konstrukcije hale.

Če ne bo nepredvidenih dogodkov, bi gasilci po ocenah Ciringerja in Vivoda lahko zaključili gašenje še danes, nato pa bo treba pogorišče nadzirati in natančno pregledati, če se v njem ne skrivajo še kakšna žarišča. To bi lahko trajalo še kak dan ali več.

V nedeljo se je z ognjenimi zublji borilo več kot 200 gasilcev, ponoči okoli 150, danes jih je tam okoli 50. Porabili so velike količine vode, ki so jo morali tudi sproti dovažati, zato so na pomoč poklicali gasilske zveze iz okoliških občin. "Gasilci smo še enkrat dokazali, da občinske meje v takšnih primerih ne obstajajo," je dejal Ciringer.
Mariborski župan Andrej Fištravec se je gasilcem zahvalil za požrtvovalno delo in obljubil, da bo občina še naprej vlagala vanje. Po ocenah Stojanovića je bila v požaru povzročena ogromna škoda, ne le Surovini ampak tudi na gasilski opremi. "Samo škoda javne gasilske službe je okoli 100.000 evrov," je menil.

Poškodovanih k sreči ni bilo. Reševalci so trem gasilcem nudili pomoč na kraju dogodka, enega pa so zaradi vročinskega udara in izčrpanosti prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, a je že bolje.

Po zatrdilih župana in Stojanovića ni prišlo do nevarnega onesnaženja zraka ali vode. Neprijeten naj bi bil le dim, zato bližnjim stanovalcem še vedno svetujejo, da zapirajo okna.

Zaradi izpostavljenosti vročini so trije gasilci potrebovali zdravniško pomoč. Med gašenjem so nosili težke zaščitne obleke z dihalnimi aparati in gasili v prostoru, kjer je bilo v bližini tudi od 700 do 800 stopinj Celzija.
Kot je bilo sprva rečeno, naj bi danes začeli tudi ugotavljati vzrok požara in obseg škode, vendar kriminalisti zaradi previsokih temperatur in dima, ki se še vedno sprošča, ne morejo pristopiti na pogorišče. Zaradi tega je začetek ogleda prestavljen in se bo začel šele, ko bo zagotovljen varen pristop oz. bo ogenj dokončno pogašen. To bo mogoče lahko šele jutri ali pa še pozneje, je sporočil predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl.

Kot je znano, je zagorelo včeraj okoli 13. ure. V objektu je bil v balah in razsutem stanju deponiran odpadni PVC-material in kovine, na strehi objekta pa so bile tudi fotovoltaične celice. Vodja intervencije Božidar Vivod je povedal, da so med drugim zagoreli tudi odpadni televizorji in hladilniki. Eksplodiral je tudi plinski ventil, dva ventila je gasilcem uspelo pravočasno zapreti.
Čeprav gre za enega večjih požarov v novejši zgodovini Maribora in še ni znano, ali se ob požaru sproščajo tudi kakšni škodljivi plini, v samem mestu danes ni zaznati kakšne panike. Mariborčani so se po nedeljskem počitku danes odpravili v službo kot običajno.

Le iz podjetja Snaga so obvestili vse uporabnike, da bo njihov zbirni center na Lahovi ulici, ki se nahaja v neposredni bližini Surovine, danes zaprt. Še vedno pa sta na voljo preostala dva zbirna centra na Plinarniški ulici in Streliški cesti, ki obratujeta po običajnem delovnem času.

Po navedbah poveljnika mariborske civilne zaščite Slobodana Stojanovića je to že tretji požar v Surovini v zadnjih petih letih. Po poročanju časnika Večer je na tem mestu na Teznu zagorelo tudi pred 31 leti. V noči na 17. julij 1982 je ogenj povsem uničil halo takratnega TOZD Predelava in povzročil ogromno gmotno škodo.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.