Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 2

slavc112, več...
Svet : Požar je bil viden tudi iz vesolja
Objavil Varing - 10.7.2013 15:42:55 (766 x prebrano) Novice tega avtorja

Po nesreči vlaka v Lac-Meganticu so v zrak švigale ognjene krogle, zublji so požirali središče mesta, najverjetneje je umrlo več deset ljudi. Požar je bil viden celo iz vesolja, dokazujejo Nasine fotografije. Očividec pa je dogajanje snemal iz neposredne bližine.Še vedno pa je zelo verjetna teorija, da so pred nesrečo onesposobili zavore. To naj bi storili gasilci, ko so uro in pol pred tragedijo gasili manjši požar na lokomotivi. Pri tem naj bi izklopili motor, zaradi česar tudi zavore niso več delovale. Preiskovalci nameravajo preveriti, v kakšnem stanju so bile zavore, a šele ko se bo varno približati razbitinam.

Lac-Megantic

Razdejano središče Lac-Megantica (Foto: Reuters)

Kompozicija 73 cistern, od katerih jih je bilo kar 72 polnih nafte, je po hribu zdrvela proti mestu s 6000 prebivalci in se v njegovem središču iztirila. Takrat se je pekel šele zares začel. Pet vagonov je eksplodiralo, ogenj je požiral stavbo za stavbo, številni meščani niso imeli dovolj časa za beg.

Potrjenih je 15 žrtev, 35 ljudi je še vedno pogrešanih. Vseh ne bodo nikoli našli. Zaradi izjemno visokih temperatur so namreč trupla ne le zoglenela, ampak zelo verjetno povsem "izparela", so sporočili iz mesta.

Eden od prebivalcev, ki je uspel pravočasno zbežati iz lokala Musi Cafe v središču Lac-Megantica, je posnel dogajanje. 10-minutni video je objavil na YouTubu.