Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Gasilci so imeli veliko dela s črpanjem vode, ki je poplavljala
Objavil Varing - 3.4.2013 9:45:42 (781 x prebrano) Novice tega avtorja

Padavine bodo počasi ponehale, a kombinacija padavin in visokih podzemnih voda je povzročila številne nevšečnosti. Tudi včeraj so morali gasilci priskočiti na pomoč, da so ali preprečili poplavljanje hiš ali pa pomagali pri izčrpavanju vode, ki je že poplavila.

Danes bomo občasno še deležni padavin, ki pa bodo, kot so zapisali na Agenciji RS za okolje, slabele in se umikale proti vzhodu. Količina padavin bo majhna. Na Primorskem pa bo pretežno oblačno in v glavnem suho, burja bo slabela in popoldne ponehala. V Prekmurju bo še pihal severni veter.

Naraščanje rek se bo umirilo

Na Arsu so še zapisali, da so na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna poplavljanja podzemnih voda. ''Po včerajšnjih padavinah manjše reke na tem območju še naraščajo in ob tem dodatno upočasnjujejo upadanje podzemnih voda. Naraščanje rek na tem območju se bo danes tekom dneva umirilo. Visoka gladina podzemnih voda se bo ohranjala še v prihodnjih dneh,'' so zapisali.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, Krka pa poplavlja v spodnjem toku na območjih pogostih poplav, vendar že počasi upada.

Ob koncu tedna pričakujemo ponoven porast rek na poplavljenih območjih Ljubljanskega barja, Notranjskega in Dolenjskega krasa, ob spodnjem toku reke Krke ter v Pomurju in Podravju.

Gasilci so črpali vodo iz kleti

Prebivalci, predvsem na vzhodu države, so se morali v teh dneh soočati tudi z zalitimi kletmi. Zaradi razmočenosti zemlje so se prožili tudi plazovi.

Kot so danes zapisali v poročilu Uprave za zaščito in reševanje, je včeraj popoldne na cestni relaciji Pišece–Orehovec v občini Brežice zemeljski plaz odtrgal del cestišča v velikosti približno 15 krat 2 metra. Delavci cestnega podjetja Brežice so postavili ustrezno prometno signalizacijo.

Tudi iz občine Gornja Radgona so včeraj večkrat poročali o plazovih, ki so ogrožali ceste in hiše.

Plaz v Lendavi - 1

Prvega aprila se je v Lendavi sprožil manjši plaz, ki ogroža spodnje hiše. (Foto: Neurje.si )

Zvečer pa je podtalnica nekaj škode povzročila v kraju Groblje pri Prekopi v občini Šentjernej, kjer je poplavila kozolec in pa kletne prostore stanovanjske hiše. Na pomoč so prizadetim priskočili gasilci prostovoljnega gasilskega društva Groblje.

Popoldne so imeli veliko dela gasilci tudi v izpostavi Murska Sobota. Gasilci PGD Cven so v naselju Cven v občini Ljutomer s postavitvami protipoplavnih vreč preprečili, da bi voda zalila stanovanjsko-gospodarski objekt. So pa morali taisti gasilci tudi črpati vodo iz treh kleti stanovanjskih objektov. Tudi gasilci PGD Bakovci so s protipoplavnimi vrečami preprečili, da bi poplavil potok Mokoša v kraju Bakovci v občini Murska Sobota. Gasilci PGD Renkovci pa so prečrpali vodo iz kleti v naselju Renkovci v občini Turnišče.

Tudi gasilci PGD Stojnci so iz treh kleti stanovanjskih hiš v naselju Stojnci v občini Markovci izčrpali podtalno vodo, prav tako pa so stvari iz kleti pomagali prenesti v višje prostore. Ponoči pa je s poplavami grozila voda v ribniku v Obrežu v občini Središče ob Dravi. Gasilci PGD Obrež so ribnik prekopali in tako voda ne ogroža več bližnjih hiš.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.