Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Prostovoljni gasilci
Objavil pes - 5.3.2013 23:05:55 (1624 x prebrano) Novice tega avtorja

Bilo je leto 1869, ko je na dvorišču gradu v Metliki graščak Josip Savinšek postrojil 27 meščanov. Danes, skoraj 144 let pozneje, se v Metliki še vedno zbirajo nasledniki mož, ki so takrat stali pred gradom. To so prostovoljni gasilci, člani najstarejšega gasilskega društva v Sloveniji.

Gasilsko društvo Metlika

Gasilci se pozdravljajo z besedami 'na pomoč'! (Foto: POP TV)

Biti prostovoljni gasilec je nekaj posebnega, pomeni tradicijo. In še pomembneje, pomeni posvetiti del svojega življenja plemenitim dejanjem. Če kje zagori, če udari naravna ujma ali kakšna druga nevšečnost, veliko prebivalcev Slovenije najprej lahko računa prav na pomoč prostovoljnih gasilcev. Za tiste najbolj resne to ni le hobi, ampak način življenja. In ko jih pokliče dolžnost, so po znanju in predanosti primerljivi z vsemi profesionalci.

Prostovoljna gasilska društva delujejo po starodavnih načelih, ki se prenašajo iz roda v rod. In ta lepa načela se vedno znova trudijo prenesti tudi na mlajše generacije.

Ob gasilcih seveda najprej pomislimo na posredovanje pri nesrečah in požarih, toda prostovoljni gasilci družbi dajejo veliko več. Težko si je denimo predstavljati katero koli večjo prireditev brez njihove pomoči, ki jo pogosto ponudijo brezplačno. In ne nazadnje, kaj bi brez gasilskih veselic? Morda so to prireditve, na katerih društva zbirajo sredstva, a v Sloveniji so postale tudi kulturna posebnost. In zadnja leta vse pogosteje tudi zabave, na katerih se radi zbirajo mladi.

Gasilsko društvo Metlika

Najstarejše gasilsko društvo v Sloveniji je v Metliki. (Foto: POP TV)

Zaradi gasilcev tako v Sloveniji še vedno živi skupnost. Ljudje se tudi zavedajo, da jim bo v nesreči nekdo pripravljen pomagati, da bodo nesebično stopili skupaj in naredili nekaj dobrega za druge.

Včasih se tistim, ki niso gasilci, zdi smešno, da se gasilci pozdravljajo z besedami 'na pomoč.' Vendar pa je to del tradicije, ki ima svoj pomen. Ne nazadnje se v tem pozdravu skriva obljuba, da bodo pomagali sočloveku, zavedanje, da lahko tudi sami računajo na pomoč svojih tovarišev, ter tudi beseda 'moč,' ki se skriva le v najbolj plemenitih ljudeh.

http://www.24ur.com/dobrezgodbe/dobre-zgodbe-prostovoljni-gasilci.html

Ocena: 9.00 (2 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.