Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Evropa : Župan gasilcem odrekel denar za reševanje življenj?
Objavil Scottusa - 16.2.2013 19:53:21 (2487 x prebrano) Novice tega avtorja

Iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica so včeraj sporočili, da jim občina ne želi izplačati zahtevkov za financiranje javne gasilske službe za pretekli mesec. Prav tako ni nakazala plač petim zaposlenim na gasilski zvezi, čeprav imajo sklenjeno pogodbo o opravljanju javne gasilske službe.

ILIRSKA BISTRICAhttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat;">> Kot je povedal predsednik gasilske zveze Tadej Slavec, so v vseh prostovoljnih gasilskih društvih v občini v teh dneh ostali skorajda brez denarja, kar pomeni, da ne morejo več opravljati svojega poslanstva.

Kmalu bodo pošle rezerve in bodo bosi

”Ker skrbno ravnamo z denarjem, imamo za nekaj časa še skrite rezerve, vendar bi ob večji intervenciji ostali 'bosi'. Zaradi nastale situacije so zato v celotni občini ogrožena življenja ljudi, živali in premoženje prebivalcev,” je pojasnil Slavec.

Na izredne razmere v ilirskobistriški občini je opozoril tudi Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS). Poleg tega, da gasilci praktično nimajo denarja za plačilo goriva za prevoz, zaposleni v poklicni gasilski enoti niso prejeli niti plač za januar.

Po mnenju sindikalistov župan Emil Rojc samovoljno zadržuje denar in s tem krši pogodbo. Zavrača pa tudi vsakršni dialog. Minulo sredo so se namreč skušali dogovoriti za sestanek, na katerem bi reševali nastali zaplet, vendar jih je Rojc odslovil.

“Sramotno je, da župan varčuje na plečih gasilcev in varnosti prebivalcev občine, v posmeh celotnemu nastalemu položaju pa si skuša prek predloga občinskega proračuna za leto 2013 zvišati lastno plačo. A delovanje županov naj bi bilo v funkciji lokalne skupnosti in ne lastnih interesov,” je kritičen David Švarc, sekretar SPGS, kjer naj bi zaradi kršitev s strani delodajalca zahtevali sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.

Jabolko spora tudi zaposlitev tajnice

Bistriški župan je včeraj za PN pojasnil, da je občinska uprava od občinskega sveta prejela navodila, naj proračunske izdatke skrči na minimum. ”Zato smo krčili povsod in po vseh javnih zavodih,” je razložil Rojc.

Poudaril je, da so gasilcem v času, dokler občina ni sprejela proračuna, ponudili podpis pogodbe za trimesečno začasno financiranje, ki bi sedmim društvom prineslo mesečno dotacijo, sicer za 300 evrov nižjo kot doslej. ”Vendar te pogodbe niso želeli podpisati,” je dodal župan. Slavec je pojasnil, da je po njihovem mnenju pravno sporna, zato so upali na drugačno kompromisno rešitev.

Jabolko spora naj bi bila tudi tajnica, ki je na gasilski zvezi zaposlena za polovični delovni čas. Možje v rdečem so lani zanjo predlagali zaposlitev za polni delovni čas. ”Ko smo jih pozvali, naj predložijo sistemizacijo, pogodbo o zaposlitvi in utemeljijo ustrezen obseg dela za osemurno zaposlitev, odgovora nismo dobili,” je poudaril Rojc.

Zaradi izjave sindikata, da želi varčevati na račun gasilcev, sebi pa povišati plačo, pa je bistriški župan napovedal tožbo.

LORI FERKO

Vir:  http://primorske.si/Primorska/Srednja-Primorska/Zupan-gasilcem-odrekel-denar-za-resevanje-zivljenj.aspx

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.