Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Črna kronika 2012: Nič novega, povsem "običajno" leto. Žalostno.
Objavil himi - 30.12.2012 7:46:18 (1166 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Ljubljana - Umori in samomori, razvpita sojenja in aretacije, tragične nesreče in pogrešani so tudi leta 2012 zaznamovali črno kroniko. Nič novega, povsem običajno. Da, žalostno in tragično.

Balonarska nesreča Balonarska nesreča

Leto 2012 se še ni dobro začelo, ko se je že zgodila tragedija. V petek, 6. januarja, je roke nase položil Danilo Slivnik, dolgoletni novinar, urednik in publicist ter tudi nepremičninski podjetnik. To, zakaj se je "The Special One" slovenskega novinarstva ustrelil, je še danes zavito v tančico skrivnosti, se je pa na prelomu leta večkrat pojavljal v medijih, ko je pojasnjeval svojo povezavo z zakoncema Alenko in Mihaelom Karner, ki so ju v Avstriji aretirali zaradi suma prodaje steroidov. Alenka Karner je bila namreč Slivnikova nečakinja, Slivnik pa naj bi sodeloval pri spornih nepremičninskih poslih. Sicer oba Karnerja še danes čakata na odločitev, ali ju bodo izročili ZDA, ki so pravzaprav zahtevale njuno aretacijo.

Tri mlade umoril ogljikov dioksid


Ni minilo dolgo, ko se je zgodila nova tragedija. V apartmaju v naselju Hudinja pod Roglo so v torek, 17. januarja, pozno popoldne odkrili trupla treh mladih ljudi. Moška sta bila stara 24 in 22, ženska pa 24 let. Kot so pozneje ugotovili, so se vsi trije zastrupili, za smrt pa naj bi bila odgovorna lastnik, ki ni poskrbel za pravilno namestitev in delovanje kurilnih naprav, ter dimnikar, ki naj bi pregled kurilne in dimne naprave opravil pomanjkljivo. Oba so ovadili že junija, užaloščeni sorodniki in prijatelji pa še vedno čakajo na sodni epilog.

Dvojna merila sodstva


Sodni epilog pa sta zato v iztekajočem se letu doživeli dve razvpiti zadevi, ki sta močno razburili javnost. Pri prvi (zadeva Zbiljski gaj) je šlo pravzaprav za zastaranje kaznivih dejanj (oškodovanje upnikov), ki so bila storjena že med letoma 2001 in 2003, pri drugi (Balkanski bojevnik) pa se je večina obtoženih jeseni sprehodila na prostost. Obtožnica je 17 balkanskih bojevnikov bremenila, da so bili v letih 2008 in 2009 vpleteni v tihotapljenje velikanskih količin kokaina iz Južne Amerike v Evropo, oproščeni pa so bili, ker je v prid narkomafije pričal tudi nekdanji vodja slovenskih obveščevalcev in član LDS Iztok Podbregar in ker naj bi bili dokazi v Srbiji pridobljeni nezakonito oziroma niso bili pridobljeni v skladu s slovenskim pravnim redom.

"Dežurni" varuhi človekovih pravic so slavili zmago in se trkali po prsih, češ Slovenija je dokazala, da je pravna država, po drugi strani pa sodišče ni izločilo dokazov v zadevi Patria, kjer je bilo prav tako dokazano, da dokazi, pridobljeni na Finskem, niso skladni s slovensko zakonodajo. Sojenje, ki se je začelo že leta 2011, sicer še traja, obtožni predlog pa peterico, med katerimi je tudi aktualni premier Janez Janša, bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika, obtožnica pa je sestavljena tako, da naj bi nekateri "na neugotovljenem kraju in na neugotovljen način" prejeli darilo za nezakonito posredovanje.

Aretacije preprodajalcev mamil in Zorana Jankovića


Da, čudna so pota sodne prakse, zato javnost upa, da so organi pregona v vsaj dveh razvpitih aretacijah v iztekajočem se letu ravnali "po nareku" varuhov človekovih pravic. Sredi maja so namreč kriminalisti končali akcijo, v kateri so razkrinkali več kriminalnih združb, ki so se ukvarjale s preprodajo drog in orožja. V obsežni akciji so aretirali več kot 60 osumljencev.

Aretacija Zorana Jankovića Aretacija Zorana Jankovića

Štiri mesece pozneje, 27. septembra, so kriminalisti v odmevni akciji začasno pridržali in zaslišali ljubljanskega župana in vodjo parlamentarne opozicijske Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića ter njegova sinova Jureta in Damjana. Zoran Janković je osumljen štirih kaznivih dejanj (med drugim zlorabe položaja), Jureta Jankovića pa bremeni sum kaznivega dejanja pranja denarja, ker naj bi vedel, da plača, ki jo dobiva v Electi (gre za okoli 12 tisoč evrov letno), prihaja iz evropskega denarja za Stožice, torej kaznivega dejanja, ki ga očitajo Zoranu Jankoviću. Kdaj bo zadeva prišla na sodišče (če sploh bo), si nihče ne upa napovedati.

Nepravnomočno obsojeni tajkuni


Obsojeni, resda ne še pravnomočno, pa so bili nekateri tajkuni. Tako je Bine Kordež, nekdanji prvi mož Merkurja, zaradi zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin dobil pet let zapora.

V zadevi Čista lopata (sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja) je sodišče sedem obtoženih spoznalo za krive: Ivanu Zidarju in Dušanu Črnigoju je dosodilo po leto in pet mesecev zapora ter plačilo 11.000 evrov denarne kazni, Tomažu Žibertu pa dve leti in pol zapora in 15.000 evrov denarne kazni. Ivanu Demšarju je dosodilo leto dni in 8.000 evrov denarne kazni, Borutu Farčniku deset mesecev zapora in 6.000 evrov kazni, Hildi Tovšak leto in dva meseca zapora ter 10.000 evrov kazni, Srečku Gabriču pa deset mesecev zapora in 7.000 evrov kazni. Edini, ki mu dejanje ni bilo dokazano, je bil Ivan Kroflič, ki je oproščen obtožb.

Nista pa še končana sojenje Robertu Časarju, Srečku Prijatelju in Marjanu Mikužu zaradi nepremičninskih poslov z Luko Koper ter afera z bulmastifi, ki so leta 2010 na Oražnovi ulici v Ljubljani do smrti pogrizli lastnika Saša Baričeviča.

Najdena koroška deklica, pobalinski najstniki pa so šli malo na morje


Srečno se je 28. marca končala zgodba o pogrešani koroški deklici. Deklica iz Mežice je bila pogrešana od marca 2011, izkazalo pa se je, da jo je odpeljala dekličina babica po očetovi strani. Oče je namreč trdil, da jo je dedek po mamini strani spolno zlorabljal, sodišče pa jo je kljub temu dodelilo mami. Oče je zdaj v zaporu, deklica pa z mamo. Primer je zanimiv tudi zato, ker je slovenska informacijska pooblaščenka pripomogla k stalinističnemu ponarejanju zgodovine. Medijem je, potem ko so deklico našli, z grožnjo s kaznijo naložila, da morajo vse fotografije deklice na spletu izbrisati in uničiti, čeprav jim je fotografije dala policija.

Drugačno – sicer tudi srečno – se je konec aprila končala zgodba o treh pogrešanih najstnikih. Potem ko so mladoletni Matic Kašnik, Žan Britovšek in Nace Camlek "izginili" in jih je iskala vsa Slovenija, so se končno javili iz Trsta, češ da so šli malo na morje. Več kot očitno je, da so fantje vedeli, da so pogrešani, da potekajo iskalne akcije, sami pa so se ob tem zabavali. Nace Camlek je namreč na svojem profilu na Facebooku zapisal, da je šel v tople kraje in da se je "smejal nesposobnim policajem na plaži". Ali so jih dobili vsaj okoli ušes in kaj je naredil center za socialno delo, ni znano, saj gre za mladoletnike, niso pa bili vsi svojci in prijatelji letos pogrešanih tako nasmejani kot najstniški pobalini. Večino tistih, ki so jih pogrešali, so namreč našli mrtve, kar je žalostno.

V zadevi Čista lopata (sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja) je sodišče sedem obtoženih spoznalo za krive. V zadevi Čista lopata (sojenje osmerici zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja) je sodišče sedem obtoženih spoznalo za krive.

Balonarska nesreča


Kot je žalostna tragedija, ki se je zgodila 23. avgusta na Ljubljanskem barju, ko je v nesreči turističnega balona umrlo šest oseb. Nesreča pri Igu se je zgodila v jutranjih urah, ko je zaradi striženja vetra pilot pri pristajanju izgubil nadzor nad balonom. Balon, na katerem je bilo 32 potnikov, je tako pri pristajanju zagorel, pri čemer so štirje zaradi posledic nesreče umrli na kraju nesreče, dva pa pozneje v bolnišnici. O nesreči so poročali vsi svetovni mediji, v balonu pa sta bila tudi dva Angleža.

Streljali na sosede, geometre, sorodnike, prijatelje


Še bolj grozljivo je, ko človek dvigne roko nad sočloveka. Konec februarja je po romskem brutalnem obračunu s koli in sekiro pred kočevsko bencinsko črpalko mrtev obležal 39-letni Boris Zupanc. Na začetku maja so na območju Rogaške Slatine našli trupli moških, starih 30 in 55 let. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je šlo za umor in samomor.

V torek, 18. septembra, je v kraju Hrustovo pri Velikih Laščah 46-letni domačin ustrelil 47-letnega geometra. Dan pozneje, v sredo, 19. septembra, je 69-letni sodnik porotnik iz Kranja ranil soseda in svaka, nato pa ubil svojo sestro in sodil še sebi.

Še bolj tragično je, če med seboj do smrti obračunajo najstniški vrstniki. V petek, 6. julija, je namreč 17-letni Matic pod mostom v Trnovem v Ljubljani, kjer je priljubljeno zbirališče mladih, z nožem do smrti zabodel 18-letnega Radeta, drugega vrstnika Jasmina pa ranil. Mladoletni morilec je bil jeseni obsojen na pet let zapora.

Manjšanje števila mrtvih na cestah, več samomorov


Tudi v cestnem prometu je bilo »običajno« leto. Čeprav se število mrtvih na cestah zmanjšuje, je prometnih nesreč še vedno preveč. Leta 2011 je umrlo 141 ljudi, v letu, ki se poslavlja, pa do sredine novembra 120.

Včasih se zgodi prava tragedija. Tako so na začetku decembra v prometni nesreči pri Trbovljah umrli kar trije, na začetku oktobra pri Desklah sta dve osebi umrli zaradi poškodb, sredi avgusta pa je na pomurski avtocesti v bližini Nedelice v prometni nesreči umrla 22-mesečna deklica. Otrok je umrl tudi v prometni nesreči konec januarja na gorenjski cesti pred cestninsko postajo Torovo. Glavna vzroka prometnih nesreč ostajata enaka – prevelika hitrost in alkohol. In prav zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri so leta 2009 umrle tri mlade osebe, je bil letos junija končno na deset let zapora obsojen povzročitelj – Branko Maček.

Bo pa letos najbrž večje število samomorov. Sociologi in psihologi pravijo, da je vse pogostejši razlog za to, da človek položi roke nase, socialna stiska, najpogostejši način samomora pa ostaja obešanje. Leta 2011 je bilo v Sloveniji sicer 437 samomorov, podatki za leto 2012 pa bodo šele spomladi leta 2013.

Jože Biščak
Foto: Matej Leskovšek, Ana Kovač

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.