Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Avstrijci k nam spustili velike količine vode; ogroženi kraji ob Dravi
Objavil pes - 5.11.2012 12:46:17 (2197 x prebrano) Novice tega avtorja

Avstrijska družba, ki upravlja hidroelektrarne, je ob 12. uri dvignila zapornice in spustila okoli 2000 kubičnih metrov vode na sekundo. Voda bo k nam potovala približno dve uri in ob 14.30 bodo ogroženi kraji ob Dravi, predvsem Duplek, Dogoše in Malečnik. Razglašen je rdeči alarm.

undefined

undefined

Ponoči so se padavine okrepile in razširile nad vso državo. Najbolj intenzivno je deževalo v drugi polovici noči, dež pa tudi danes ne poneha.

Do 8. ure zjutraj je v Bovcu padlo kar 242 litrov dežja na kvadratni meter, na Rudnem polju 149, Na Vojskem 126 in na Kredarici 105.

Hidrolog Janez Polajnar je za 24ur.com povedal, da je bilo ponoči težišče padavin v zgornjem Posočju in na Gorenjskem, predvsem zaradi močnega južnega vetra, ki je padavine zanesel nekaj 10 kilometrov bolj severno, kot je bilo pričakovano. Nekoliko manj padavin je padlo na območju Vipavske doline in zaledja Vipave, pa vendar bo čez dan Vipava na običajnih mestih še poplavila, a ne v tako velikem obsegu, kot so sprva pričakovali.

Ta trenutek visokovodne in poplavne razmere veljajo v severnem delu Slovenije, zlasti v Posočju in severnem Gorenjskem ter Koroškem. Po Polajnarjevih besedah so največja težava reka Soča s pritoki, Sava Bohinjka in Sava Dolinka, ki poplavljajo na izpostavljenih mestih in še naraščajo, tam pa je bil tudi padavinski maksimum.

hidroalarm

Rdeči alarm je razglašen za kraje ob Dravi. (Foto: ARSO)

Vremenska fronta je sicer na območju Koroške in Pohorja, v naslednjih urah pa se bo pomaknila južno, proti Celjskem. V tem času lahko pade med 30 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar pomeni naraščanje tamkajšnjih rek. Zaradi deževja je Dravinja že začela poplavljati v Majšperku, prav tako poplavljajo Savinja, Kokra, Tržiška Bistrica, Jezernica, Meža, Sava v Zasavju, Sava Bohinjka v Bohinjski Bistrici in Sava Dolinka v Kranjski gori.

Vremenoslovcem veliko skrbi povzroča tudi reka Drava. "Od avstrijske družbe, ki upravlja hidroelektrarne, smo dobili obvestilo, da bodo ob 12. uri spustili okoli 2000 m3/s (običajen pretok je sicer med 400 in 500 kubičnih metrov na sekundo). Voda bo potovala okoli dve uri, torej bodo od 14.30 oz. od 15. ure ogroženi Duplek, Dogoše in Malečnik. Od jezera Markovci ni izključena možnost poplav v Stojnici, Gorišnici in Mihovci. Priprave za zaščito so že stekle, za to območje smo razglasili tudi rdeči alarm," je povedal. Pritoku, ki bo prišel iz Avstrije, se bo namreč pridružil tudi slovenski pritok, zlasti Meže, ki je po nekaterih podatkih že dosegla zelo veliko vrednost oziroma morda celo rekordni pretok. V porečju Meže so sicer že evakuirali štiri kmetije.

Reka Sava bo čez dan poplavljala v srednjem toku, zlasti v Zasavju, morda pa tudi v okolici Ljubljane v manjšem obsegu. Gradaščica narašča, verjetno bo poplavila na izpostavljenih mestih v dolini – pri Polhovem Gradcu, kjer se običajno najprej razlije. Kot kaže, bo visok tudi Mali Graben, ki lahko na izpostavljenih mestih v Ljubljani tudi poplavi, vendar zdaj ne kaže na velika razlivanja. "Počakajmo do popoldneva, ko bodo padavine ponehale, saj se zdaj nevihtne celice še krepijo," je še dejal Polajnar.

Izpadi elektrike, podrta drevesa, zalite kleti in plazovi

Pitno vodo morajo pred zaužitjem prekuhavati prebivalci občin Tolmin, Kobarid in Bovec, na Gorenjskem pa prebivalci na območju Jesenic, Preddvora, Šenčurja, Cerkelj in Kranja ter na območju naselij Naklo, Okroglo in Polica. Obvestila veljajo do preklica, na svojih spletnih straneh obveščajo komunalna podjetja.

Zaradi močnega vetra in dežja so imeli gasilci in dežurne elektro službe že ponoči polne roke dela.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je ob 22.45 prišlo do izpada električne napetosti na RTP Ptuj. Delavci Elektra so napako odpravili ob 23.46, ko je vseh 1.600 odjemalcev spet dobilo električno napetost.

Ob 3.37 je do izpada električnega toka prišlo v občini Hajdina. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili, vseh 1.400 odjemalcev je spet dobilo električno napetost.

Ob 3.56 je na območju Sovodnja, Rovt, Hotavelj in Žirovskega Vrha v občini Gorenja vas – Poljane prišlo do izpada 130 transformatorskih postaj. Brez elektrike je ostalo 4.500 odjemalcev. Dežurne službe Elektro Ljubljane napako že odpravljajo.

Ob 3.53 je na Partizanski cesti na Rakeku v občini Cerknica zaradi močnega vetra odkrilo streho podjetja Valkarton. Na lokalni cesti med Rakekom in Uncem je polomilo več vej. Posredovali so gasilci PGD Rakek, Unec, Ivanje selo in Cerknica ter delavci Cestnega podjetja Koper.

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je odredil pripravljenost gasilskih enot v Mariboru in aktiviral civilno zaščito. Vse prebivalce, zlasti krajane Malečnika in Dogoš, pozivajo k previdnosti in pripravljenosti na morebitne poplave, ob tem pa priporočajo zaščito materialnih dobrin v kletnih prostorih.

Tudi župan Bohinja Franc Kramar je občane pozval, naj, če nimajo nujnih opravkov, ostanejo doma in varujejo svoje premoženje. Poleg tega v Bohinju prav tako kot v Kranjski Gori in na Jesenicah priporočajo prekuhavanje vode.

Ob 3.13 se je na lokalno cesto med Postojno in Planino v občini Postojna zaradi močnega vetra podrlo več dreves. Posredovali so delavci Cestnega podjetja Koper, ki so jih odstranili.

Ob 2.07 je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo Pod rebrom v Bohinjski Bistrici. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bistrica, ki so s protipoplavnimi vrečami preprečili dotok vode v bivalne prostore stanovanjske hiše.

Nekaj pred pol šesto uro zjutraj je v naselju Koprivna v občini Črna na Koroškem odneslo del gospodarskega poslopja z nekaj glavami živine, pri čemer po podatkih policije in županje Črne Romane Lesjak ljudje niso ogroženi. "Vsi potoki so v kritičnem stanju, več cest v okolici Črne je neprevoznih, pretrgalo je glavni vodovod na Pristavi," je povedala Lesjakova, ki občanom svetuje, naj se z avtomobili ne odpravljajo od doma, ker se je na ceste sprožilo več plazov, veliko je tudi podrtih dreves. Gasilci so zaradi naraščajočih potokov in hudournikov že začeli deliti vreče s peskom in posredujejo na terenu, je povedal poveljnik gasilcev Drago Burjak.

Ob 4.39 se je na cesto Naklo–Žeje v občini Naklo v bližini podvoza z brežine usul plaz.

narasla Soča

(Foto: Ruzo)

CZ za severno Primorsko: evidentirali smo 116 plazov

Kot so sporočili iz štaba CZ za severno Primorsko, deževje največ preglavic povzroča v zgornjem Posočju, Soča pa hitro narašča tudi v spodnjem toku. Zaprtih je več odsekov cest, tako da je dostop do Kobarida in Tolmina zelo otežen. "Praktično odrezani smo od sveta," je zapisal naš bralec. Nič bolje pa ni na Bovškem. V Prelesju pri Plavah so morali gasilci iz vode izvleči osebno vozilo, ki je zjutraj obtičalo na lokalni cesti, nato pa ga je hitro naraščajoča Soča odnesla. Voznik ni bil ogrožen. Eno vozilo pa je obtičalo v vodi na cesti med Mostom na Soči in Tolminom.

Poleg vode težave povzroča tudi močan veter, predvsem na Idrijskem, kjer je odkrilo več hiš. V Zgornji Kanomlji hudournik ogroža stanovanjsko hišo. Poplavljeno je središče Kobarida, kjer voda vdira v spodnje prostore večjega števila objektov.
Voda pa je zalila nekaj objektov tudi v idrijski občini.

V mestni občini Nova Gorica pozorno spremljajo številne zemeljske plazove – evidentiranih je kar 116. Na terenu so tudi geologi.

V preteklih nekaj dneh so člani civilne zaščite na tem območju preventivno razdelili vč kot 11.000 protipoplavnih vreč, s katerimi so prebivalci najbolj ogroženih krajev poskušali zaščititi stanovanja in hiše ter drugo lastnino.

Slovenska vojska bo pomagala z vsemi razpoložljivimi sredstvi

Iz Slovenske vojske so sporočili, da so v primeru poplav v pripravljenosti za pomoč državljankam in državljanom. Skladno z načrtom Vihra je od včeraj od 18. ure v Vojašnici Janka Premrla – Vojka v Vipavi v pripravljenosti približno 50 pripadnic in pripadnikov 74. motoriziranega bataljona iz Maribora, v pripravljenosti na domu pa je približno 110 pripadnic in pripadnikov 10. motoriziranega bataljona iz Ljubljane, ki bodo v primeru poplav aktivirani in bodo priskočili na pomoč kjer koli v Sloveniji.

V svetlem delu dneva je v 15-minutni pripravljenosti tudi helikopter Slovenske vojske. Skladno z načrtom Vihra lahko Slovenska vojska v primeru nudenja pomoči pri odpravljanju težav zaradi poplav aktivira do 1.400 pripadnic in pripadnikov v 24 urah, pri tem pa bo pomagala z vsemi razpoložljivimi tehničnimi sredstvi, kot so tovorna in sanitetna vozila, inženirska vozila, vključno z mostovi in čolni, z enoto za prečiščevanje vode, šotori, agregati, tuširnicami, laboratoriji, sredstvi zvez in drugo.

Če bo Civilna zaščita potrebovala sodelovanje vojakov, bo Slovenska vojska na zahtevana območja takoj poslala ustrezno število vojakov.

Padavine naj bi sicer ponehale v noči na torek, v torek čez dan pa se bodo še vedno pojavljale krajevne plohe ali nevihte.

http://www.24ur.com/novice/slovenija/obilne-padavine-na-gorenjskem-brez-elektike-ostalo-4-500-odjemalcev.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.