Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 6

pilot, več...
Slovenija : Na Gorenjskem največji izpad elektrike v zadnjih desetih letih, noč prinesla tudi prve snežinke
Objavil Varing - 13.9.2012 14:19:07 (1145 x prebrano) Novice tega avtorja

Močne nevihte in nalivi so ponoči povzročili kar nekaj nevšečnosti. Kar 50.000 odjemalcev je na območju Gorenjske zaradi udara strele v daljnovod ostalo brez elektrike. Minula noč je prinesla tudi prvi sneg po poletju. Na Vršiču ga je zapadlo do sedem centimetrov.

Nevihta

Skoraj vsa Gorenjska je zaradi udara strele ostala v temi. (Foto: Thinkstock)

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Slovenijo je dosegla hladna fronta, ki je prinesla padavine in precej nižje temperature. Zvečer so našo državo zajele močnejše nevihte z lokalnimi nalivi, ki so povzročile kar nekaj nevšečnosti.

Kot so za 24ur.com povedali na Arso, je padlo med 40 in 90 litri dežja na kvadratni meter. Čez dan bodo padavine slabele in do večera ponehale. Na vzhodu lahko še pričakujete 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter, na zahodu in v osrednji Sloveniji pa manj. Največ dežja je padlo v Lescah, in sicer 91 litrov na kvadratni meter.

Na cesti čez prelaz Vršič je zaradi snežne brozge na cestišču obvezna zimska oprema.

Gorenjska ostala v temi

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je okoli 22.30 na območju Gorenjske najverjetneje zaradi udara strele v daljnovod prišlo do izpada električne energije. Kot pravijo na Elektro Gorenjska, je bila motena ali prekinjena oskrba z električno energijo pri več kot 50.000 odjemalcih. Brez elektrike so tako ostali odjemalci na območju občin Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žirovnica. Do izpada električne energije je danes zjutraj prišlo tudi v naselju Kalše v občini Slovenska Bistrica. Brez elektrike je ostalo 1250 odjemalcev. Okvaro so že odpravili.

Oglasila se nam je bralka iz Kranja. Kot je dejala, je bil Kranj včeraj zvečer 'mesto duhov'. Ko se je pripeljala z avtoceste, je bilo vse v temi. Cestne luči in semaforji niso delovali, stanovanjski bloki in bencinski servisi pa so bili brez luči. "Bilo je grozno," je dejala.

Vse dežurne ekipe so se takoj po izpadu odpravile na teren in se lotile odpravljanja napak, ki bodo popolnoma sanirane šele v naslednjih dneh. Že ponoči pa so uspeli zagotoviti rezervno napajanje. V desetih minutah je bila usposobljena postaja v Škofji Loki, 90 odstotkov odjemalcev je električno energijo dobilo do 2. ure zjutraj, nekaj po 4. uri pa so zagotovili še napajanje na območju Kranja in tako zagotovili elektriko vsem odjemalcem. Motena je le še oskrba Acronija na Jesenicah, kjer je transformatorska postaja še v okvari.

Natančni vzrok okvare zaenkrat ni znan, domneva pa se, da je do izpada napajanja gorenjske regije prišlo zaradi udara strele. V osrednji gorenjski razdelilni transformatorski postaji na Okroglem je tako eksplodiral katodni odvodnik napajanja, ki previsoko napetost odvede stran od postaje, je povedala Katarina Krasko Štebljaj, vodja službe za odnose z javnostmi Elektra Slovenije (Eles), ki je sistemski operater prenosnega omrežja.

Škoda v Izoli zaradi neurja

V Izoli je neurje povzročilo kar nekaj škode. (Foto: Carmen Urdinh/Radio Capris)

Največji izpad elektrike v zadnjih desetih letih

Gre za največji izpad elektrike na območju Gorenjske v zadnjih desetih letih, saj je bilo brez napajanja celotno območje Gorenjske od Medvod do Kranjske Gore. Ocenjene škode zaradi okvare še ni, je pa velika, saj je nastala škoda na primarni opremi postaje na Okroglem in ostalih transformatorskih postaj, na katere je zaradi prenapetosti prenesla okvara. Delavci Elektra Gorenjska bodo vse napake odpravili šele v prihodnjih dneh.

Zaradi udara strele zagorelo ostrešje

Okoli 1.30 ure zjutraj je v Malem Gabru v občini Trebnje zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 20 x 15 metrov. Ogenj je uničil ostrešje v celoti, zgorelo pa je tudi 15 ton žita, 20 ton sena in slame, puhalnik, sušilna naprava in drugo kmetijsko orodje. Požar so omejili in pogasili gasilci gasilskih društev Trebnje, Veliki Gaber, Zagorica in Log.

Malo kasneje, okoli 3. ure zjutraj, je spet zagorelo v Malem Gabru. Spet je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje in Radohova vas so požar pogasili in pregledali ostrešje s termo kamero. Ogenj je ožgal manjši del ostrešja, zaradi udara strele pa je uničena električna napeljava.

(Foto: Radio Krka)

Pozor, prekuhajte vodo!

Zaradi močnih padavin tekom noči, ki so povzročile kaljenje vodnih virov, je treba vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati v nekaterih krajih na območju občin Štore in Dobrna. Ukrep prekuhavanja vode velja do preklica, so sporočili iz celjskega javnega podjetja Vodovod-kanalizacija. Vodo je treba tako prekuhavati v štorskih naseljih Kompole, Šentjanž nad Štorami in Laška vas, kjer je prišlo do kaljenja vodnih virov v Laški vasi in Žerovišah–Bojanski graben.

Zaradi kaljenja vodnega vira Landšperk pa je treba vodo prekuhavati tudi na območju Dobrne, in sicer v naseljih Lokovina, Pristova, Vinska gorica in v centru Dobrne, razen kompleksa Term Dobrna.

Gasilci ponoči niso mirovali, največ intervencij v Izoli

Ponoči so imeli gasilci polne roke dela. Največ intervencij so zabeležili v Izoli. V Jagodju v občini Izola je zaradi vetra drevo padlo na električne vodnike, zaradi česar je bilo potrebno odklopiti elektriko, gasilci pa so drevo razžagali in odstranili. Na Velikem trgu v središču Izole pa je veter drevo podrl na vodnjak.

Veter je v Izoli poškodoval tudi okno in streho na cerkvi Marije Alietske na Manziolijevem trgu. Strešnike in okno so že odstranili ter zavarovali območje. Na Gregorčičevi ulici pa je veter odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci so streho prekrili, vendar so zaradi nevarnosti naknadnega padanja kritine s strehe delavci Komunale Izola ulico zaprli. Poškodovani sta tudi osebni vozili.

Odkrilo je tudi streho stanovanjske stavbe na Trgu padlih za svobodo, gasilci pa so streho površine 40 kvadratnih metrov prekrili s ponjavami in tako preprečili nadaljnje zamakanje. Veter je odtrgal tudi okoli 20 kvadratnih metrov pločevinaste kritine na srednji šoli Pietro Coppo v Žuštovičevi ulici, gasilci pa so poškodovano kritino odstranili.

Na Cankarjevem drevoredu so poleg tega s stojal padla štiri plovila in se poškodovala. Skupno je poškodovanih pet plovil, eno plovilo pa je močno nagnjeno.

Na ulici Sergeja Mašera v Kobaridu so odmašili kanalizacijski jašek in tako preprečili zalitje stanovanjskega objekta. V Smledniku v občini Medvode je občan poklical na pomoč, ker mu je meteorna voda ogrožala objekt. Gasilci so odšli na kraj in dodali protipoplavne vreče.

Ponoči je v Ždinji vasi v občini Novo mesto meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci so prečrpali meteorno vodo, ob hiši očistili jašek in posesali vodo, ki je pronicala v hišo.

Zaradi burje je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, in sicer na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Selom in na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina.

Meteorna voda je tudi zalila poslovne prostore Avtovleke Horvat v Krogu, v občini Murska Sobota. Gasilci so iz dveh poslovnih prostorov prečrpali približno 15 kubičnih metrov vode.

V Polzeli je zaradi močnih padavin Podvinska struga poplavila stanovanjsko hišo in rastlinjake. Obveščen je bil tudi dežurni rečni nadzornik. Potok Ložnica je tudi poplavil cesto Polzela–Založe v Založah.

Gasilci so posredovali tudi na Kunaverjevi ulici v Ljubljani. V domu starejših občanov je namreč zaradi naliva tekla voda s stropa. Meteorna voda je zalila kletne prostore srednje zdravstvene šole v Murski Soboti.

Sneg na Vršiču - 7

Prvi sneg na Vršiču po poletju. (Foto: Sašo Agošton)

Močan veter podiral drevesa

Ne samo meteorna voda, nevšečnosti je povzročal tudi močan veter. Zaradi močnega vetra in dežja je zamakalo v stanovanje bloka na ulici Sallaumines v Trbovljah. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje so pregledali podstrešje objekta in postavili posode v stanovanju, kjer je tekla voda.

Močan veter je podrl drevo na lokalni cesti Podkum–Padež, v občini Zagorje ob Savi. Posredovali so gasilci PGD Podkum, drevo razžagali in odstranili s cestišča. Tudi na cesti Rodine–Lanšprež v občini Trebnje so dežurni delavci odstranili podrto drevo. Podrto drevo je oviralo promet tudi na cesti Štrekljevec–Jugorje v občini Semič.

Okoli polnoči je prišlo do podora skal na cestišče med Vrhovljami in Dutovljami v občini Sežana. Delavci CPK iz Sežane so skale odstranili s cestišča. Podrto drevo je oviralo promet na cesti Divača–Senožeče v občini Divača. Posredovali so delavci CPK iz Sežane, ki so podrto drevo odstranili s cestišča in omogočili prevoznost ceste.

Noč prinesla prvi sneg

Minula noč je prinesla tudi prvi sneg po poletju. Na Kredarici ga je v zadnjih 12 urah zapadlo okoli 10 centimetrov. Tudi z Vršiča poročajo o snežnih padavinah, nekaj centimetrov mokrega snega že imajo in še vedno sneži. Kot je za 24UR OB ENIH dejal Sašo Agošton iz Poštarskega doma na Vršiču, je zapadlo od 5 do 7 centimetrov snega, ki pa se ne oprijema podlage. Namerili so okoli 0 stopinj Celzija, poleg tega pa močno piha veter.


Močna burja na Primorskem, porast rek po državi

Agencija za okolje še vedno opozarja, da bo od danes do jutri zjutraj na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegla hitrosti od 90 do 120 kilometrov na uro.

Ponoči so reke v osrednjem in vzhodnem delu države dosegle velike pretoke. Večina rek na zahodu in v osrednji Sloveniji počasi stagnira. Naraščajo še Vipava, Sava, Savinja, na jugu pa Krka s pritoki in Kolpa.

Danes čez dan bodo še naraščale predvsem reke na jugovzhodu in vzhodu Slovenije. Vodotoki na porečju Dravinje in Sotle so blizu opozorilnih pretokov, še pravijo na Arso.

www.24ur.com

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.