Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Ne opomin, le opozorilo za poveljnika gasilcev na Sveti gori
Objavil pes - 9.8.2012 20:25:48 (988 x prebrano) Novice tega avtorja

Med gašenjem požara na Sveti gori pri Novi Gorici je gasilce obiskal inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ta naj bi izrekel opomin zaradi gašenja na območju neaktiviranih bojnih sredstev. Na inšpektoratu pravijo, da ni šlo za opomin, ampak le opozorilo.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je zaradi včerajšnjega gašenja požara na območju neaktiviranih bojnih sredstev na Sveti gori prejel opomin inšpektorja za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vendramin ni upošteval navodila, da se morajo ob detonacijah umakniti en kilometer stran. Sam meni, da je navodilo neživljenjsko.

Na terenu jih je obiskal inšpektor

Požar na Sveti gori pri Novi Gorici - 3

Inšpektor pravi, da če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi. Vendramin pa poudarja, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala. (Foto: Blaž Škrlj)

Na Sveti gori se je namreč v sredo ponovil požar, zato so tja napotili večje število gasilskih enot. Ko je bil požar deloma že pogašen, jih je obiskal inšpektor in opravil izredni inšpekcijski nadzor, je dejal Vendramin, ki je vodil intervencijo.

Inšpektor je v nadzoru ugotovil, da Vendramin, ki je sicer dogodke danes predstavil tudi na novinarski konferenci, ni upošteval navodila gasilcem za gašenje na območju neaktiviranih bojnih sredstev. Če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi, pojasnjuje Vendramin.

'Požar bi se širil, gasiti pa ne bi smeli'

Če bi se držali tega opomina, bi se morali umakniti na varno razdaljo, evakuirati tudi vas Grgar, zapreti cesto, odklopiti plinovod in daljnovod, verjetno pa bi bilo treba zapreti tudi bližnjo elektrarno in samostan, pojasnjuje Vendramin. Po njegovih besedah bi se tako požar širil, gasiti pa ne bi smeli.

Vodja sredine intervencije ne obtožuje samega inšpektorja, "saj on opravlja svoje naloge v skladu z navodili in pristojnostmi ter v skladu z zakonodajo". Obtožuje pa omenjeno navodilo, ki ga je pred več leti izdala uprava za zaščito in reševanje, "ker je zelo neživljenjsko". "Posebej za naše področje, ki je zelo posejano z neaktiviranimi bojnimi sredstvi," pravi in dodaja, da če bi "upoštevali to navodilo, potem ne bi smeli gasiti požarov niti na enem območju, ker so povsod neeksplodirana bojna sredstva".

Sodelovali so z regijskim poveljnikom enote za neaktivirana bojna sredstva

Požar - 5

Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, Vendramin odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden". (Foto: Bralec Aljaž)

Poudarja tudi, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala. Tako je bila po njegovih besedah "zagotovljena popolna varnost za vse gasilce". Prav tako so bili gasilci opozorjeni, da so na območju z neaktiviranimi bojnimi sredstvi, dobili pa so tudi navodila, kako ravnati, če se požar razbohoti, dodaja vodja intervencije.

Gasiti ali ne?

Prejeti opomin zanj po njegovih besedah pomeni dodatno oteževalno okoliščino, saj tako s prstom kažejo na njegovo odgovornost, da se odloči, ali bodo gasili ali ne. Poudarja, da mu ni vseeno, če bi se komu od sodelujočih v intervenciji kaj zgodilo.

Tudi danes je na terenu požarna straža

Po navedbah Vendramina na območju požara, ki so ga v sredo pogasili, sicer tudi danes še ostaja požarna straža. Na požarišču je namreč še nekaj žarišč, ki lahko ob ustreznem vetru vzplamtijo in predstavljajo nevarnost za vnovično razširitev požara. Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden".

Včeraj slišali pet detonacij

Po Vendraminovih besedah je bilo sicer med požarom v sredo slišati pet detonacij, vendar gre po zagotovilih pirotehnika za manjše zadeve. Obenem je poudaril, da na območjih v tem delu Slovenije na enak način gasijo že ves čas, a jih doslej ni prišel nihče pogledat oziroma opomnit. Navodilo je po njegovem mnenju neživljenjsko, zato bi ga morali strokovnjaki gasilstva in pirotehnike na ravni države preoblikovati.

http://24ur.com/novice/slovenija/poveljnik-gasilcev-dobil-opomin-zaradi-gasenja-na-sveti-gori.html

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.