Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
10 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 1
gosti: 9

n39c, več...
Slovenija : Požar zanetil pretrgan kabel?
Objavil Scottusa - 25.7.2012 10:28:12 (1135 x prebrano) Novice tega avtorja

Z ognjem so se v minulih dneh borili gasilci na Goriškem in v Istri. Najhuje je bilo nad cesto med Ravnico in Trnovim, kjer je pogorelo kar 35 hektarjev gozda in podrasti.

GORIŠKA, ISTRAhttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> Obvestilo o požaru med Podgozdom, Trnovim in Ravnico, nad cesto Ravnica-Trnovo, so novogoriški poklicni gasilci prejeli včeraj ob 4.40. Najprej so porabili veliko dragocenih minut, približno pol ure, da so ugotovili, kje sploh gori. Veliko težav jim je povzročala tudi burja, ki je požar širila in spreminjala njegovo smer. Kljub temu jim je uspelo požar nekaj minut pred 10. uro omejiti, nato pa ga kmalu pogasiti.

Namestnik poveljnika novogoriške poklicne enote Andraž Pavlin je povedal, da je zgorelo približno 35 hektarjev mešanega gozda, podrastja in grmičevja. Požar so pogasili skupaj s prostovoljnimi gasilci iz Nove Gorice, Čepovana in Dornberka. Do 15. ure so še opazovali požarišče, zvečer pa so šli na obhod še prostovoljni gasilci iz Nove Gorice.

Skupno je požar gasilo 29 mož, ki so se na kraj pripeljali z devetimi vozili. Pavlin je še pojasnil, da je najverjetneje zagorelo zaradi pretrganega kabla na daljnovodu, ki so ga opazili med gašenjem. O tem so obvestili tudi podjetje Elektro Primorska, ki je tam prekinilo dobavo električne energije.

Včeraj nekaj pred sedmo uro je zagorelo tudi pri pokopališču v Sočergi v Istri. Šest koprskih poklicnih gasilcev in štirje gasilci iz Movraža so do 9.30 požar na površini 3700 kvadratnih metrov pogasili, nato pa so gasilci iz Movraža ostali na požarni straži. Sicer pa s koprske gasilske brigade opozarjajo, da je v vročem in sušnem obdobju, kakršno v Istri traja že skoraj mesec dni, strogo prepovedano vsakršno kurjenje v naravi. “Tudi če (še) ni razglašena visoka stopnja požarne ogroženosti, ob takem vremenu kurjenja ne dovolimo. Zato je popolnoma odveč pozivati ljudi, naj bodo previdni pri kurjenju v naravi, ker tega ne smejo početi,” pravi poveljnik operativne enote koprske brigade Denis Glavina.

Gasilci so v Istri začeli gasiti že v soboto pod noč, ko je zagorelo ob deponiji gradbenega materiala pod Šaredom. Prvi požar, ki se je vnel po 18. uri, so pogasili do 21. ure, nato pa je znova zagorelo četrt pred polnočjo. Ogenj se je drugič še bolj razplamtel, zato je na kraj odhitelo pet koprskih gasilcev, štirje izolski in trije iz Kort.

Do dveh zjutraj so ogenj pogasili, skoraj do sedmih pa je na pogorišču ostala še požarna straža. Pogorelo je približno 2000 kvadratnih metrov listnatega gozda. Medtem ko je divjal požar pod Šaredom, je ob 1.28 zagorelo tudi pri Laborju. Na površini 200 kvadratnih metrov je zagorelo seno, požar so pogasili gasilci koprske brigade in gasilskega društva iz Babičev.

V nedeljo ob 10.36 je zagorelo v listnatem gozdu v Rikorvu, pod deponijo v Spodnjem Šaredu nad Izolo. Koprski, izolski in kortežanski gasilci so morali premagovati izredno težko prehoden teren, pri gašenju pa jih je ovirala izredno močna burja. Požar so kmalu lokalizirali in ga do 14. ure tudi pogasili. Pogorelo je 3500 kvadratnih metrov gozda, grmičevja in suhe trave.

Ob 15. uri je zagorel gozd tudi pri Cepkih. 200 kvadratnih metrov goreče podrasti so v dobri uri pogasili gasilci koprske brigade in dekanskega društva.

Zaradi udara strele je v nedeljo zagorelo na težko dostopnem območju pri naselju Ivanji Grad na Komenskem. Tamkajšnji gasilci so kmalu pogasili približno dva hektarja trave in mešanega gozda, požar pa se je ponovil včeraj dopoldne. Tudi včeraj so ga pogasili Komenci. DC

Vir: primorske novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.