Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 1
gosti: 4

pes, več...
Slovenija : Družina ostala brez vsega
Objavil Peter - 20.2.2005 16:45:36 (2156 x prebrano) Novice tega avtorja

Tomaj - "Ogenj sem sprva pogasil sam, potem pa s peno še gasilci. Ko so rekli, da bodo dimnik zalili še z vodo, je ogenj izbruhnil na novo in zajel leseno stopnišče ter se hitro razširil, uničil celotno prvo etažo hiše, razen dveh otroških sob," se petkovega jutra s solzami v očeh spominja Miroslav Grmek.


Sežanski gasilci so nekaj minut po sedmi uri zjutraj dobili poziv, da se je v hiši v Tomaju vnel dimnik. Hitri intervenciji gasilcev gre zahvala, da so ostali skoraj nedotaknjeni dve otroški sobi in ostrešje, ki je le nekoliko ožgano. Kot so ugotovili gasilci, so nekaj minut pred 7. uro v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje, ogenj pa se je skozi rozeto razširil na predmete, ki so bili zloženi ob dimniku. Požar je uničil kuhinjo, jedilnico, kopalnico, spalnico in del podstrešnih prostorov. Škodo, ki je nastala ob požaru, je težko oceniti, dejstvo pa je, da je družina Grmekovih s štirimi otroki ostala praktično brez vsega. Na pomoč so jim takoj priskočili občina Sežana, ki jim je dodelila dvosobno stanovanje v Vojkovi ulici 1 v Sežani, center za socialno delo je poskrbel, da so Grmekovi že dobili hladilnik, štedilnik in nekatere nujne potrebščine, zaposleni na železnici, kjer dela Miroslav Grmek, pa so obljubili pomoč pri čiščenju pogorišča. Tudi vaščani Tomaja že zbirajo pomoč.
Dušan Grča

vir: Nedelo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Mitja
Objavljeno: 20.2.2005 19:37  Osveženo: 20.2.2005 19:38
Moderator
Pridružen: 4.6.2004
Od: Volčja Draga
Objav: 493
 Re: Družina ostala brez vsega
TOMAJ Požar je včeraj pogoltnil hišo družine Grmek

Stiska štirih otrok

Včeraj ob šestih zjutraj so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše družine Grmek v Tomaju. Ogenj se je hitro razširil ter kmalu zajel prvo nadstropje in podstrešje stavbe. Preden so ga sežanski gasilci uspeli pogasiti, so od hiše ostali le še zidovi in pepel. Družina s štirimi otroki je ostala brez vsega, celo brez najnujnejših potrebščin za nego 20 mesecev starega dojenčka.

"Uničeno je vse, tudi posoda," je včeraj dopoldne ugotavljala vidno pretresena Neda Grmek . "Nimamo niti ene rjuhe, niti ene brisače, pred požarom nismo uspeli rešiti ničesar." Stiska celotne družine je toliko večja, ker je pri hiši le ena plača. Dela le oče Miroslav, ki preživlja ženo, dve hčeri srednješolki, mlajšo hčer, ki obiskuje osnovno šolo, in najmlajše dete. Številna družina je začela hišo graditi leta 1997 in se vanjo vselila leto zatem. Vanjo je vložila vse svoje prihranke, vendar je ni zavarovala. Zato so Grmekovi sedaj popolnoma odvisni od pomoči skupnosti, ki jim je, na srečo, hitro prisluhnila.

Že včeraj dopoldne jim je občina Sežana izročila ključne stanovanja na Vojkovi cesti 1 v Sežani. Tja so Grmekovi prepeljali vse, kar jim je ostalo v dveh otroških sobah, ki ju je požar le oplazil. Občina, center za socialno delo in Rdeči križ so poskrbeli za osnovno opremo stanovanja, tako da bo družina v njem lahko preživela nekaj časa. Zagotovili so jim topel obrok hrane, šola pa šolske potrebščine za otroke. Prihodnji teden se bodo vsi omenjeni ponovno sestali in skušali doreči, kako naprej.

Ne glede na to, kaj bodo sklenili, bo družina Grmek hvaležna vsem, ki ji bodo lahko pomagali z oblačili, pohištvom in drugimi potrebščinami. Prinesejo jim jih lahko po dogovoru na tel. št. 040/725-713. Svoje pa bodo skušali postoriti tudi Tomajci, ki se dogovarjajo, da bi skupaj pripravili dobrodelno akcijo. Sreča v nesreči je le to, da je požar izbruhnil zjutraj. "Če bi zagorelo ponoči, bi se lahko vsi zadušili," se zaveda Neda Grmek. TČ Foto: Tina Čič

Primorske novice

Objavil Nit
Peter
Objavljeno: 21.2.2005 8:21  Osveženo: 21.2.2005 8:21
Upravnik
Pridružen: 9.4.2004
Od: Breznica
Objav: 551
 Re: Družina ostala brez vsega
Iz današnjih Slovenskih novic:

Gasilska zgodba je nekoliko drugačna. Boris Budal, vodja intervencije, ki so jo opravili sežanski gasilci, pove: "Ob 7.03 smo bili obveščeni o požaru. S tremi vozili in sedmimi gasilci smo šli v Tomaj. Ko smo prišli, je bil požar popolnoma razvit. V pritličju je gorelo, ogenj pa je udarjal tudi proti podstrešju. Od vaščanov smo slišali, da so se Grmekovi že od šestih zjutraj ukvarjali z dimnikom in po vasi iskali žveplo, da bi pogasili oziroma zadušili ogenj. Tako se je delalo včasih. Očitno jim to ni uspelo in potem so poklicali nas. Hitro smo prišli in preprečili, da bi ogenj uničil še ostrešje. Sicer pa je bilo v hiši veliko lesa, oblog in drugega gorljivega materiala, tako da se je požar, če smemo tako reči, razvijal v najboljših razmerah za ogenj. Po končani intervenciji smo ugotovili, da je pri peči gorelo še približno meter v dimniku. Ta del dimnika po našem mnenju, dolgo ni bil očiščen. Če je bil, potem se je za kurjavo uporabljalo take materiale, odpadke, ki so povzročili veliko saj. Vzrok za požar je nedvomno dimnik. Odprtina za dimnik v stanovanju tudi ni bila primerna. Pri 1100 stopinjah v dimniku se lahko zgodi, da pri malenkostni napaki v izvedbi izbruhne ogenj. Takoj, ko smo prišli, smo izvedli dva notranja napada v podstrešje in prvo etažo. S peno sploh nismo gasili. V objekt smo šli z dihalnimi aparati, ker je bil poln dima. Poznali ga seveda nismo, in to je oteževalo intervencijo, ki je bila za nas končno uspešna. Na koncu smo mi tudi temeljito očistili dimnik."

Objavil Nit
gobi
Objavljeno: 21.2.2005 9:01  Osveženo: 21.2.2005 9:01
Pridružen: 16.9.2004
Od: Ajdovščina-Wajdušna-kamr pihlja
Objav: 450
 Re: Družina ostala brez vsega
Komaj po izjavai vodje intervencije so se stvari postavile na pravo mesto !

Objavil Nit
matjaž
Objavljeno: 21.2.2005 9:42  Osveženo: 21.2.2005 9:42
Pridružen: 8.6.2004
Od: NM & Gotovlje
Objav: 16
 Re: Družina ostala brez vsega
... še en dokaz več, da se na splača komentirat člankov iz časopisov, kajti nekateri novinarji zadeve ne napišejo kot bi bilo potrebno.

Objavil Nit
oskar
Objavljeno: 21.2.2005 14:50  Osveženo: 21.2.2005 14:50
Pridružen: 14.11.2004
Od: Malečnik
Objav: 76
 Re: Družina ostala brez vsega
Dajte malo to obrazložit. Zakaj so iskali žveplo ??

Slišal sem ali prebral da so v času starega Rima metali gosi v dimnik da bi tako pogasili ogenj, za žveplo pa še ne ???

Objavil Nit
oskar
Objavljeno: 26.2.2005 12:36  Osveženo: 26.2.2005 12:36
Pridružen: 14.11.2004
Od: Malečnik
Objav: 76
 Re: Družina ostala brez vsega
Sem moral odgovor poiskat kar sam. Očitno dimnik ni imel vleka in je kadil. Tako so domačini želeli z žveplom zakuriti v dimniku in zažgati saje.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.