Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
12 uporabnik(-ov) online (6 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 12

več...
Slovenija : Novo tehnično vozilo tolminskih gasilcev
Objavil Medija - 4.6.2012 18:26:52 (1688 x prebrano) Novice tega avtorja

V soboto popoldne je Prostovoljno gasilsko društvo Tolmin v uporabo prevzelo novo tehnično vozilo za posredovanja ob vseh vrstah naravnih nesreč, nesreč na vodi, v prometu in za posredovanja v stiskah, v katerih se znajdejo občani. Novo vozilo, ki predstavlja finančno zelo veliko investicijo, bo kljub težkim gospodarskim časom že prihodnje leto tudi odplačano.

PGD Tolmin je v soboto na slovesnosti v Tolminu prevzelo novo sodobno opremljeno tehnično vozilo z dvigalom, ki bo nadomestilo staro, ki šteje že več kot 30 let. Karakteristike starega vozila zahtevnejšim posredovanjem niso bili kos. Novo vozilo je opremljeno s tehnično in reševalno opremo, upravljal pa ga bo voznik ter dva gasilca. Nabava vozila je bila vključena v srednjeročni investicijski plan Občine Tolmin. PGD Tolmin je skupaj z GZ Tolmin pričelo z investicijo skupno vredno okoli 350.000 EUR konec leta 2010.


Posebna strokovna tehnična komisija, ki je pripravila tehnične okvirje glede vozila in opreme, je opravila tudi več ogledov podobnih vozil po Sloveniji. Po izdelani idejni zasnovi, kakšno vozilo in opremo potrebujejo, so sledile priprave na objavo javnega razpisa, na katerem je bil izbran najugodnejši ponudnik. Vozilo je izdelano na podvozju znamke Mercedes Benz Atego AF 1629 s pogonom na vsa štiri kolesa, v zadnjem delu je izvedena nadgradnja, v kateri se nahaja reševalna oprema.

Na zadnjem delu podvozja je nameščeno dvigalo, vozilo ima na podvozju nameščen še vlečni vitel z minimalno vlečno silo 5 ton, v vozilu je nameščen tudi stabilni agregat, prav tako ima vozilo svetlobni stolp, napravo za gašenje manjših požarov ter rezervoar z 1.000 l vode.

Vozilo je pridobitev za celotno tolminsko občino, ki se je v preteklosti že večkrat soočila z različnimi naravnimi nesrečami, zato je nabavo vozila ves čas spremljala in pomagala pri sofinanciranju tudi Občina Tolmin.

Na slovesnosti v Tolminu je župan ključe vozila PGD predal po gasilskem protokolu, vozilo pa je blagoslovil tolminski župnik Damjan Bajec. PGD Tolmin šteje 105 članov ter ima vse sekcije. Najštevilčnejša je operativa, poleg rednih vaj, izobraževanj, usposabljanj, vzdrževanja opreme leto opravijo več kot 100 posredovanj. Letos so jih v prvih petih mesecih že 65.

Vir in izjave na: http://www.primorskival.si/novica.php?aid=4311

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.