Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
12 uporabnik(-ov) online (6 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 10

pilot, johenson, več...
Slovenija : Prazniki prinašajo gost promet, vlomilce in požare
Objavil stoplopar - 26.4.2012 9:49:53 (712 x prebrano) Novice tega avtorja

Policija opozarja na osebno varnost, varnost svojega premoženja in na varnost v cestnem prometu.

Prihajajo prvomajski prazniki in s tem krajše počitnice. Pri tem pa ne pozabimo na lastno varnost, varnost svojega premoženja in na varnost v cestnem prometu. Policisti PU Nova Gorica v zvezi s tem svetujejo, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost.

Kaj narediti s stanovanjem?

Stanovanja, hiše in drugi prostori (vikendi, podjetja, trgovine) niso v času prvomajskih počitnic, ko nekateri lastniki teh objektov in družinski člani odhajajo na krajše enodnevne izlete ali krajši oddih v turistične kraje nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Ob tem je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši, stanovanju ali v drugem prostoru vedno nekdo prisoten. Zagotovite, da okoli objektov ni predmetov, ki bi jih storilci lahko uporabili (npr. lestve, razno orodje ...). Preverite delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanjo razsvetljavo, alarmne naprave, v prostore lahko namestite časovna stikala. Delovanje alarmnih in videosistemov lahko po potrebi vežete na službe, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in objektov. Na telefonskih odzivnikih ne puščajte sporočil, kot so na primer 'ni nas doma' ali 'smo na počitnicah'. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge dragocene predmete fotografirajte ali označite z individualnimi lastnostmi.

Pozor, motoristi na cesti

V smeri proti večjim turističnim krajem, proti morju in Hrvaški lahko nastanejo prometni zastoji, predvsem na začetku (26. in 27. aprila) in koncu praznikov (1. in 2. maja). Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov. V začetku praznikov bo zaradi napovedanega lepega vremena in različnih prireditev na cestah pričakovati tudi večje število voznikov motornih koles – 27. aprila 2012 sta načrtovani tudi dve prireditvi, in sicer blagoslov motorjev v Novi Štifti in motoristična prireditev Slovenski dan na Grobniku, ki se ju navadno udeleži veliko motoristov.

Velja tudi omejitev prometa tovornih vozil, ki bo na podlagi odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji veljala v petek, 27. aprila 2012, od 8. do 21. ure, ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure (29. aprila ter 1. in 2. maja 2012).

Bodite previdni zaradi povečanega prometa

Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah v smeri proti turističnim krajem in znamenitostim. Ob tem vam svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno ter dosledno upoštevate cestnoprometne predpise. Lepše vreme je tudi čas, da se na cestah in drugih prometnih površinah poleg večjega števila voznikov osebnih avtomobilov pojavijo tudi vozniki enoslednih vozil (vozniki motornih koles, koles z motorjem in kolesarji), rolarji in pešci, zato je treba v tem času posebno pozornost nameniti tudi tem udeležencem v cestnem prometu, saj sodijo v eno izmed najbolj ogroženih kategorij udeležencev v cestnem prometu (več o tednu preventivnih aktivnosti za kolesarje na naslednjih spletnih straneh). Po prvomajskih počitnicah pa je treba otroke ponovno opozoriti na varno pot in pravila pri hoji v cestnem prometu. Ne pozabite, da bodo najmlajši učenci nosili odsevne trikotne rutice in druga odsevna telesa ali svetla oblačila.

Naj vaše vozilo na parkiriščih (v teh dneh bodo parkirišča polna vozil ob večjih turističnih središčih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih) ne postane tarča tatov in vlomilcev! Zlasti opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih (več o preventivnih vsebinah na naslednjih spletnih straneh.

Pazite, da ne bo požarov

V času prvomajskih praznikov bodo po Sloveniji organizirana številna kresovanja, pikniki in druge javne prireditve in tudi neorganizirana zbiranja ali pa bodo posamezniki opravljali različna kmetijska dela (čiščenje v naravnem okolju). Glede tega vse občane opozarjamo na nevarnost požarov zaradi nenadzorovanega kurjenja v naravnem okolju. Prav tako se v tem času v povečanem številu pojavijo kršitve voženj z vozili v naravnem okolju. Zaradi tega vse občane opozarjamo na upoštevanje predpisov, ki urejajo varstvo okolja, predpise, ki urejajo javna zbiranja, in druge predpise na tem področju.

http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/prazniki-prinasajo-gost-promet-vlomilce-pozare

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.